Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ προς συριζαίους : «οι πεθαμένοι δεν πληρώνουν χρέη»

Κυριακή 7 Μαΐου 2017



Στην Αθήνα βρίσκεται η τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, που επισκέφθηκε, τόνισε πως η διαρκής λιτότητα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη.

«Δεν μπορείς να είσαι σε μια διαρκή, σε μια αέναη λιτότητα, διότι τότε δεν αναπτύσσεσαι. Χρειάζεται να μπορέσεις να δώσεις αέρα, να μπορέσεις να δώσεις οξυγόνο και να δημιουργήσεις καταστάσεις που δεν θα είναι συνεχούς λιτότητας, θα είναι και ανάπτυξης», δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Η τέως πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε και για την οικονομική κατάσταση της χώρας της, ενώ ανέφερε ότι συζήτηση για τα οικονομικά ζητήματα με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό.

«Αν και βεβαίως δεν μπορείς να παραλληλίσεις τις δύο καταστάσεις, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε πληροφορίες γύρω από τα θέματα αυτά», είπε.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Αργεντινή, είπε πως το 2001 έφτασε να έχει χρέος «που υπερέβαινε το 150% του ΑΕΠ. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Κίρχνερ κοίταξε να αναδιαρθρώσει το χρέος και μάλιστα δήλωσε στους διάφορους οργανισμούς που μας είχαν δανείσει ότι οι πεθαμένοι δεν πληρώνουν χρέη. Αυτό λοιπόν σήμαινε ότι θα έπρεπε να ξαναγεννηθεί η Αργεντινή, να ξεκινήσει εκ της τέφρας της να ανανεώνεται και να ληφθούν μέτρα για την οικονομική της ανόρθωση».

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που έγινε για την επίλυση του προβλήματος του χρέους στην πατρίδα της.

«Επαναδιαπραγματευτήκαμε το θέμα των τόκων και ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας με τα χρήματα που αντί να τα δώσουμε για την πληρωμή τόκων, τα δώσαμε στην υγεία, στην παιδεία και στην τεχνολογία.

»Με τον τρόπο αυτό ξεκινήσαμε να ξαναδημιουργούμε κάποια ρευστότητα, ώστε και το κράτος να μπορεί να ανορθωθεί και να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε ένα μέρος των υποχρεώσεών μας», είπε.

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, για τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Επίσης συνομίλησε με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στη δομή.

Η κ. Φερνάντες ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα που της δόθηκε να επισκεφτεί ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και να δει τα πράγματα «με τρόπο που δεν τα βλέπει άλλος», καθώς και τον ελληνικό λαό «για όλη την υποστήριξη και φροντίδα που προσφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες».

Όπως επισήμανε, «η έλευση και η παρουσία εδώ ανθρώπων από τις εμπόλεμες ζώνες μάς δείχνει και την παραφροσύνη του πολέμου και βλέπουμε επίσης ότι έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και αυτό είναι τραγικό για την ανθρωπότητα».

Επίσης, η τέως πρόεδρος της Αργεντινής, ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να πραγματοποιείται η συνένωση μεταξύ των οικογενειών, αλλά και τη συνδρομή της προς τις χώρες καταγωγής, «για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι σαν την κ. Κίρχνερ στο ζήτημα αυτό γίνονται κήρυκες και αναμεταδότες αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε αυτή την περίοδο στη χώρα για να φιλοξενήσουμε όσο καλύτερα γίνεται και να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο και σε ισορροπία με τα δεδομένα των συμπατριωτών μας αυτούς τους ανθρώπους που χωρίς τη θέλησή τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ