Η Κόκα Κόλα πάει με όλα

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Ο Άλκης Δαυίδ συνελήφθη στα μέσα Μαΐου 2019 στην Καραϊβική, με κάνναβη $1,3 εκατ. στο ιδιωτικό του τζετ!


Του Θανάση Τζιούμπα από την Ρήξη φ. 153


Ο Ελληνοκύπριος μεγιστάνας Άλκης Δαυίδ αποχώρησε από τον Άγιο Χριστόφορο την Τρίτη, μία μέρα αφότου συνελήφθη με την κατηγορία ότι εισήγαγε παράνομα στο νησιωτικό κράτος φυτά κάνναβης αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 300.000 δολαρίων.

Ο Άλκης Δαυίδ είναι μέλος της πασίγνωστης οικογένειας Λεβέντη-Δαυίδ, γιος του Γιώργου Δαυίδ (μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Κέντρου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια καθώς και πρόεδρος του αγγλόφωνου σχολείου Campion στην Αθήνα, Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Παναγία η Παμμακάριστος!)

Η οικογένεια εμπορεύεται το δημοφιλές αναψυκτικό κόκα κόλα σε πάνω από 28 χώρες, και τα τελευταία χρόνια έκλεισε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μεταφέροντας την παραγωγή στη Βουλγαρία. Η προσωπική περιουσία του, που αγγίζει τα 2 δισ. λίρες Μεγάλης Βρετανίας, τον κατατάσσει ανάμεσα στους πλουσιότερους Ελληνοκύπριους στον κόσμο.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας είναι βαρύ και περιλαμβάνει τα αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών με την πρόθεση πώλησης και την εισαγωγή παράνομων ουσιών στον Αγίο Χριστόφορο και Νέβις.
Ο Δαυίδ, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στη χώρα μαζί με τον συνεργάτη του Τσέις Έργκεν και τον ηθοποιό Τζόναθαν Ρις Μέγιερς, επιμένει ότι η μεταφορά των 5.000 φυτών κάνναβης με το ιδιωτικό του τζετ στο νησί του Αγίου Χριστοφόρου ήταν καθ’ όλα νόμιμη και εντάσσεται στο σχέδιό του να ανοίξει νόμιμες επιχειρήσεις κάνναβης στην περιοχή.
Το τεράστιο φορτίο των κλωνοποιημένων φυτών κάνναβης και σπόρων κατασχέθηκε από την αστυνομία του Αγίου Χριστοφόρου ως αποδεικτικό στοιχείο.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Daily Mail μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Δαυίδ εξέφρασε την αγάπη του για το νησί, η οποία δεν άλλαξε παρά την πρόσφατη περιπέτειά του με τον νόμο.
 «Υπάρχουν πολύ συναρπαστικά σχέδια για επενδύσεις και για τη μεταμόρφωση της περιοχής με νέες φυτείες. Θα επιδιώξω την υλοποίησή τους με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου. Αυτήν την εβδομάδα ζήσαμε πολλές τρελές και έντονες στιγμές. Θέλω να αφήσω πίσω μου αυτά τα επεισόδια, στο πνεύμα της αγάπης και της συμφιλίωσης. Θέλω να βοηθήσω αυτό το ξεχωριστό νησί. Η ανεργία των νέων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπάρχει η ευκαιρία να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην περιοχή. Θέλω να κάνω θετικά πράγματα για αυτό το όμορφο νησί. Αγαπώ τον Άγιο Χριστόφορο και τους ανθρώπους του. Στο κοντινό μέλλον θα καλλιεργούμε μαζί χιλιάδες στρέμματα αυτών των ξεχωριστών φυτών».
Είναι γνωστό ότι μια σειρά μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών αγαθών έχουν στρέψει την προσοχή τους στον κλάδο της κάνναβης, καθώς η αποποινικοποίησή της εξαπλώνεται στη βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη. Μεταξύ αυτών η μητρική Coca Cola, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής αναψυκτικών στον κόσμο, έκανε διαπραγματεύσεις με την καναδική Aurora για τη δημιουργία αναψυκτικών.

Τελικά, μήπως οι «ελευθεριακοί» υποστηρικτές της απελευθέρωσης της χρήσης κάνναβης θα έπρεπε να διεκδικήσουν αμοιβή από τις πολυεθνικές που θα καρπωθούν το αντίτιμο των φιλότιμων προσπαθειών τους;


ardin-rixi.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ