Πασοκ - ΝΔ - Σύριζα στέλνουν από κοινού το λογαριασμό: έρχονται αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος!

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019



Ήταν 15 Ιανουαρίου 2014 και το ιστολόγιο έκανε τα πρώτα του βήματα όταν ανέβασα την ανάρτηση Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ! Η ανάρτηση παρουσίαζε αποσπάσματα απ' την κλασσική πλέον Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. Στη σελίδα 50, όπου είναι τα Συμπεράσματα, περιέγραφε την επίπτωση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων το 2020, διαδοχικά των δυο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου ή επιπλέον και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς ή επιπλέον και των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς. Αν αποσυρθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου, το σύστημα εξακολουθεί να είναι ασφαλές, με την προϋπόθεση πως νωρίτερα θα έχει γίνει η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας. Αν ωστόσο αποσυρθούν έστω και μόνο οι δυο από τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, θα τρέχουμε να βρούμε, να εισάγουμε και να πληρώνουμε τις βραδινές ώρες ενέργεια απ' τις γειτονικές χώρες!

Τα χρόνια πέρασαν, φθάσαμε μια ανάσα απ' το 2020, ήρθε η ώρα που οι μονάδες της Καρδιάς συμπλήρωσαν τις επιτρεπόμενες απ' την ΕΕ ώρες λειτουργίας τους και οι Ι-ΙΙ ήδη έκλεισαν, ενώ τις ΙΙΙ-ΙV τις κρατούν ανοιχτές ενόψει εκλογών, δίνοντας στους Πτολεμαϊδιώτες την ψευδαίσθηση της τηλεθέρμανσης και για τον επόμενο χειμώνα. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ τρέχει να κλείσει τις μονάδες του Αμυνταίου, επειδή ο μετά από 68 χρόνια Πρόεδρός της "ανακάλυψε" πως ο λιγνίτης είναι "δυσβάστακτος", επειδή θέλει να δώσει προίκα στις μονάδες που έχει για [ξε]πούλημα κι επειδή το κατάπτυστο ΕΣΕΚ του Σταθάκη και του Βερροιόπουλου θέλει όλο και λιγότερο λιγνίτη, προκειμένου να καίει όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Αλλά, το μεγάλο "αλλά" που κάνει τη διαφορά, είναι πως η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ΔΕΝ θα είναι έτοιμη ούτε το 2020.

Κι ακόμα κι αν θα είναι έτοιμη το 2021, με την τελευταία τεχνολογία συγκράτησης ρυπαντών, η οικονομική της βιωσιμότητα δεν θα εξαρτάται απ' το κόστος παραγωγής, αλλά απ' το πόσους φόρους θα πρέπει να πληρώνει. Και κανένας πολιτικός δεν αναρωτιέται "γιατί πρέπει να πληρώνει κι άλλους φόρους", αυτοί έχουν βρει "το μήνα που θρέφει τους εννιά" κι οι υπόλοιποι ας κόψουμε το λαιμό μας. Και παρόλο που έχουμε 5,5GW χρυσοπληρωμένα αιολικά+Φ/Β κι η ζήτηση φορτίου καλοκαιριάτικα μετά βίας υπερβαίνει τα 7,5GW, η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας θα κρέμεται απ' το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο και τις 100% εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' όλες τις γειτονικές χώρες, περισσότερο ή και λιγότερο φιλικές. Τινάζοντας βεβαίως στο γκρεμό το εμπορικό ισοζύγιο της χρεοκοπημένης χώρας, που ΔΕΝ αντέχει κι άλλες εισαγωγές.

Όπως είδαμε πριν λίγες ημέρες οι εισαγωγές ηλεκτρισμού είναι πια πολύ σημαντικές, διασφαλίζοντας ανεργία στους Έλληνες και δουλειά στους Βαλκάνιους γείτονες. Κι αν αποσυρθούν οι 6 μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς, κάτι περισσότερο από 1800MW αξιόπιστης θερμικής παραγωγής, θα πρέπει να δουλεύουν στο φουλ πια όλες οι μονάδες φυσικού αερίου για να μη μείνουμε χωρίς ρεύμα, κάνοντας την ηλεκτροπαραγωγή πανάκριβη και στέλνοντας το λογαριασμό στα συνήθη υποζύγια, όλους μας. Όπως πολύ γλαφυρά τα είχε περιγράψει ο καθηγητής Φώσκολος το 2013 ...

Ήδη απ' τις αρχές Μάρτη το ιστολόγιο είχε αποκαλύψει τους λόγους που η ΔΕΗ θα ζητήσει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών: η όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. Ετοιμαστείτε λοιπόν, αν νικήσει ο Μητσοτάκης θα σας πει πως παρέλαβε "καμένη γη", αλλά ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, με το Μητσοτάκη υπουργό, που "κατέκαψε τη γη", όταν αποφάσισε την απόσυρση των μονάδων Καρδιάς κι Αμυνταίου και δεν διεκδίκησε ποτέ δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2 για τις νέες λιγνιτικές μονάδες, ενώ το δέχθηκε για Βουλγαρία-Ρουμανία. Κι αν νικήσει ο Τσίπρας, θα σας πει πως ανέβηκε η τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2, δηλαδή ο "πράσινος φόρος" της ΕΕ, λες και δεν πληρώνουμε ήδη αρκετούς φόρους.

Σημασία δεν έχει η αιτιολογία, σημασία έχει πως θα πρέπει πάλι να ξηλωθούμε. Λαμπρά τα αποτελέσματα της διακομματικής ενεργειακής πολιτικής, στέλνουν όλο και περισσότερους στις γκαζόλαμπες! Ενώ είμαστε χρεοκοπημένοι κι έχουμε δικό μας λιγνίτη και νέες μονάδες, σύγχρονης τεχνολογίας, για κατά πολύ μειωμένους ρύπους, "πρέπει" να μας πουλάνε ανεμογεννήτριες οι Γερμανοί και φυσικό αέριο Ρώσοι κι Αμερικανοί. Εμπρός, τη μεθεπόμενη Κυριακή να ξαναψηφίσουμε τους ξανά και ξανά και ξανά αποτυχημένους, που δεν μπορούν να χαράξουν εθνική πολιτική, 9 χρόνια στα μνημόνια δεν μας έβαλαν μυαλό!

 
 Πηγή:
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ