ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.
Είναι εδώ και χρόνια γνωστές οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση γενικά και ακόμη χειρότερες στα φροντιστήρια ειδικότερα.
Η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η μη καταβολή δώρων ή/και ενσήμων, η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε ότι αφορά το ωρομίσθιο, η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, οι αυθαίρετες και παράνομες απολύσεις, είναι συνηθισμένες πρακτικές οι οποίες εντάθηκαν και αποχαλινώθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και του ξεθεμελιώματος των όποιων εργατικών δικαιωμάτων.
Πρόσφατα έχουμε και δικαστικές αποφάσεις οι οποίες, αν μείνουν αναπάντητες από το εργατικό κίνημα, θα αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα εξοντώσουν οικονομικά τα σωματεία.
Συγκεκριμένα εκδόθηκε στα μέσα Απριλίου από το τριμελές Εφετείο Θεσ/νίκης, απόφαση (445/2016) που αφορά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης (ΣΜΕΘ), υπερασπίζοντας τον παράνομα απολυμένο συνάδελφο Γ. Παπαγιάννη και ζητώντας την επαναπρόσληψή του και την καταβολή των δεδουλευμένων του, η οποία δικαιώνει την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη».
Το Εφετείο απέρριψε αδικαιολόγητα την έφεση του Σωματείου και των τριών διωκόμενων μελών της διοίκησης, επικυρώνοντας στην πραγματικότητα το σύνολο της πρωτόδικης απόφασης και επιβάλει σε αυτούς:
α) την απαγόρευση διοργάνωσης «παραστάσεων διαμαρτυρίας» και γενικά συναθροίσεων που γίνονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διαταράσσουν και να καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική λειτουργία των εγκαταστάσεων των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη»,
β) την απαγόρευση ανάρτησης στο διαδίκτυο καταχωρήσεων, τη διανομή φυλλαδίων και την επικόλληση αφισών με τέτοιο περιεχόμενο που να οδηγεί σε προσβολή της προσωπικότητας των εργοδοτών (των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη»),
γ) χρηματική ποινή ύψους διακοσίων (200) ευρώ για τον καθένα εκ των τριών παραπάνω μελών του ΔΣ του Σωματείου, για κάθε μελλοντική παράβαση εκ μέρους τους.
Επίσης, επιβάλλει:
δ) την δημοσίευση περίληψης της απόφασης αυτής σε μια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Σωματείου «www.smeth.gr», εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης.
ε) την καταβολή στον εργοδότη του ποσού των 12.000 ΕΥΡΩ, ΣΑΝ ΗΘΙΚΗ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ !!!
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απαγορεύει στο ΣΜΕΘ να οργανώνει κινητοποιήσεις για να ανατρέψει παράνομες απολύσεις μελών του, ενώ το στραγγαλίζει και οικονομικά με το εξοντωτικό ποσό των 12.000 ευρώ που του επιβάλει.
Το απίστευτο είναι ότι εκδόθηκε μια τέτοια απόφαση, ενώ το εφετείο γνώριζε ότι το σωματείο είχε κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται, καθώς η συγκεκριμένη εργοδοσία είχε για την ίδια περίπτωση:
- Καταδικαστεί σε ποινή 7 μηνών φυλάκισης και την καταβολή χρηματικού προστίμου για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας
- Διαπιστωμένες παραβάσεις του συνόλου των άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
- Οι παραβάσεις αυτές επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο από το 2007 έως το 2011
- Όταν τελεσίδικα πλέον το ύψος οφειλής του εργοδότη προς τον εργαζόμενο είχε καθοριστεί στα 9.000 ευρώ περίπου
Η απόφαση αυτή, είναι εξοντωτική, άδικη, ταξικά μεροληπτική και αποτελεί ένα πολύ κακό δεδικασμένο για κάθε εργατική, κοινωνική ή άλλη συλλογικότητα καθώς και για κάθε αγωνιστή και εργαζόμενο που θέλει να διεκδικήσει το δίκιο του.
Επίσης μεταφέρει το μήνυμα ότι όποιος διεκδικεί και δημοσιοποιεί το πρόβλημά του, μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία, «εκεί που του χρωστούσαν να του ζητάνε και το βόδι».
Γιατί τελικά ενοχοποιεί, ποινικοποιεί και απαγορεύει την οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση ή κινητοποίηση. Αυτή η απόφαση, μας αφορά όλους και όλες, γιατί χτυπάει το στοιχειώδες δικαίωμα της δυνατότητας να διεκδικούμε.
Στη σημερινή περίοδο της κυριαρχίας των Μνημονίων που επέβαλλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, στην οποία περιορίζονται ή καταργούνται συνεχώς οι εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, η γενικότερη σημασία αυτής της απόφασης και το φάσμα της οικονομικής εξόντωσή του ΣΜΕΘ, είτε από την επιδικασθείσα «ηθική αποζημίωση» των 12.000 ευρώ, είτε από το δυσβάσταχτο κόστος της επιλογής προσφυγής στον Άρειο Πάγο, μας αφορά όλους.
Ως ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλουμε την παραπάνω απόφαση, η οποία ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες, τα σωματεία και συμβάλει στην κατάργηση των συνδικαλιστικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων μας.
Είναι μια απόφαση που στόχο έχει να καταστείλει το εργατικό κίνημα, να εξοντώσει τα όργανα του και να καθυποτάξει τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύης μας στο Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης, αποφασίζουμε να συμβάλουμε στην οικονομική του στήριξη με το ποσό των 200 ευρώ αρχικά (επιφυλασσόμαστε ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης) και καλούμε τα υπόλοιπα σωματεία να πράξουν αντίστοιχα.
Πιστεύουμε δε ότι πρέπει να απλωθεί ένα τόσο ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης από τα συνδικάτα που να επιβάλλει την πολιτική ανυπακοή σ αυτήν ή σε παρόμοιες αποφάσεις.
Εκ μέρους τους ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων ο Πρόεδρος ο Γ. Γραμματέας Β. Λιόντος Φ. Μπιχάκης