Οι νόμοι υπηρετούν την ηθική, παράγονται από αυτή και όχι το αντίθετο.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022





Τέτοιες μέρες πέρυσι, αρκετοί καθωσπρέπει συμπολίτες μου μας κλείδωσαν μέσα και ο αρχηγός τους μας απαγόρευσε την κυκλοφορία επιβάλλοντας sms για να βγούμε μια βόλτα στο τετράγωνο να πάρουμε ανάσα.

Σήμερα, σε μια Ελλάδα καταχρεωμένη και κατεστραμμένη υγειονομικά και ψυχολογικά, κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν να μην έγινε ποτέ αυτό. Ο ζήλος έχει μεταφερθεί στα παιδιά τους, στα οποία επιβάλλουν ασφυκτικές μάσκες N95 για μια βόλτα στο πάρκο, πάντα υπό την επίσημα νομοθετημένη κάλυψη της παρανοϊκής υποχονδρίασής τους από τον μεγάλο τους ηγέτη.

Ο Σωκράτης επέλεξε να πιει το κώνειο επειδή δεν ήθελε να παραβιάσει τις αρχές και τους νόμους της πόλης του. Κανείς μας όμως δεν είναι Σωκράτης και αυτό γύρω μας δεν είναι ο χρυσός αιώνας του Περικλή.

Ελπίζω στην επόμενη μαζική παράνοια που είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έλθει να προφυλάξετε τον εαυτό σας. Κανένας νόμος δεν είναι υπεράνω της ηθικής. Οι νόμοι υπηρετούν την ηθική, παράγονται από αυτή και όχι το αντίθετο. Όταν κάνετε κάποτε τον απολογισμό της ζωής σας, ή τα παιδιά σας τον κάνουν για εσάς, κανείς σας δεν θα ενδιαφερθεί για το πόσο νόμιμοι υπήρξατε, αλλά πόσοι καλοί ή κακοί. Πόσο ενάρετοι ή φαύλοι. Και αυτό ουδέποτε ταυτίστηκε με την οποιαδήποτε νομιμότητα.

Κάποτε ήταν νόμιμο να καις δημόσια ανθρώπους που πίστευαν στην ηλιοκεντρική θεωρία, ή να σκοτώνεις ντουζίνες συμπολιτών σου επειδή έτυχε να έχουν διαφορετική καταγωγή ή θρήσκευμα από εσένα. Κανένας σήμερα δεν χειροκροτά τους δήμιους. Τότε όμως, αποτελούσαν αξιοσέβαστα πρόσωπα τα οποία μάλιστα απολάμβαναν την εξουσία και τα πλούτη τους.

Το μεγάλο δικαστήριο δεν απαρτίζεται από δικηγόρους και δικαστές, αλλά από ημέρες, μήνες, έτη και αιώνες. Το δικαστήριο του χρόνου όλους θα μας κρίνει. Γι αυτό σταθείτε μια στιγμή, πάρτε μια ανάσα και ξεκινήστε την κρίση των πράξεών σας μια ώρα αρχύτερα. Μπας και γίνει πιο υποφερτή η ζωή και για εσάς και για εμάς.

 

 

 Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ