Κατατέθηκε από την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής μείωσης του προσδόκιμου ζωής

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017


Περικόπτουν κατά 25% τη χρηματοδότηση της υγείας από το 2018

Νέες αιματηρές περικοπές στην χρηματοδότηση της Υγείας από το 2018 που φτάνουν στο 25% προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, που κατατέθηκε τον Μάιο από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο (εδώ) η χρηματοδότηση της υγείας από το 1.623 εκατ. ευρώ το 2017 περικόπτεται στα 1253 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2021. Μιλάμε για μια μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ που φτάσει στο 25% με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις παροχές προς τους πολίτες.
Αντίστοιχα στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι θα υπάρξει μείωση του ορίου των δαπανών για το Υπ. Υγείας κατά 617 εκατ. ευρώ που κυρίως θα επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες που θα έχουν οι φορείς της υγείας να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Συγκεκριμένα ορίζεται όριο δαπανών για το 2018 τα 3.670 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο όριο για το 2017 ήταν τα 4.287 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα εδώ συνυπολογίσουμε ότι σχεδόν πάνω από το 60% των πιστώσεων αφορούν ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία προσωπικού, ΔΕΚΟ κλπ) προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι με αυτά τα όρια δαπανών οι μονάδες υγείας θα βρεθούν στον «αέρα» και θα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υλικά και προμήθειες για να λειτουργήσουν.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Δημόσιου συστήματος υγείας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συναποφασίζουν από κοινού κυβέρνηση, ευρωπαϊκή ένωση και τρόικα είναι ορατός. Το λέμε αυτό αφού ακόμα και σήμερα οι μονάδες υγείας λόγω των περικοπών στην χρηματοδότηση και τις πιστώσεις αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

ergasianet.gr




Η κρίση «βάζει φρένο» στο προσδόκιμο ζωής


Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση της θνησιμότητας σε κάποιες ηλικίες και αυτό πιθανότατα σχετίζεται με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου του προσδόκιμου ζωής, ο οποίος υπό αυτές τις συνθήκες θα παραμείνει χαμηλός.
.....Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι σημαντικές, καθώς η Ελλάδα έχει μειώσει δραματικά τις δαπάνες για την Υγεία. Οι χώρες με γρήγορη αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι αυτές με ισχυρά συστήματα υγείας...
Με αυτές τις λέξεις, ο Ελληνας επιστήμονας Βασίλης Κόντης, που έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Cambridge, στο Bath και στο Imperial και εργάζεται ως στατιστικός αναλυτής στη Βρετανία, περιγράφει στην «Κ» τα σημερινά δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας. Ο ίδιος, πριν από λίγους μήνες, πήρε μέρος σε μια πολύ σημαντική έρευνα που δημοσίευσε μία μικρή ομάδα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου για το προσδόκιμο σε 35 χώρες του πλανήτη, μέχρι το 2030. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν και η Ελλάδα, που εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης από την οποία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει για τους επιστήμονες ειδικό ενδιαφέρον.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ