Διαπιστώνοντας από κοντά γιατί αγαπάνε τον Πελετίδη οι Πατρινοί…

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018




Ο Δήμος Πατρέων και το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων διοργάνωσαν ποντιακό γλέντι την Κυριακή 15 Ιουλίου, στις 21:00, στο πάρκο εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Πατρέων στην πλαζ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» και είχε τίτλο «Η ποντιακή παράδοση ταξιδεύει από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης στην Πάτρα».





Είναι άλλο να ακούς για τον Πελετίδη και άλλο να τον γνωρίζεις από κοντά. Η γνωριμία με τον Πελετίδη, όταν μάλιστα έχεις γνωρίσει αρκετούς δημάρχους, είναι μοναδική. Ένας άνθρωπος που κάνει εντύπωση και μόνο με τον τρόπο που σε πλησιάζει. Ένας άνθρωπος που πέρα από τις ανθρωπιστικές ιδέες, αξίες και αρχές του, είναι επιπλέον σεμνός και ταπεινός. Ο δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, ο καρδιολόγος γιατρός, που σε πλησιάζει με συστολή και σεμνότητα, που σε χαιρετάει όπως ο γνωστός σου που διασταυρώνεις στους δρόμους ενός μικρού χωριού και όχι όπως ο τοπικός παράγοντας. Ο δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας σε κοιτάει στα μάτια και σου μιλάει ανθρώπινα, σου μιλάει με ειλικρίνεια, ενώ δεν περιμένει ψήφο από εσένα αφού δεν είσαι δημότης της πόλης του. Ο δήμαρχος, ο καρδιολόγος που σου μιλάει χωρίς θράσος και ξετσιπωσιά.

Ο Κώστας Πελετίδης είναι πραγματική διαφήμιση των ανθρωπιστικών ιδεών που πρεσβεύει αφού είναι πάνω απ’ όλα Άνθρωπος με «άλφα» κεφαλαίο! Είναι μεγάλη υπόθεση, ενώ έχεις ζήσει δημάρχους και δημάρχους, να βλέπεις τον δήμαρχο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας να υποδέχεται με ειλικρινή χαρά ένα σύλλογο από άλλη πόλη και κατόπιν να βλέπεις το απίστευτο… Ένας δήμαρχος με τόσες υποχρεώσεις να συνοδεύει τον σύλλογο στην ξενάγηση, να παίρνει μέρος και ο ίδιος σ’ αυτήν, να δίνει πληροφορίες για την πόλη του, να φροντίζει ασθενή και να αποχωρεί αφού πρώτα βάλει τον σύλλογο στο λεωφορείο. Κατόπιν να βρίσκεις τον Πελετίδη στον χώρο της εκδήλωσης, να συμμετέχει στην εκδήλωση, να χαιρετίζει την εκδήλωση κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια, να χορεύει μαζί με τον κόσμο όχι από υποχρέωση και λαϊκισμό αλλά γιατί έτσι αισθάνεται, να βλέπεις τους δημότες του να μην του απλώνουν το χέρι για να ανταλλάξουν μαζί του χειραψία αλλά να τον αγκαλιάζουν και πάλι να τον βλέπεις να αποχωρεί από την εκδήλωση τελευταίος αφού πρώτα εσύ επιβιβάζεσαι στο λεωφορείο για να φύγεις. Και την άλλη μέρα να υποδέχεται στο δημαρχείο της Πάτρας τον σύλλογο στον οποίο συμμετέχεις και να λέει δύο λόγια με ουσία για τους αγώνες που δίνουν στην Πάτρα ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να περπατάει με ψηλά το κεφάλι και να μιλάει για την πολιτιστική δημιουργία την οποία η διοίκησή του ωθεί στην κατεύθυνση της ανύψωσης της ψυχής του ανθρώπου. Κι εκεί για άλλη μια φορά να διαπιστώνεις ότι ο δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας κυκλοφορεί μόνος του, χωρίς οδηγό και με μοναδική του συνοδεία το έργο του, τις ιδέες του και τις αρχές του!

Η εμπειρία από το ταξίδι στην Πάτρα ήταν μοναδική! Ήταν μοναδική γιατί ενώ έχεις επισκεφτεί κι άλλους δήμους, δεν θυμάσαι δήμαρχο να σε υποδέχεται, να σε ξεναγεί και να σε ξεπροβοδίζει! Ήταν μοναδική γιατί εκτός των άλλων γνωρίσαμε από κοντά τον Κώστα Πελετίδη, αυτόν τον περίεργο δήμαρχο που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, αυτόν τον περίεργο δήμαρχο που μπορεί και φωνάζει «ΟΧΙ» σε τόσο δύσκολες εποχές, αυτόν τον ωραίο δήμαρχο που αγωνίζεται για να δει ο δήμος του πιο ανθρώπινες μέρες, αυτόν τον ωραίο δήμαρχο που δείχνει τον δρόμο σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούμε να μη γράψουμε ότι από τους ανθρώπους του δήμου, που γνωρίσαμε σ’ αυτό το ταξίδι, δεν υστερούσε κανείς. Ο λόγος τους και η παρουσία τους αποδείκνυε ότι είναι άξιοι συνεργάτες αυτού του δημάρχου, άξιοι φορείς των ιδεών και των αξιών που ο Κώστας Πελετίδης πρεσβεύει. Ο Βασίλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρών, η Ήρα Κουρή, ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα εκπαίδευσης ήταν το ίδιο φιλικοί, απλοί και ανθρώπινοι όπως ο Κώστας Πελετίδης. Ο Κώστας Πελετίδης χωρίς το «κύριος» ή το «γιατρός» ή το «δήμαρχος» μπροστά από τ’ όνομά του γιατί πραγματικά περιττεύουν και περισσεύουν!




ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ