Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και του χρυσού

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019


Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τα αποθέματα χρυσού Έντονη ήταν η διαφοροποίηση της ιταλικής κυβέρνησης στη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi ότι, εφεξής η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε πράξη στα ξένα αποθεματικά κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και των μεγάλων ξένων νομισμάτων.

«Η ΕΚΤ εγκρίνει τόσο τις πράξεις σε συναλλαγματικά διαθέσιμα που παραμένουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, όσο και τις συναλλαγές των κρατών μελών με τα ισοζύγια ενεργητικού σε συνάλλαγμα που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο.
Σκοπός αυτής της αρμοδιότητας είναι να εξασφαλιστεί η συνοχή με τη συναλλαγματική ισοτιμία και τη νομισματική πολιτική της Ένωσης», σημείωσε ο Draghi απαντώντας σε ερώτηση δύο Ιταλών δυο ευρωβουλευτών πριν από δύο εβδομάδες.
Την ιταλική διαφοροποίηση στις επιταγές Draghi τονίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τα αποθέματα χρυσού.
Καταγγέλλοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρών μεμονωμένων επενδυτών έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια μετά την αποτυχία πολλών ιταλικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Lega στοχοποιούν την ιταλική κεντρική τράπεζα ως σύμβολο μιας τεχνοκρατικής ελίτ μακριά από τις ανάγκες των απλών Ιταλών.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας στην Τράπεζα της Ιταλίας αν σκεφτούμε τι συνέβη τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio.
Κίνημα Πέντε Αστέρων και Lega έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στην Τράπεζα της Ιταλίας, επειδή όπως υποστηρίζουν δεν απέτρεψε τις τραπεζικές κρίσεις και την κατηγορούν για τις απώλειες που υπέστησαν οι αποταμιευτές που είχαν αγοράσει τραπεζικές μετοχές και ομόλογα.
«Αυτοί οι άνθρωποι, που υποτίθεται πως θα ήλεγχαν την κατάσταση, δεν το έκαναν», τόνισε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, σε πρώην επενδυτές της Banca Popolare di Vicenza, η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης το 2017.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζήτησαν να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια δύο νομοσχέδια: το ένα θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αγοράσει μετοχές των ιδιωτικών τραπεζών στην ιταλική κεντρική τράπεζα σε τιμές από τη δεκαετία του 1930 και το άλλο θα διακηρύττει, πως ο ιταλικός λαός είναι ιδιοκτήτης του αποθεματικού της Τράπεζας της Ιταλίας με 2451,8 μετρικούς τόνους χρυσού αξίας περίπου 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.
Όπως σημειώνει το The Wall Street Journal, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε θεωρητικά να διευρύνει το πεδίο πώλησης του χρυσού και να μειώσει τα αποθεματικά της τράπεζας, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Ο χρυσός ανήκει στους Ιταλούς, όχι στους τραπεζίτες», δήλωσε η Giorgia Meloni, αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας, ένα εθνικιστικό κόμμα που τάσσεται υπέρ και των δύο νομοσχεδίων.
«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε παντού στην Ιταλία και να κατεβάσουμε τους Ιταλούς στους δρόμους αν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Πάντως γενικότερα, η καθεστηκυία τάξη της χώρας σύμφωνα με το δημοσίευμα, προειδοποιεί πως με αυτές τις ενέργειες επιχειρείται η υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ιταλίας και να σπαταληθούν τα αποθέματα χρυσού της χώρας σε λαϊκιστικές πολιτικές.
«Ο χρυσός είναι μέρος του ενεργητικού της Τράπεζας της Ιταλίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη νομισματική χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco.
«Αυτό μοιάζει με επαναστατική απαλλοτρίωση», δήλωσε χαρακτηρικά η Gianluca Garbi, διευθύνουσα σύμβουλος της Banca Sistema SpA.

Αλλά όπως καταλήγει η The Wall Street Journal, το Κίνημα 5 Αστέρων και η Lega υποστηρίζουν την κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού και με τη στήριξη από τα κόμματα που συγκεντρώνουν το 60% των βουλευτών, το νομοσχέδιο έχει αρκετή υποστήριξη για να περάσει.
Οι βουλευτές από το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζουν επίσης την εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας, ενώ η Lega δεν έχει ακόμη αποφασίσει.




bankingnews.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ