Μία απάντηση στο γερμανικό σοβινισμό.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019



Η DW μας ενημερώνει για το πως αποτίμησε ο γερμανικός τύπος το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.


Ας δούμε κάποια αποσπάσματα:


Frankfurter Αllgemeine Zeitung

«Για τους εξωτερικούς παρατηρητές φαντάζει παράξενο ότι το ερώτημα αν μια άλλη χώρα μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία στην ονομασία του κράτους της μπορεί να διχάσει ένα ολόκληρο έθνος. Ωστόσο στην Ελλάδα αυτό μπορεί να κινητοποιήσει τα πλήθη όσο κανένα άλλο πολιτικό ζήτημα
»Ο βασικός τόνος του συλλαλητηρίου ήταν εχθρικός, σοβινιστικός.
 »Ο έμπειρος στους τακτικισμούς Τσίπρας μάλλον θα καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία, κάτι που σίγουρα θα του διασφαλίσει μια θέση στα ελληνικά σχολικά βιβλία ιστορίας, παράλληλα όμως θα μείνει πίσω και ένα εθνικιστικό μίσος πανελλήνιων διαστάσεων».



Βerliner Zeitung
«Ξεροκέφαλος ελληνικός εθνικισμός»

 «Η Μακεδονία μετονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία. Αλλά δεν αρκεί αυτό για τα δύο τρίτα των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Θεωρούν ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός και συνεπώς η αναγωγή στον κατακτητή Μακεδόνα Βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο (356-323 π.Χ) ανήκει μόνο σε αυτούς. Αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αντικρούουν όλο αυτό. Πρώτον το σύγχρονο ελληνικό κράτος έχει τόση σχέση με την αρχαία Μακεδονία όσο η σημερινή Γερμανία με την Αυτοκρατορία του Καρλομάγνου. Το δεύτερο επιχείρημα είναι κάπως πιο βαρύ: η σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας ήταν για αιώνες τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα προσάρτησε την περιοχή αυτή το 1912. Στην Αθήνα έκαναν λόγο για τη 'Νέα Ελλάδα'. Δεδομένου ότι οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής ήταν μειοψηφία που αποτελούσε το 25%, από την αρχή υπήρχε η πρόθεση να 'εξελληνισθεί' η περιοχή με εξαιρετικά αμφισβητούμενα μέσα (…)». Ο σχολιαστής τέλος σημειώνει: «Ένα πράγμα φαίνεται σαφές: Μονοπώλιο για το όνομα Μακεδονία δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως ελληνιστικού τύπου φαντασιώσεις».
 

Kleine Zeitung (Αυστρία)
«Γιατί επαναστατούν οι Έλληνες κατά της 'Βόρειας Μακεδονίας';»

«Στην πραγματικότητα η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, οι Έλληνες δεν θέλουν να αποκηρύξουν την πολιτιστική κληρονομιά της ιστορικής Μακεδονίας υπό τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ιστορικούς, έδρασε κυρίως στη σημερινή βόρεια Ελλάδα. Και βέβαια η γειτονική χώρα δεν είχε επιδείξει συμβιβαστική διάθεση τις τελευταίες δεκαετίες».



 ============


Σύντομος σχολιασμός για την (διαχρονική) ανθελληνική υστερία που διακατέχει τους Γερμανούς, οι οποίοι αντί να αποκηρύξουν το ντροπιαστικό παρελθόν τους, ζητούν από τους Έλληνες να αποκηρύξουν το δικό τους ένδοξο παρελθόν. Οι Γερμανοί είναι αυτοί που αιματοκύλησαν την Ευρώπη δύο φορές.

Κατά την γνώμη μου ο νούμερο ένα κίνδυνος στην περιοχή μας δεν είναι οι Αμερικανοί αλλά οι Γερμανοί. Αυτοί είναι που εποφθαλμιούν τη Μακεδονία και θέλουν να την θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους. Αυτοί είναι που δρομολογούν (ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη) τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη και την στήριξη των Αμερικανών οι οποίοι όμως επικεντρώνουν στην απομόνωση της Ρωσίας ενώ οι Γερμανοί ονειρεύονται και σχεδιάζουν γερμανική παντοκρατορία ηγεμονεύοντας (κατώτερα) έθνη υποτελή κι αδύναμα. Είναι σχεδιασμοί που έχουν τις ρίζες τους στο ναζιστικό καθεστώς, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν έπεσε ποτέ. Οι ίδιοι κυβερνούν τη Γερμανία μέχρι σήμερα, ενώ τα ιμπεριαλιστικά σχέδια υλοποιούνται με υπομονή σε βάθος χρόνου.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και να ερμηνεύσουμε την εχθρική στάση της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιβάλει η Γερμανία την ατζέντα της στο Μακεδονικό. Ξεκινώντας από τις αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία είχε εκτροχιάσει τους οικονομικούς δείκτες. Το έγγραφο των wikileaks μας δίνει μια εικόνα της εποχής.
Ο Καραμανλής αντιστάθηκε καταφέρνοντας να βρει συμμάχους εντός της ΕΕ. Λίγο αργότερα έπεσε υπό το βάρος της πτώχευσης και αντικαταστάθηκε από τον ΓΑΠ ο οποίος διαχειρίστηκε τη "σωτηρία" της χώρας μας μέσω δανειακών συμβάσεων και μνημονίων.

«... Είτε το Έθνος θα εξαφανίσει το Χρέος,

Είτε το Χρέος θα αφανίσει το Έθνος...»
Ανδρέας Παπανδρέου (Υπουργικό Συμβούλιο 2 - 12 - 1993)



Είναι ξεκάθαρο πλέον ποια είναι η απαίτηση των Γερμανών. Να αποκηρύξουμε το ελληνικό έθνος. Επειδή δεν μπορούν (λόγω των ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, απαιτούν να δεχθούμε ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με τους αρχαίους. Ότι είμαστε ένα νέο έθνος που δημιουργήθηκε με την επανάσταση του 1821. Το ότι η ελληνική γλώσσα έχει μια συνέχεια χιλιάδων ετών, δεν φαίνεται να τους προβληματίζει. Την επανάσταση την έκαναν ελληνόφωνες Φούφουτοι. Την ιστορία, για τους Γερμανούς, την γράφει ο ισχυρός. Και είναι αυτοί ο ισχυρός που χρηματοδοτεί τις τελευταίες δεκαετίες τον πολιτικό μας κόσμο, τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ελληνική διανόηση δημιουργώντας μια κουλτούρα επιδοτούμενου ανθελληνισμού η οποία δυστυχώς μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές.


 Ας δώσουμε μια απάντηση και στις ανιστόρητες βλακείες που γράφουν οι εφημερίδες τους.


Λέει λοιπόν η Frankfurter Αllgemeine Zeitung ότι ο βασικός τόνος του συλλαλητηρίου ήταν εχθρικός, σοβινιστικός

[Σοβινισμός είναι άκρατος εθνικισμός, υπερβολική μέχρι φανατισμού προσήλωση στην ιδέα της πατρίδας, που συνοδεύεται από μίσος και περιφρόνηση για τους άλλους λαούς και που συχνά εκδηλώνεται με επιθετικότητα εναντίον τους].

Είμαστε δηλαδή σοβινιστές οι Έλληνες που αμυνόμενοι προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά η οποία άμεσα συνδέεται με τον σεβασμό των σημερινών συνόρων. Από την άλλη μεριά, αυτοί που έχουν χάρτες, μέχρι και στα σχολεία τους, με δικά μας εδάφη, πως χαρακτηρίζονται; Διεθνιστές;



Λέει η Βerliner Zeitung ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος έχει τόση σχέση με την αρχαία Μακεδονία όσο η σημερινή Γερμανία με την Αυτοκρατορία του Καρλομάγνου. Είναι αυτό που είχα σχολιάσει πιο πάνω. Δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας γιατί θα γελοιοποιηθούν. Γι αυτό αμφισβητούν τη συνέχεια του έθνους. 

 Συνεχίζει παρακάτω λέγοντας ότι η σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας ήταν για αιώνες τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα προσάρτησε την περιοχή αυτή το 1912. Στην Αθήνα έκαναν λόγο για τη 'Νέα Ελλάδα'. Δεδομένου ότι οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής ήταν μειοψηφία που αποτελούσε το 25%, από την αρχή υπήρχε η πρόθεση να 'εξελληνισθεί' η περιοχή με εξαιρετικά αμφισβητούμενα μέσα.
Η αλήθεια έχει ως εξής. Εκείνη την εποχή η Μακεδονία ήταν γεωγραφικός χώρος στον οποίο φιλοξενούνταν πολλές εθνότητες ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική. Μακεδονική εθνότητα δεν υπήρξε ποτέ.
 Οι άνθρωποι προσδιορίζονταν από την εθνικότητα τους και τον τόπο που ζούσαν, τα οποία ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα οι πρώτοι μετανάστες που έφταναν στην Αμερική δήλωναν "Είμαι Τούρκος από τη Μακεδονία, Είμαι Βούλγαρος από τη Μακεδονία" κλπ. Επομένως αν οι Έλληνες της Μακεδονίας ήταν 25% του πληθυσμού, οι Μακεδόνες της Μακεδονίας ήταν 0% μηδέν.
 Μακεδόνες ως διεκδικητές έθνους εμφανίζονται από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά.
[Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και το τραγικό λάθος της ελληνικής διπλωματίας να αποκαλεί Σλαβομακεδόνες (που λαϊκά απλοποιήθηκε κι έγινε σκέτο Μακεδόνες ή ντόπιοι) τους μή ελληνόφωνους της Μακεδονίας ώστε να τους αποκόψει από το Βουλγαρικό κίνημα δίνοντας τους μια ψεύτικη ταυτότητα]

Ότι υπήρξαν ελληνικές βαρβαρότητες, υπήρξαν. Κατά καιρούς όλες οι χώρες της περιοχής προσπάθησαν να προσαρτήσουν τη Μακεδονία και να αφομοιώσουν τον πληθυσμό της με τη βία. Γιατί να το χρεωθεί αυτό μόνο η Ελλάδα; Και ας μας εξηγήσει η γερμανική εφημερίδα, που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες των Σκοπίων;



 Λέει, τέλος, η Kleine Zeitung ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλο ένα ψεύδος.

Η αρχαία Μακεδονία κατά την κλασική εποχή της Ελλάδας (~450 π.Χ., ροζ χρώμα) είναι σχεδόν ολόκληρη μέσα στα σημερινά ελληνικά σύνορα. Φυσικά το που έφτασε μετά ο μέγας Αλέξανδρος είναι άλλη ιστορία. Δεν είναι λογικό να ζητούν Ασιατικά κράτη να ονομαστούν κι αυτά Μακεδονία. 

Και εν πάση περιπτώσει είχαμε όλη την καλή διάθεση να τους αναγνωρίσουμε με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό για τα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα Μακεδονίας που βρίσκονται στο έδαφός τους και για να επιτευχθεί η ειρήνη μεταξύ των δύο λαών. Δεν το δέχονται όμως. Απαιτούν το ΌΛΟΝ. Απαιτούν να τους αναγνωρίσουμε ως μακεδονικό έθνος. Γιατί ΜΟΝΟ έτσι θα μπορούν οι Γερμανοί με τους Αμερικάνους να παίξουν το δικό τους παιχνίδι στην περιοχή.
Και δυστυχώς η ενδοτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, με συνταγματική και κοινοβουλευτική εκτροπή, είναι έτοιμη να τους το παραχωρήσει, αδιαφορώντας για τις μελλοντικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή μας. (Δεν έχει νόημα η αναφορά σε ιστορική πολιτιστική κληρονομιά, όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους που τα έβαλαν στο υπερταμείο).




ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ