Το χέρι του κράτους ανάβει τις πυρκαγιές στα δάση!

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017



Στις 8 του περασμένου Ιούλη, στην αρχή άρθρου μας με τίτλο «Για τρίτη συνεχή χρονιά επί Τσιπροκαμμένων: Αφησαν τα δάση στην τύχη τους» (ολόκληρο το άρθρο εδώ), γράφαμε:

«Καίγονται και φέτος τα δάση και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη η απειλή για το δασικό πλούτο της χώρας. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όταν είναι πολύ ψηλές οι θερμοκρασίες και οι περισσότερες περιοχές στεγνώνουν. Και έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στις ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ, που διασχίζουν τα δάση, και στους πυλώνες τους δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας. Το κυριότερο: η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι πενιχρότατη εδώ και αρκετά χρόνια και αρχίζει να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη».

Δεν μας εξέπληξαν καθόλου, λοιπόν, οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, που μαίνονται ακόμα. Η Ελλάδα καίγεται και ο δασικός της πλούτος καταστρέφεται εδώ και αρκετές μέρες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και στέγνωσε η ατμόσφαιρα, ενώ οι ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ και οι πυλώνες της που διασχίζουν τα δάση δε συντηρούνται και δεν καθαρίζονται, οι χωματερές είναι ανεξέλεγκτες στα δάση, στις δασικές εκτάσεις, ακόμα και στα πάρκα και άλση που βρίσκονται στις παρυφές των πόλεων, όπως στο άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για έργα προστασίας είναι πενιχρότατη και καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, κυριολεκτικά «κατόπιν εορτής».

Kι ενώ όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν για πολλοστή φορά, τα παπαγαλάκια των Μαζικών Μέσων Παραπληροφόρησης, από κοινού με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και όχι μόνο) κατασκεύαζαν εμπρηστές, προκειμένου να αποσείσουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (της σημερινής συμπεριλαμβανομένης). Φυσικά, τους ξεπέρασαν και κυβερνητικοί παράγοντες, σαν τον αρμόδιο για την καταστολή των πυρκαγιών υπουργό Τόσκα, που βλέπει σχεδόν παντού εμπρηστές και σαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Κοντονή, που ανακάλυψε… σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας! Ο «στρατηγός άνεμος» του αλήστου μνήμης Πολύδωρα ωχριά μπροστά στα σκοτεινά σχέδια που… ανακάλυψε ο Κοντονής.

Ομως, η χωματερή από την οποία ξεκίνησε η φωτιά στο άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, στην καρδιά της Αθήνας, και τα καλώδια της ΔΕΗ από τα οποία ξεκίνησε η φωτιά στο Καπανδρίτι, ούτε από έναν συγγραφέα παραμυθιών επιπέδου Κοντονή δεν μπορούν να συγκαταλεγούν στις… σκοτεινές δυνάμεις που προωθούν σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Τα ίδια τα ρεπορτάζ του κρατικά ελεγχόμενου ΑΠΕ-ΜΠΕ μας δίνουν όψεις της αλήθειας.

Μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο για την πυρκαγιά στο άλσος Βεΐκου:

«Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν όλες τις ενδείξεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση, ενώ το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Γαλατσίου επιχείρηση για τον καθαρισμό της περιοχής από σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που ευνοούν το έργο των επίδοξων εμπρηστών» […] «Η χθεσινή φωτιά ξεκίνησε εκεί όπου είχε σταματήσει η προηγούμενη […] Και οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε χώρο με σκουπίδια, όπου κάποιοι είχαν πετάξει πολλά ελαστικά, τα οποία άρπαξαν φωτιά». […] «Για προληπτικούς λόγους οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής ζήτησαν και πραγματοποιήθηκε από το δήμο καθαρισμός της περιοχής από όλα τα επικίνδυνα υλικά» […] «Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στους δήμους και οι εκθέσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής από τον έλεγχο στα περιαστικά δάση, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε καθαρισμό, όπου χρειάζεται» (οι εμφάσεις δικές μας).

Ομολογούν, λοιπόν, ότι η πυρκαγιά στο άλσος Βεΐκου ξεκίνησε δύο φορές από αδέσποτη χωματερή που υπήρχε εκεί, την οποία καθάρισε εκ των υστέρων ο Δήμος, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής. Ομολογούν, ακόμα, ότι η Πυροσβεστική έκανε έλεγχο σε όλα τα περιαστικά δάση της Αττικής και στη συνέχεια θα υποχρεώσει τους δήμους να τα καθαρίσουν! Στα μέσα Αυγούστου, θα κάνουν (αν το κάνουν και σε όποιο βαθμό το κάνουν) αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει από τις αρχές της άνοιξης, ελέγχοντας τακτικά και συστηματικά να μη δημιουργούνται αδέσποτες χωματερές στα άλση.

Στις αδέσποτες χωματερές δεν χρειάζεται να πάει κάποιος εμπρηστής για να βάλει φωτιά και να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Στις αδέσποτες χωματερές, που είναι διάσπαρτες στα περιαστικά δάση, οι πυρκαγιές προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα υλικά που υπάρχουν σ’ αυτές (π.χ. σπασμένα γυαλιά). Κι ακόμα γίνονται σ’ αυτές τις χωματερές διάφορες χημικές διεργασίες που προκαλούν φωτιές. Αυτά τα γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι, όμως επειδή δεν είναι ευρέως γνωστά, κυβέρνηση, δήμοι, Πυροσβεστική και παπαγαλάκια κατασκευάζουν τα παραμύθια με τους εμπρηστές που πηγαίνουν και βάζουν φωτιές.

Για την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε: «Σε ό,τι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ» (η έμφαση δική μας).

Εμμέσως πλην σαφώς, η ηγεσία της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας ομολογεί, ότι η πυρκαγιά στο Καπανδρίτι ξεκίνησε από τα καλώδια της ΔΕΗ.

Tα δυο αυτά παραδείγματα δείχνουν πόσο διάτρητος και πόσο πρόστυχος είναι ο κυβερνητικός μύθος για τις αιτίες των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε μαζική κλίμακα την καλοκαιρινή περίοδο. Δεν είναι το χέρι των εμπρηστών, αλλά τα εγκαταλελειμμένα καλώδια και οι ακαθάριστοι πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στα δάση, καθώς και οι αδέσποτες χωματερές, σε συνδυασμό με την πενιχρότατη κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, που επιπλέον χορηγείται πολύ καθυστερημένα (σε χρόνο που έχουν ήδη εκδηλωθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές), που σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών που στεγνώνουν την ατμόσφαιρα, οδηγούν στο ξέσπασμα αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών.




eksegersi.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ