Bloomberg : «Αυτή η γελοία ιστορία έχει τραβήξει πολύ».

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017


Στην Ελλάδα αναφέρεται το κεντρικό άρθρο του Bloomberg προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ευρώπη επιστρέφει στο οικονομικός χάος. Επικαλούμενο τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος -ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, διακινδυνεύει μια νέα ύφεση και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ- το Bloomberg υποστηρίζει ότι αν και τα λεγόμενα του κ. ακούγονται κινδυνολογικά, ο ίδιος έχει δίκιο σε ένα πράγμα: «αυτή η γελοία ιστορία έχει τραβήξει πολύ».

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ήταν από την αρχή εμφανές ότι το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει. Κι αυτό γιατί δεν αναγνωρίστηκε ότι τα χρέη της Ελλάδας δεν ήταν δυνατόν να αποπληρωθούν, ενώ περιελάμβανε μέτρα με στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αν και παρείχε κάποια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, ο στόχος δεν ήταν το πρόβλημα να λυθεί μια για πάντα, αλλά να καθυστερήσει το αναπόφευκτο. Για άλλη μία φορά, το αναπόφευκτο είναι η σύγκρουση της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η νέα προθεσμία είναι ο Ιούλιος, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε χρέη. Χωρίς όμως την εκταμίευση της επόμενης δόσης αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό.Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η νέα διαφωνία είναι ασυνήθιστα περίπλοκη, διότι δεν μόνο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.

Παρ' όλα αυτά τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και σίγουρα πιο απλά, εάν το ΔΝΤ δεν είχε αναμειχθεί εξαρχής. Από τη στιγμή, όμως, που η ΕΕ απαίτησε και τη συμμετοχή του Ταμείου για να μετριαστεί η δική της ευθύνη, τώρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να δεχθούν την ανάλυση του. Ένα ηπιότερο φορολογικό καθεστώς σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, πράγματι θα αποτελέσει μια πολιτική πρόκληση για κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Αλλά εάν καταφέρουν να περάσουν αυτό το τεστ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποφέρει χωρίς λόγο και η επαναλαμβανόμενη απειλή της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα είναι μια απόδειξη της ανικανότητας της ΕΕ να διαχειριστεί τις δικές της υποθέσεις. Μακροπρόθεσμα, αυτό δύσκολα ενισχύει τις προοπτικές της Ευρώπης» καταλήγει το ίδιο άρθρο.


reporter.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ