Τα δίνει όλα ο Σταθάκης στην «Eldorado Gold»

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016


Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση στο θέμα των Σκουριών και της «Ελληνικός Χρυσός» («Eldorado Gold»), διά μέσω του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Ενώ ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, σήκωσε την… αντιμνημονιακή παντιέρα πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό και μπλόκαρε την επένδυση, τώρα, με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο η κυβέρνηση κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού που προέβλεπε την επιστροφή του προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος Μαντέμ Λάκκου». Έτσι, με την υπογραφή Σταθάκη εγκρίθηκε το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που εκκρεμούσε από πέρυσι το Μάιο.

Η νέα απόφαση του Σταθάκη – κωλοτούμπα της κυβέρνησης επιτρέπει πλέον τη χωροθέτηση του εργοστασίου, οδηγώντας στην περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος και στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, που αντιδρούν έντονα στην… επένδυση.

Οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής, με επιστημονικά τεκμηριωμένες καταγγελίες, έχουν επισημάνει μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως:


Η εξόρυξη στις Σκουριές, και η κατασκευή φραγμάτων μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής.


Η επέκταση της εξόρυξης κάτω απ’ το οικισμό της Στρατονίκης, με αποτέλεσμα επικίνδυνες ρωγματώσεις σε σπίτια και κτήρια του οικισμού και καθιζήσεις εδαφών.


Η απόθεση εξαιρετικά επικίνδυνων μεταλλευτικών αποβλήτων στον Κοκκινόλακα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βαρέα μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδο, κ.α.) πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόρριψη Σκουρλέτη (ΑΔΑ: 7Τ224653Π8-40Λ), όσον αφορά στον εργασιακό χώρο αναφέρεται: «Τέλος, σημειώνεται ότι, ως προς το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των διαφυγών τοξικών αερίων στον εργασιακό χώρο (fugitive gas handling), ουδέν αναφέρεται στην Αίτηση Θεραπείας, πέρα από μία απλή παραπομπή στην επικαιροποιημένη προμελέτη του 2014 (η οποία αφιερώνει, μόλις μία σελίδα γενικής περιγραφής, που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ειδική μελέτη, στηριγμένη στα αποτελέσματα του προγράμματος δοκιμών)».

Με λίγα λόγια, προκύπτει πως από αυτή την «επένδυση» ούτε δημόσιο όφελος υπάρχει, ούτε περιβαλλοντικά ασφαλές είναι αυτό το εξορυκτικό σχέδιο. Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις το έχει πει αυτό με πολλούς τρόπους, επιστημονικά τεκμηριωμένους και επί σειρά ετών. Ήδη έχει γίνει μια πολύ σημαντική καταστροφή στο περιβάλλον και στους πολίτες, αλλά οι μνημονιακές κυβερνήσεις κωφεύουν προς όφελος του κεφαλαίου – άλλωστε αυτό υπηρετούν και μέσα από τα μνημόνια. Και μη ξεχνάμε την υπογραφή Σταθάκη στη CETA, που δίνει στην «Eldorado Gold» τη δυνατότητα να κάνει την περιοχή… Ελ Ντοράντο.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ