Το υπουργείο Υγείας έκοψε την αποζημίωση αναγκαίας εξέτασης καρινοπαθών

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017Η κυβέρνηση μπροστα στο ζήλο της να φανεί καλός μαθητής στους δανειστές της χώρας δεν διστάζει να πάρει και τις πιο απάνθρωπες αποφάσεις σε βάρος ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας.

Στις αρχές Ιουλίου, μετά από απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, κόπηκε η αποζημίωση της εξέτασης “Oncotype DX” για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση υπουργικής απόφασης του 2013, με την οποία μεν αποζημιωνόταν η εν λόγω εξέταση, αλλά όχι για γυναίκες άνω των 65 ετών.

Στην πράξη η απόφαση του ΣτΕ υποχρέωνε τον υπουργείο Υγείας να εκδώσει νέα απόφαση, χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τις ασθενείς. Όμως, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αντί ο Π. Πολάκης να εκδώσει νέα απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας και προσφέροντας την εξέταση δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, έκανε ακριβώς το αντίθετο και κατάργησε την παλαιότερη απόφαση, με αποτέλεσμα η εξέταση να μην καλύπτεται καθόλου.

Το κόστος της εξέτασης ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, εφόσον επί ένα μήνα η εξέταση δεν καλύπτεται, οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσό από την τσέπη τους.

Η εξέταση είναι μία ανάλυση για τον καρκίνο του μαστού που μετράει τη δραστικότητα 21 γονιδίων στο δείγμα όγκου μιας γυναίκας, ώστε να παρέχει μία εξατομικευμένη εκτίμηση της πιθανότητας να επανέλθει ο καρκίνος σε γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού

Τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κατάγγειλαν δημόσια αυτή την απάνθρωπη απόφαση και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη, ζητώντας να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης υπουργικής απόφασης.

Κανείς και καμιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μην ξεσηκωθεί από μία τέτοια αντικοινωνική κυβερνητική απόφαση. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενεργή αλληλεγγύη όλων μας στους ευπαθείς και χρόνια πάσχοντες συμπολίτες μας πριν το μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο τους ρίξει στο σύγχρονο καιάδα.ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ