Ο πόλεμος του νερού ή ο πόλεμος δύο κόσμων;

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016


Χαμένος σκοπός, τι τα θέλεις…; μάχη χαμένη από χέρι…”, ή ακόμη χειρότερα : “μα καλά αυτοί είναι στην άλλη άκρη του κόσμου!!!

Aυτά θυμάμαι ήταν τα λόγια φίλων και γνωστών στα social media, όταν πριν κάμποσους μήνες, αποφάσισα να σταθώ κι εγώ στο πλευρό των Ιθαγενών Αμερικανών, του Standing Rock.


Άλλαξα για πρώτη φορά την εικόνα του προφίλ μου και τη θέση της γλυκιάς φωτογραφίας με τον οικογενειακό μας σκύλο, το Λόρενς, πήρε εκείνη ενός Ινδιάνου της φυλής των Σιού, από τη Βόρεια Ντακότα, με τη λεζάντα να γράφει : “I Stand with Standing Rock Sioux Tribe”.

Water is Life. #NoDAPL
“Στέκομαι στο πλευρό της φυλής των Σιού του Standing Rock. Το Νερό είναι Ζωή”. “ΌΧΙ στο DAPL”.





Και όταν λέμε DAPL, εννοούμε ένα γιγάντιο αγωγό πετρελαίου, χρηματοδοτούμενο από 17 Τράπεζες, οι περισσότερες εκ των οποίων Ευρωπαϊκές (!), ο οποίος θα μεταφέρει καθημερινά περισσότερα από 470.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, σε μια αφύλακτη διαδρομή 1.142 μιλίων!

Το Μαύρο Φίδι όπως αποκαλούν οι Ιθαγενείς Αμερικανοί, τον αγωγό πετρελαίου αξίας 3,8 δις δολαρίων, έχει σχεδιαστεί να βουτήξει μέσα στον ποταμό Μιζούρι, τη μοναδική πηγή πόσιμου νερού των Σιού του Standing Rock και άλλων 17 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 3 πολιτείες!
Και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να το σταματήσει…

Στη διαδρομή του μέχρι τον Μιζούρι, εκεί όπου οι Σιού, ζουν σχεδόν εξόριστοι και γκετοποιημένοι από το 1851, το Μαύρο Φίδι άφησε πίσω του, μόνο Συνθήκες που κουρελιάστηκαν, Ανθρώπινα Δικαιώματα που καταπατήθηκαν, Ιερούς τόπους που καταστράφηκαν για πάντα. Αλλά και μια μόνιμη αίσθηση αδικίας να πλανάται στον γεμάτο δακρυγόνα, αέρα του Standing Rock.

Aρχές Μαϊου στα social media, οι υποστηρικτές των Σιού, ενάντια στο Μαύρο Φίδι, μετρούσαμε μόλις μερικές χιλιάδες σε όλον τον κόσμο, ενώ τα like στη σελίδα του Standing Rock Indian Reservation, ήταν κι αυτά λιγοστά…

Σήμερα, 8 μήνες μετά από μια άνιση αλλά τόσο ηρωική μάχη, απέναντι στα συστημικά ΜΜΕ, την Αστυνομία, την Εθνοφρουρά, τους ένοπλους μισθοφόρους της πετρελαΪκής εταιρίας, τις τράπεζες, τους δικαστές, τον Κυβερνήτη της Β. Ντακότα, έπειτα από τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων 150 ετών, όλων των αυτοχθόνων φυλών της Αμερικής, για να προστατέψουν ειρηνικά το ύψιστο αγαθό, το Νερό, εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, στέκονται στο πλευρό αυτής της περήφανης φυλής, των Σιού.

Γιατί δεν υπάρχουν “χαμένοι σκοποί”. Υπάρχουν μόνο μάχες που δεν έχουν δοθεί. Αγώνες που περιμένουν ακόμη να κερδηθούν και κουλτούρες, άνθρωποι και πολιτισμοί, που περιμένουν να δικαιωθούν.

Μια έκκληση της φυλής πριν από λίγες ημέρες για ένα μαζικό check in, στη σελίδα του Standing Rock στο fb, προκειμένου να μπερδευτεί ο τοπικός σερίφης, “έστειλε” μέσα σε λίγα λεπτά, περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο χρήστες των social media απ’ όλον τον κόσμο, στο στρατόπεδο αντίστασης του Standing Rock!!

Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς?
Υπογράψτε σήμερα κιόλας, την petition για το Standing Rock Indian Reservation.

Σταθείτε κι εσείς περήφανα , στο πλευρό αυτών των ειρηνικών μαχητών και πείτε ΟΧΙ στις πετρελαιοκηλίδες.

ΟΧΙ στα μολυσμένα ποτάμια και τις πηγές νερού.
ΟΧΙ στις Τράπεζες που θεριεύουν το Μαύρο Φίδι.
ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση φυσικών πόρων από τις πολυεθνικές.

Γιατί το Νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εξαγοράσιμο προϊόν.
Εάν η μάχη αυτή χαθεί, εάν το Μαύρο Φίδι βουτήξει τελικά μέσα στον ποταμό Μιζούρι, τότε να είστε σίγουροι ότι στα χρόνια που έρχονται, αυτή η μάχη για το Νερό, θα αποδειχθεί μια μάχη χαμένη για όλους μας.

Τα οδοφράγματα του Standing Rock, που βλέπουμε στις φωτογραφίες, με τους πανίσχυρους υπερασπιστές των διεθνών κεφαλαίων από τη μία και τους άοπλους Ινδιάνους από την άλλη, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, έχουν μια ευκαιρία να μας προσφέρουν.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την πρόκληση, να θυμηθούμε ή να επανεξετάσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε…

Γιατί εκεί, στο Standing Rock, σ’ αυτήν την απομακρυσμένη, άγονη και φτωχή περιοχή της Βόρειας Ντακότα, με τις 8.500 ψυχές, εδώ και μήνες δεν μαίνεται “απλώς” ο πόλεμος του Νερού. Μαίνεται ο πόλεμος δυο κόσμων. Και το ερώτημα είναι “εσύ που ανήκεις…;”

Εκατοντάδες οι διαρροές του DAPL

Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο Standing Rock και γιατί οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε έναν αγώνα και σε έναν πόλεμο, που μπορεί να φαντάζει αλλά πιστέψτε με, δεν είναι και τόσο μακρινός…

Λευκά τίπι, οι παραδοσιακές ινδιάνικες σκηνές, χάνονται στο γαλάζιο του ορίζοντα, ενώ στο χαμηλό χορτάρι γύρω από τον ποταμό Μιζούρι, που διασχίζει τον καταυλισμό για να ενωθεί μετά με τον Μισισιπή, αγόρια και κορίτσια της φυλής των Σιού, με φορεσιές πολύχρωμες φροντίζουν άσπρα άλογα…


Το σκηνικό θα έμοιαζε ειδυλλιακό εάν σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων, δεν βρισκόταν υπό κατασκευή ο DAPL, (από τα αρχικά της εταιρίας, Dakota Access Pipeline).
Εκατοντάδες μπουλντόζες σκάβουν ανελέητα τα γη, μέρα και νύχτα, μέχρι να φθάσει στον προορισμό του, το υπάρχον διυλιστήριο της εταιρίας στο Patoka, του Ιλλινόϊς.
Κι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της διαδρομής του αγωγού Bakken, οποίος εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι τον κόλπο του Μεξικού!

Τι κι αν οι διαρροές του αγωγού πετρελαίου, δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο αλλά 272!!
Η τελευταία μάλιστα, στον αγωγό της Αλαμπάμα, συνέβη την περασμένη εβδομάδα και έκανε το γύρο του κόσμου. Μαύρος καπνός έπνιξε την περιοχή, έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη και χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου χύθηκαν στο περιβάλλον. “Σε μια πολιτεία με αγροκτηνοτροφική οικονομία, αυτό λέγεται καταστροφή, λένε κάτοικοι κ περιβαλλοντολόγοι. Όχι όμως κ η Τεξανή εταρία η οποία χαρακτήρισε “μηδαμινή τη διαρροή…”

Το πιο εύκολο θύμα…

Το Μαύρο Φίδι, έχει συρθεί μέσα από 4 πολιτείες και μαζί με έναν περίεργο στρατό από εκατοντάδες μπουλντόζες που ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους, ένοπλους μισθοφόρους, Ρόμποκοπ από Εθνοφρουρά και Αστυνομία και τεράστια τζιπ Humvees, εξοπλισμένα με “κανόνια ήχου”, κατευθύνονται τώρα με ταχείς ρυθμούς προς το Standing Rock.

Ο αγωγός έχει αλλάξει αιφνιδιαστικά πορεία, αφού οι κάτοικοι της πόλης Bismark της Β. Ντακότα, κυριολεκτικά εξεγείρονται στη σκέψη ότι το Μαύρο Φίδι θα περάσει σε απόσταση μερικών μιλίων από την πόλη τους!

Η ευνοϊκή για την πόλη, γνωμοδότηση των Ομοσπονδιακών Ελεγκτών, σύμφωνα με την οποία ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, κινδυνεύει άμεσα από τον αγωγό πετρελαίου, ήταν αρκετή για να στρέψει το Μαύρο Φίδι, προς το πιο εύκολο θύμα…Τους Ινδιάνους του Standing Rock.


Όταν η 70χρονη Σιού, LaDonna Bravebull, μαζί με τα εγγόνια της, έστησαν τα πρώτα τίπι της ειρηνικής αντίστασης, στο χωράφι τους, στο Standing Rock, μόλις μισό μίλι δίπλα από το Μαύρο Φίδι, το ημερολόγιο έδειχνε 1η Απριλίου του 2016.

Μεγάλα συμφέροντα, «διάσημες» συλλήψεις

Στις 9 Σεπτέμβρη 2016, δικαστική απόφαση διατάζει την απρόσκοπτη συνέχιση του αγωγού!
Λίγες ημέρες αργότερα ο Ομπάμα ζητά από το Τμήμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού να διαπιστώσει εάν ο αγωγός πετρελαίου, απειλεί τη γη και το Νερό των Ινδιάνων!

Σε όλο αυτό το διάστημα η κατασκευή του αγωγού συνεχίζεται με κάθε τρόπο!
Κάθε μέρα σοκαριστικές εικόνες της Αστυνομίας και της Εθνοφρουράς που καταστρέφουν τις σκηνές των Ινδιάνων, συλλαμβάνουν τους γεροντότερους, πυρπολούν τη γη τους μέσα στη νύχτα και φωτίζουν ανελέητα με τεράστιους προβολείς τον καταυλισμό τους, για να τους σπάσουν το ηθικό, κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των social media, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Βίντεο των ένοπλων μισθοφόρων της τεξανής εταιρίας που εξαπολύουν εκπαιδευμένα σκυλιά να κατασπαράξουν γυναικόπαιδα στο Standing Rock, κατέγραψε με την κάμερα της η Amy Goodman, βραβευμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής Democracy Now. Και συνελήφθη! Αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα, μετά την διαδικασία του αυτοφώρου και μια μεγάλη συζήτηση για την Ελευθερία του Τύπου ξεκίνησε στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα άλλη μια δημοσιογράφος, τοπικού καναλιού, πυροβολήθηκε από την Εθνοφρουρά, με πλαστική σφαίρα, την ώρα που κατέγραφε τον ομαδικό ψεκασμό με χημικά, ειρηνικών διαδηλωτών.
Από τη σύλληψη όμως δεν γλίτωσε ούτε η γνωστή ηθοποιός Shailene Woodley, όταν πήγε στο Standing Rock αλλά ούτε και η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζιλ Στάϊν.

Η υποψήφια των Πρασίνων είναι γνωστή για τις μάχες που έχει δώσει για το Νερό και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην πάει στη Βόρεια Ντακότα. Εκεί τη συνέλαβε ο τοπικός Σερίφης, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, έπειτα από μήνυση της πετρελαϊκής εταιρίας, ότι έβαψε με σπρέϊ την πόρτα μιας μπουλντόζας!

Ο διάσημος Χαλκ του Χόλιγουντ, Mark Ruffalo, πήγε στο Standing Rock, μαζί με φίλους του Νάβαχο, μεταφέροντας ηλιακά πάνελ για το χειμώνα. Οι δηλώσεις του έκαναν το γύρο του κόσμου αλλά εκείνος όχι. Δυο ημέρες αργότερα ανακάλυψε ότι βρίσκεται στη Non Fly List των αμερικανικών εταιριών, ως “επίδοξος ταραχοποιός”.

Πριν από λίγες ημέρες τα Ηνωμένα Έθνη, με έκτακτη απόφαση τους, ζητούν να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του DAPL, καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιθαγενών Αμερικανών!
Τα συμφέροντα όμως που εκπροσωπεί το Μαύρο Φίδι είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ποιοι κρύβονται πίσω από τον αγωγό πετρελαίου

Συνολικά 17 Τράπεζες, χρηματοδοτούν το DAPL, πολλές εκ των οποίων Ευρωπαϊκές!
Με πρώτη και καλύτερη την Deutsche Bank, την ολλανδική ING, τις γαλλικές, Gredit Agricole, Societe’ General, τη Royal Bank of Scotland, την Citibank, την Ελβετική Credit Suisse, ICBC London, Compass Bank (U.K), Bank of Nova Scotia, Bayern LB German, ABN Capital, Intesa san Paolo (Torino), Mizuko Bank, Wells Fargo, U.S Bank, UBS, Morgan Stanley.

Μοναδικός σκοπός του αγωγού; Να θησαυρίσουν οι πετρελαϊκές εταιρίες, μετά την αποδόμηση του υπάρχοντος συστήματος μεταφοράς πετρελαίου, μέσω των οδικών δικτύων. Με λίγα λόγια, κάθε μίλι του αγωγού, που ολοκληρώνεται, σηματοδοτεί την απόλυση εκατοντάδων οδηγών και το μαρασμό άλλων τόσων περιοχών, οι οικονομίες των οποίων στηρίζονταν στις οδικές μεταφορές.

Στο στόχαστρο όμως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες και οι παραπάνω Τράπεζες. Βίντεο που καλούν τους καταθέτες, μικρούς ή μεγάλους, να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις Τράπεζες που χρηματοδοτούν το Μαύρο Φίδι, κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Εύχομαι να πετύχουν το σκοπό τους.
Εξάλλου οι τράπεζες ενδιαφέρονται περισσότερο για το χρήμα απ’ ότι για το πετρέλαιο.


carnetdevoyage
epitropesdiodiastop.blogspot.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ