Ούτε ένα ευρώ δεν μπόρεσε να απορροφήσει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017



Ούτε ένα ευρώ δεν μπόρεσε να απορροφήσει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία επειδή όπως αναφέρει η Κομισιόν στο EURACTIV.com, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στο κάλεσμα που απεύθυνε.


Το πρόγραμμα ήταν συνολικολύ ύψους 150.000.000 ευρώ για την περίοδο 2015 -2016 και σε αντίθεση με την Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων,η Κύπρος το 84,8%, η Κροατία το 96.9%.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα είπε με ερώτησή του στην Κομισιόν ανάφερε:«Η κυβέρνηση παρουσιάζει μειωμένα ή ανύπαρκτα αντανακλαστικά είναι όταν πρέπει να απορροφήσει εγκεκριμένα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που το «κοντέρ αξιοποίησης» χτύπησε 0%. Ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκ. ευρώ που δικαιούμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2015-2016 προϋπολόγισε το ποσό των 150 εκατομμύριων ευρώ για τη διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία. Η διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων παραγωγής φρούτων και λαχανικών και της διάθεσης των προϊόντων τους. 

Από τον σχετικό πινάκα κατανομής και απορρόφησης των συγκεκριμένων πόρων ανά κράτος μέλος προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μηδενική απορρόφηση για την ίδια περίοδο.Αυτή η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς τέτοια προγράμματα είναι δυνατόν να καλύψουν ζημιές που έχουν προκύψει λόγω των κεφαλαιακών έλεγχων και του ρωσικού εμπάργκο.Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πόρων του προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία συνιστά κίνδυνο απώλειας των συγκεκριμένων κονδυλίων για την Ελλάδα; Θα επηρεαστεί η μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στο EURACTIV: «Η Ελλάδα ενημέρωσε για την πρόθεσή της να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για τη σχολική περίοδο 2015/2016 που αφορά στην κατανομή 3.143 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνόδευσαν την Ελλάδα καθ΄ολη τη διάρκεια της διαδικασίας όπως κάνουν με κάθε άλλο κράτος -μέλος. Ωστόσο, δεν υπεβλήθησαν προσφορές στο κάλεσμα επιλογής ενός φορέα που θα προμηθευτεί τα φρούτα και τα λαχανικά».

eleftherostypos.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ