Μία πολύ κακή συμφωνία στο Eurogroup, ταφόπλακα σε ελπίδες και αυταπάτες

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018


Μία πολύ κακή συμφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που δεν είχε καμία σχέση με τις υποσχέσεις των δανειστών του 2012.
1) Το χρέος συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο. Υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους και σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα καταστήσει -όχι το χρέος αλλά- την «εξυπηρέτηση του χρέους περισσότερο βιώσιμη» (φράση του Ντράγκι) μέχρι το 2032 όπου θα επανεξεταστεί η κατάσταση.
Δηλαδή ούτε η ικανότητα για μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους θεωρείται δεδομένη, αλλά εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την αποδοτικότητα των μεταρρυθμίσεων.

2) Αποφασίστηκε η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2060. Ενώ δεν μειώθηκαν αυτά του 3.5% που έχουν συμφωνηθεί έως το 2022. Τα πλεονάσματα αυτά καταδικάζουν τον λαό σε διαρκή λιτότητα και την οικονομία σε ύφεση ή αναιμική ανάπτυξη.

3) Η έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο που το ονόμασαν «μεταμνημονιακή παρακολούθηση». Εκτός από την επίβλεψη για τη διατήρηση όλων των παλιών μνημονιακών μέτρων, στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται μια αυστηρή επιτήρηση με τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους "θεσμούς", οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτούν και νέα μέτρα αν υπάρχει απόκλιση από τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί.

4) Ο αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης (Γαλλικό κλειδί) δεν έγινε δεκτός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (πράγμα πολύ συνηθισμένο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα), θα αναζητούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα ή ιδιωτικοποιήσεις για να επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί.

5) Δεν αξιοποιήθηκαν υπέρ της χώρας μας τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα από το τρίτο μνημόνιο. Από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου, επιστρέφονται στον ESM περίπου 24 δισ. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξόφληση του ΔΝΤ και άλλων δανείων, ώστε να μειωνόταν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.


6) Η επιστροφή κερδών από ANFAs και SMPs θα γίνεται υπό όρους. Η επιστροφή των κερδών από αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων που έκαναν οι τράπεζες των κρατών μελών και της ΕΚΤ και είχε συμφωνηθεί από παλιά, πλέον θα γίνεται μόνο αν τηρούνται οι δεσμεύσεις του μεταμνημονιακού μνημονίου.


7) Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, θα αναφέρει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αφού τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν μόνο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

8) Για τον λαό δεν αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Τα μνημόνια συνεχίζονται με ενισχυμένη εποπτεία. Οι περικοπές των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα εργοδοτικά μνημονιακά κεκτημένα, οι μισθοί πείνας, τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών κλπ παραμένουν. Και τίποτα δεν προμηνύει ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δυστυχώς οι "εταίροι" δεν σεβάστηκαν τον λαό μας που δεινοπαθεί οχτώ χρόνια τώρα για να μην επιβαρύνει τις τράπεζες τους.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ