Κώστας Λαπαβίτσας: Αυτό που θέλω να δω είναι ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, με ανθρώπους αξιόπιστους

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017



Αν είχαμε εκλογές με ποια πολιτική παράταξη θα συστρατευόσαστε;

Κ.Λ: Ανήκω στα ιδρυτικά μέλη της ΛΑΕ, έβαλα την υπογραφή μου. Αυτό που θέλω να δω είναι ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, με ανθρώπους αξιόπιστους, που θα κατέχουν αυτό που λένε. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και ελπίζω να εμφανιστεί αν έχουμε εκλογές. Αυτό θα στήριζα και για αυτό θα κατέβαινα υποψήφιος. Αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καταστρεπτικός ο κατακερματισμός της αριστεράς, όπου καθένας θα κατέβαινε μόνος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Τάσσεστε υπέρ ενός μετώπου σε εθνικό επίπεδο, αν και αναφέρατε ότι στην πραγματικότητα το κέντρο λήψης αποφάσεων έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό. Υπερεθνικές δράσεις οιονεί μετωπικές, όπως για παράδειγμα το DiEM25 ή ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΕΔΕΚΟΠ, θεωρείτε ότι έχουν κάποια αξία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή όχι;

Κ.Λ.: Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Άλλο το DiEM25, φυσικά, άλλο το ΕΔΕΚΟΠ, και θέλω να εξηγήσω την διαφορά.

Βεβαίως το μέτωπο στο οποίο αναφέρομαι και η δράση του θα πρέπει να έχει εθνικό και λαϊκό χαρακτήρα σε κάθε τόπο. Υπερεθνικό «μέτωπο», δεν υπάρχει. Αν είναι να αλλάξουν τα πράγματα στην Αθήνα, πρέπει να το κάνουν κατά πρώτο λόγο οι Έλληνες εργάτες, το ελληνικό λαϊκό στοιχείο. Καλοί θα είναι και οι Πορτογάλοι στην Λισαβόνα να μας στηρίξουν, αλλά δεν θα γίνει στην Λισαβόνα ό,τι γίνει. Στην Αθήνα θα γίνει.

Δεν αναφέρομαι λοιπόν σε πανευρωπαϊκό μέτωπο. Αυτά είναι ευρωπαϊσμοί που έχουν αποτύχει παταγωδώς. Και η προσπάθεια αυτή του DiEM25, πολιτικά με βρίσκει αντίθετο. Την θεωρώ προβληματική, διότι η άποψη αυτή, την οποία αντιλαμβάνομαι ότι πρεσβεύει το DiEM25, δοκιμάστηκε, δεν είναι καινούρια. Εκείνο το πρώτο εξάμηνο-επτάμηνο, αυτή ακριβώς την άποψη είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτήν ακολούθησε. Και απέτυχε, πέραν πάσης αμφιβολίας!

Το ΕΔΕΚΟΠ, από την άλλη, είναι απλώς ένα δίκτυο και τίποτα παραπάνω. Δίκτυο με πολιτική διάσταση, προφανώς, αλλά κύριο στόχο την παραγωγή ιδεών, την ανταλλαγή απόψεων και την διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού κλίματος στις ιδέες και στην πολιτική αντιμετώπιση, όχι την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος που θα κατέβει στις εκλογές. Και αυτόν το στόχο κάνουμε πραγματικότητα όσο μπορούμε, με τους ελάχιστους πόρους που έχουμε.


Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ το Σάββατο 13.5.2017.
Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ