Το Ισραήλ εξοπλίζει ή χρηματοδοτεί νεοναζιστικές οργανώσεις , αντισημιτικά κινήματα, χούντες, εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018



 

Το Ισραήλ χρηματοδοτεί και εξοπλίζει νεοναζί στην Ουκρανία;
Πάνω από 40 γνωστοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα απευθύνουν έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τον εξοπλισμό των ομάδων της ακροδεξιάς ουκρανικής πολιτοφυλακής Azov, που ανοιχτά υιοθετεί τη νεοναζιστική ιδεολογία. Οι ακτιβιστές κατέθεσαν μάλιστα στοιχεία και υπέβαλαν αναφορά στο Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα σάλος είχε προκληθεί από τη δημοσίευση φωτογραφιών που είχαν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ακροδεξιάς οργάνωσης «Azov Battalion» και έδειχναν μέλη της, τα περισσότερα μέλη και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας να κρατούν όπλα «Tavor», που είχαν δοθεί με ειδική άδεια από το Ισραήλ.

Η παραστρατιωτική ομάδα Azov Battalion έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου (μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, σεξουαλική βία και στοχοποίηση κατοικιών) εναντίον φιλορωσικών ομάδων κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στην ηγεσία της ομάδας σήμερα βρίσκεται ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, έχει ορίσει έναν από τους διοικητές της ομάδας του ως αναπληρωτή του, σε θέση που ελέγχει την αστυνομία της χώρας.

Πέρσι ο Avakov πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικών Aryeh Deri, με σκοπό να συζητήσουν για μια επικερδή συνεργασία.

Αν και οι λεπτομέρειες των αδειών εξαγωγής για εξοπλισμό δεν αποκαλύπτονται στο κοινό, η εμφάνιση ισραηλινών όπλων στα χέρια αναγνωρισμένων νεοναζιστών, λένε οι ακτιβιστές, θα πρέπει να αποτελεί επαρκή λόγο για διερεύνηση της υπόθεσης και των ανταλλαγμάτων που πιθανόν δόθηκαν για τη χορήγηση μιας τέτοιας άδειας.

Σε μια επιστολή «σχετικά με τις άδειες για την Ουκρανία» που έφθασε και στην ιστοσελίδα «Electronic Intifada», η υπηρεσία εξαγωγών όπλων του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ έγραφε ότι «φροντίζει να χορηγεί άδειες» σε εξαγωγείς όπλων «σε πλήρη συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές οντότητες» της χώρας με βάση το εθνικό συμφέρον.

Η επιστολή της 26ης Ιουνίου απεστάλη στον Ισραηλινό δικηγόρο των ακτιβιστών Eitay Mack ο οποίος είχε γράψει λεπτομερές αίτημα με το οποίο ζητούσε από το Ισραήλ να τερματίσει κάθε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξαγωγών όπλων του Ισραήλ αρνήθηκε να διαψεύσει τα στοιχεία των ακτιβιστών, τις αναφορές τους και να συζητήσει το αίτημα της ακύρωσης των αδειών όπλων, επικαλούμενος ανησυχίες «ασφάλειας».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξοπλίζει ή χρηματοδοτεί νεοναζιστικές οργανώσεις και αντισημιτικά κινήματα, όπως συνέβη, άλλωστε στο παρελθόν με ανάλογες ομάδες στην Αργεντινή, αλλά και το ίδιο το καθεστώς των στρατηγών στη χώρα (χούντα), το οποίο δολοφόνησε χιλιάδες Εβραίους σε στρατόπεδα.

Επιπλέον πέραν του εξοπλισμού νεοναζιστικών ομάδων, το Ισραήλ έχει πουλήσει όπλα σε καθεστώτα που κατηγορούνται για γενοκτονία. Πέρυσι, μια παρόμοια αναφορά που απευθυνόταν στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ζητούσε την αναστολή του εμπορίου όπλων με τη Μιανμάρ. Ο Eitay Mack, δικηγόρος των ακτιβιστών σημείωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει εμπάργκο στη Μιανμάρ και δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο δυτικό κράτος που προμήθευε όπλα στη στρατιωτική χούντα, εκεί.

Ο εκτοπισμός και η κακομεταχείριση των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από το καθεστώς της Μιανμάρ, έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ ως «εθνοκάθαρση».

Μια ανάλογη αναφορά προς το Ανώτατο Δικαστήριο ζητούσε επίσης τον τερματισμό της πώλησης όπλων από το Ισραήλ στο Νότιο Σουδάν, όπου μαίνεται η εμφύλια σύγκρουση και περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι.

Ισραηλινά όπλα κατέληξαν επίσης στα χέρια ομάδων που πραγματοποίησαν τη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα. Πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι της φυλής των Τούτσι σκοτώθηκαν τότε από ενόπλους των Χούτου.



insideoutborders.com
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ