Μνημονιοποίηση του συντάγματος ζητά ο Παπαδημούλης

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017Την πρόταση να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της Ελλάδας ο δημοσιονομικός κόφτης – δηλαδή αιώνια λιτότητα και τέλος σε κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής – ζήτησε μιλώντας στο Ρ/Σ Real ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Είμαι υπέρ της ιδέας, στη συζητούμενη αναθεώρηση του συντάγματος να μπει ακόμη και δημοσιονομικός κόφτης
ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Ν.Χατζηνικολάου.

Όπως είχαμε εξηγήσει και στο ντοκιμαντέρ This is Not a Coup, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Νότια Ευρώπη, συχνά με πρωτοβουλία μεγάλων τραπεζών, όπως η JP Morgan, έχουν ως στόχο να εξαφανίσουν κάθε δυνατότητα άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής, που είχε κατοχυρωθεί στα αντιφασιστικά συντάγματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Όπως μας εξηγούσε ο Ιταλός καθηγητής Νομικής, Αλεσάντρο Σόμα, «η υποχρέωση για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού (μέσα στα συντάγματα) σημαίνει απαγόρευση των κεϊνσιανών πολιτικών και αυτό αποτελεί ένα είδος “πραξικοπήματος”». Βλέποντας τη χώρα του να υιοθετεί στο Σύνταγμά της την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ο Ιταλός πανεπιστημιακός υποστηρίζει ότι επιβάλλονται πολιτικές τις οποίες στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να προωθήσει μόνο ο φασισμός. «Είμαστε μάρτυρες μιας νέας οικονομικής κρίσης και την αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε καταλάβει απολύτως τίποτα» μας εξηγεί και συνεχίζει: «Γύρω μας συμβαίνουν όσα συνέβαιναν και το 1929. Περιορίζεται σημαντικά η δημοκρατία για να σωθούν οι αγορές. Αυτή όμως είναι μια τυπική μορφή του φασισμού».

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ