Γαλλία: Αγρότης καταδικάστηκε για βοήθεια προς μετανάστες

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017



Ο γάλλος αγρότης Σεντρίκ Ερού, 37 ετών, ο οποίος παρείχε αρωγή σε πρόσφυγες στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, καταδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή, ωστόσο, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα συνεχίσει «να αγωνίζεται».

Το εφετείο του Εξ-Αν-Προβάνς τού επέβαλε βαρύτερη ποινή απ’ αυτή που του είχε επιβάλει σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο, το οποίο τον είχε καταδικάσει σε πρόστιμο 3.000 ευρώ με αναστολή, επειδή το 2016 βοήθησε να περάσουν τα σύνορα περίπου 200 μετανάστες και φιλοξένησε μετανάστες στο σπίτι του.

Κατά την ακροαματική συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή. Ακυρώνοντας εν μέρει την πρωτόδικη απόφαση, το εφετείο τον έκρινε επίσης ένοχο για παράνομη κατάληψη μιας εγκαταλειμμένης εγκατάστασης της γαλλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων SNCF, όπου είχε στεγάσει περίπου 50 Ερυθραίους και τον καταδίκασε σε καταβολή αποζημίωσης και τόκων ύψους 1.000 ευρώ.

«Θα πω σε όλες τις οικογένειες που βοήθησα πως δεν μετανιώνω για τίποτε, πως το έκανα με ευχαρίστηση», δήλωσε ο Ερού μετά την καταδίκη του. «Αν η μετανάστευση ερχόταν από το Βορρά της Ευρώπης, η δικαιοσύνη δεν θα ενεργούσε έτσι, υπάρχει ένας κρατικός ρατσισμός», επέμεινε λέγοντας πως είναι «οργισμένος όχι επειδή ξεσπούν πάνω μου, αλλά επειδή χάνουμε τα θεμελιώδη αυτού που είναι η Γαλλία». «Είναι μια ακροδεξιά πολιτική, απευθύνομαι στον κύριο Μακρόν, πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτού», τόνισε.

Στα πρακτικά του δικαστηρίου αναφέρεται πως «η δράση του Σεντρίκ Ερού εντάσσεται στο πλαίσιο της μαχητικής δράσης για να ξεφύγουν ξένοι από τους ελέγχους που εφαρμόζονται από τις αρχές». Η ιδιοκτησία του Σεντρίκ Ερού βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν εκεί, παρά τους αδιάκοπους ελέγχους.

«Η καταδίκη αυτού του υποδειγματικού πολίτη καθιστά αδίκημα την αλληλεγγύη», αντέδρασαν σε ανακοίνωσή τους οι Πράσινοι (EELV), επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους προς τον Σεντρίκ Ερού.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ