Λαφαζάνης: Κάλεσμα για σχηματισμό αντιμνημονιακού μετώπου

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ The Press Project

«Απευθυνόμαστε προς κάθε δημοκρατική αντιμνημονιακή δύναμη» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας σε συνέντευξη του στην εκπομπή «ΕΝΤΟΣ» με τον Κώστα Εφήμερο. Εκτίμησε ότι «στο Eurogroup αποφασίστηκε με ένα νέο φρικτό πραξικόπημα, ερήμην του λαού αλλά με τη συναίνεση του κατεστημένου, ένα τέταρτο μνημόνιο με νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ» και ότι «το χρέος δεν θα μειωθεί ούτε κατά ένα ευρώ», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει της προοπτικές και τις δυνατότητες να κάνει τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα».

Ο Λαφαζάνης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στο Eurogroup αποφασίστηκε πραξικοπηματικά ένα τέταρτο μνημόνιο. Ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα προστεθεί στη δεύτερη αξιολόγηση με το νέο έτος . Κι από το 2018 που θα ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο θα έχουμε ένα νέο μνημονιακό πακέτο μέτρων προκειμένου να προσεγγίζουμε τα πλεονάσματα που συνομολόγησε η κυβέρνηση, της τάξεως του 3,5%.

Όσον αφορά το πακέτο των νέων μέτρων, απάντησε ότι «το ΔΝΤ υπολογίζει τα νέα μέτρα στα 4 δις ευρώ, ένα νέο πακέτο που θα πλήξει και θα καταστρέψει ολοκληρωτικά πλέον την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν αποδέχεται αυτά τα πλεονάσματα αλλά τα συνομολόγησε στο Eurogroup». Υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία πολύ τραγική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία η οποία υποτίθεται ότι γίνεται για την απομείωση του χρέους. Η υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους είναι άλλος ένας εμπαιγμός του ελληνικού λαού και είναι ντροπή να το λένε.

«Το χρέος δεν μειώνεται ούτε κατά ένα ευρώ»


Μιλώντας για τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. τόνισε ότι «το χρέος ούτε κατά ένα ευρώ δεν μειώνεται. Αντίθετα θα έλεγα ότι θα επιβαρυνθούμε βραχυπρόθεσμα με παραπάνω τόκους με τη ρύθμιση που έγινε. Και αν θα υπάρξει μία υποθετική μείωση τόκων, όχι «κούρεμα», θα είναι από το 2040 έως το 2060, και τότε την υπολογίζουν, νομίζω κι αυτή λαθεμένα, στο 15% του ΑΕΠ. Για εκεί προγραμματίζουν οι άθλιοι το δικό μας υποδουλωμένο μέλλον. Κι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα είμαστε υπό μνημονιακή μπότα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύεται, όπως και οι προηγούμενες. Εκτελεί εντολές. Μιλάμε για κυβερνήσεις – μαριονέτες, με υπουργούς μαριονέτες, οι οποίες αυτό που κάνουν είναι να διαχειρίζονται υπαλληλικά αυτά που τους επιβάλλει η τρόικα, οι υπάλληλοι δηλαδή των κηδεμόνων μας ΕΕ και ΔΝΤ. Υπάρχει η αίσθηση της διαπραγμάτευσης, που δίνουν οι κυβερνήσεις για εσωτερική κατανάλωση. “Διαπραγματευόμαστε” και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία, ή τρόικα».

«Η Ελλάδα έχει τις προοπτικές για έξοδο από το ευρώ»


Σχετικά με το αν υπάρχει εναλλακτική λύση, απάντησε ότι εμείς είχαμε ανοίξει το ζήτημα με αυτά που έπρεπε να γίνουν». Πρόσθεσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια προϋποθέτει έξοδο από την Ευρωζώνη και συνακόλουθα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μας.

«Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα δεν είναι μυστηριακή, μπορεί να γίνει και υπάρχουν οι προοπτικές, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες. Αυτην τη μετάβαση την είχα εξηγήσει και πολιτικά και τεχνικά. Εμφανιζόταν όμως σαν βουνό. Η πρόταση υπήρχε και έκαναν ότι δεν υπάρχει. Υπήρχαν και υπάρχουν ερωτήματα όπως για παράδειγμα τη σταθερή η όχι ισοτιμία του νέου νομίσματος, που όμως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καθώς θα συμβαίνουν ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις που θα αντιμετωπίζουμε».

«Οι πολιτικοί αρχηγοί συνωμότησαν μετά το δημοψήφισμα, έγιναν πραξικοπηματίες» 


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέρριψε σοβαρές «πολιτικές αλλά και ποινικές» ευθύνες στον Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που ακύρωσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία μετάλλαξη, έγινε νεομνημονιακός, συνθηκολόγησε ταπεινωτικά, ξεπούλησε τη λαϊκή εντολή και ετυμηγορία, υπέγραψε μνημόνιο ενώ δεν είχε καμία εξουσιοδότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εξουσιοδότηση από τον Γενάρη να υπογράψει μνημόνιο και η εξουσιοδότηση αυτή ανανεώθηκε συντριπτικά μετά το δημοψήφισμα του Ιούλη και πήγε και την αναίρεσε. Όχι με εκλογές, λάθος λένε ότι πήγε σε εκλογές. Υπέγραψε, ξεπούλησε τον λαό που τον υποστήριξε, που κατέβηκε στο Σύνταγμα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι «συνωμότησαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Αυτοί οι κύριοι είναι συνωμότες, πραξικοπηματίες κυριολεκτικά, με όλη τη σημασία της λέξης. Την Κυριακή είχαμε το αποτέλεσμα, τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι αρχηγοί μαζευτήκανε για να συσκεφτούν πώς θα αναιρέσουν και θα ακυρώσουν τη λαϊκή βούληση, το δημοψήφισμα. Αυτοί δεν έχουν μόνο πολιτική ευθύνη αλλά και ποινική.»

Απαντώντας στην άποψη ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκλογές σχολίασε ότι «ο Τσίπρας πρώτα συνθηκολόγησε και μετά πήγε σε εκλογές, φέρνοντας τον ελληνικό λαό προ τετελεσμένου, Ακόμα ο κόσμος δεν είχε καταλάβει, δεν είχε πιστέψει ότι ο Τσίπρας τον πρόδωσε. Εμείς καταψηφίσαμε το μνημόνιο, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα έπεφτε, οπότε ο Τσίπρας έπρεπε να πάει τότε σε εκλογές, με το μνημόνιο μη ψηφισμένο από τη Βουλή. Αλλά τα μνημονιακά συνεταιράκια έσπευσαν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αλλά τώρα αυτοί, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και λοιποί παριστάνουν τη αντιπολίτευση, σε αυτό που αυτοί ψήφισαν».



laiki-enotita.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ