Κάτι βρωμάει στο κείμενο των πέντε σελίδων

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015


Το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν είναι ξεκάθαρα ένα κείμενο που οδηγεί σε Grexit.
Το γνωρίζουν αυτό φυσικά οι θεσμοί.
Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος τους; Να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη;
Δεν έχει καμία λογική αυτό. Και από οικονομική άποψη θα βγουν ζημιωμένοι και θα ρισκάρουν μια αστάθεια του επενδυτικού κλίματος και θα πληγεί το κύρος της Ευρώπης και θα αμφισβητηθεί η ικανότητας  της να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα συνοχής  αν η Ελλάδα καταφέρει να ανακάμψει εκτός Ευρωζώνης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Άρα αυτό το πεντασέλιδο κείμενο δεν μπορεί να καταγράφει τις πραγματικές απαιτήσεις των θεσμών. Το πιο πιθανό είναι ότι επειδή οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο ώστε να δεχτεί ο λαός νέα επώδυνα μέτρα χωρίς αντιδράσεις. Μέτρα που δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Τρομοκρατώντας λοιπόν τον λαό με το πεντασέλιδο των ακραίων αντιλαϊκών μέτρων θα είναι πολύ εύκολο για τους θεσμούς  να περάσουν μετά μια νέα συμφωνία πιο ήπια υποχωρώντας ελαφρά από κάποιες παράλογες απαιτήσεις τους.
Ελπίζουμε όλο αυτό το παιχνίδι σε βάρος του λαού να μην παίζεται σε συνεννόηση  με την Ελληνική κυβέρνηση.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ