Ο Ερντογάν κινείται στρατιωτικά για να εκβιάσει διπλωματικά την επικύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020



Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, εφαρμόζοντας το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Τέλος σημείωσε πως μέσα στη ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης, είναι παράνομο να γίνουν έρευνες, γεωτρήσεις ή να περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την στρατιωτική ισχύ, υπερασπιζόμενος το τουρκολυβικό μνημόνιο, τρεις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου, ακριβώς για να εκβιάσει σε διπλωματικό επίπεδο την επικύρωση αυτού του μνημονίου. Επιχειρεί δηλαδή να εντάξει το ζήτημα ΑΟΖ στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απάντηση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Σύνοδο γιατί το θέμα των ΑΟΖ δεν θα συζητηθεί.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ