Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση της Μανωλάδας

Κυριακή 2 Απριλίου 2017


Την καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση της Μανωλάδας και αποζημίωση ύψους 676.363 ευρώ στα θύματα της υπόθεσης αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που έκρινε ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει της εμπορία ανθρώπων.

Η απόφαση αφορά σε 42 προσφεύγοντες από το Μπαγκλαντές που εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα μετά από καταγγελία που έγινε το 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της απόφασης, το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι προσφεύγοντες ήταν θύματα εμπορίας trafficking καθώς και καταναγκαστικής εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως και η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας είναι πτυχή της εμπορίας ανθρώπων.

Η δικαστική απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα για τις παραλήψεις της και επιβάλει την καταβολή του ποσού των 16.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα, καθώς και περίπου 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.

Τον Απρίλιο του 2013 οι εργαζόμενοι στη Μανωλάδα είχαν πυροβοληθεί όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, με την υπόθεση να φτάνει στο δικαστήριο και τους κατηγορούμενους να αθωώνονται για τις πράξεις τους.


pressenza.com/el
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ