Δωρεάν υπηρεσίες και παράνομες εκπτώσεις σε VIP στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία σχετικά με περίθαλψη με μεγάλες εκπτώσεις ή και σχεδόν δωρεάν σε επιφανή πρόσωπα και συγγενείς τους. Η ζημία για το νοσοκομείο υπολογίζεται σε ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες αφορούν σε νοσηλείες είτε με μηδαμινές είτε χωρίς χρεώσεις 50 προσώπων την περίοδο 2007-2010 μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, γνωστοί καλλιτέχνες κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρίνης κρατείται στις φυλακές εδώ και έξι μήνες για άλλο σκέλος της υπόθεση των οικονομικών πεπραγμένων του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο οποίος στο πόρισμά του αναφέρεται σε συνολικά 8.000 περιπτώσεις νοσηλειών για τις οποίες εντόπισε ισχυρά στοιχεία ότι έλαβαν παρανόμως εκπτώσεις. Από αυτές ο ανακριτής κ. Τσιρώνης συμπεριέλαβε στη δικογραφία τις επίμαχες 50 το κόστος των οποίων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με κατώτατο όριο κόστους τις 3.000 ευρώ.

Μεταξύ αυτών για τι οποίες ο κ. Μαρτίνης μετήχθη σήμερα σε απολογία είναι οι νοσηλείες που παρασχέθηκαν από το «Ερρίκος Ντυνάν» σε τρεις πρώην πρωθυπουργούς και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους, δέκα πρώην υπουργούς και τις οικογένειές τους, τρεις εκδότες, δύο σκηνοθέτες, ένανπρώην πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και έναν εισαγγελέα ενόσω ήταν εν ενεργεία. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης η δωρεάν νοσηλεία και του ίδιου του κατηγορούμενου και της συζύγου του. Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με την κατηγορία, νοσηλεύθηκαν με έκπτωση ακόμη και 100% από το Ίδρυμα, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό του αλλά μόνο για αναξιοπαθούντες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι αυτή ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ αλλά τελικά χρεώθηκε με ποσό 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά την απολογία του θα επιστρέψει στη φυλακή όπου κρατείται από τον περασμένο Μάιο μετά την απολογία του στους Ανακριτές Διαφθοράς για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, χρήματα που του καταλογίζεται πως έλαβε ως δώρο από την εταιρία Hospitalia International για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας πως το ποσό είναι νόμιμο προερχόμενο από περιουσία της συζύγου του, επίσης κατηγορούμενης στην ίδια υπόθεση. Η κ. Μαρτίνη είχε αφεθεί ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 600.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ