Είπε κι ένα όχι η «αριστερή» μας κυβέρνηση. ΟΧΙ στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων!

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016



Το «όχι» πήγε στη (μη) απαγόρευση των πυρηνικών

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ψήφισε «όχι» στον ΟΗΕ στην προσπάθεια να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 οι συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, παρ’ όλο που το κυβερνών κόμμα έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των πυρηνικών όπλων, είναι η δεύτερη φορά που η σημερινή κυβέρνηση συντάσσεται στον ΟΗΕ με τη μειοψηφία των πυρηνικοκατόχων χωρών με αρνητική ψήφο.

Αλλά και στο παρελθόν, παρ’ ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διατράνωναν την αταλάντευτη θέση τους κατά των πυρηνικών, σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες στον ΟΗΕ ψήφιζαν αποχή, λευκό ή και υπέρ των συμφερόντων των πυρηνικοκατόχων χωρών.

Στις 27 Οκτωβρίου, στην Πρώτη Επιτροπή της Ολομέλειας του ΟΗΕ η οποία ασχολείται με τον αφοπλισμό και με θέματα διεθνούς ασφάλειας, εγκρίθηκε ένα ψήφισμα -που από το διεθνές ειρηνιστικό κίνημα θεωρήθηκε ορόσημο- για να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 οι συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με ψήφους 123 «ναι», 38 «όχι» και 16 αποχές Το ψήφισμα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη μιας συνδιάσκεψης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάρτιο η οποία θα διαπραγματευτεί ένα «νομικά δεσμευτικό έγγραφο για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που θα οδηγεί προς την πλήρη εξάλειψή τους».

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που ψήφισαν «όχι» στο συγκεκριμένο ψήφισμα, όπως έπραξαν και όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, πλην της Ολλανδίας που απείχε. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και το Ευρωκοινοβούλιο λίγο πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ εξέδωσε δικό του ψήφισμα, με 415 υπέρ, 124 κατά και 74 αποχές, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «στηρίξουν τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης» και να «συμμετάσχουν εποικοδομητικά» στις διαπραγματεύσεις του επόμενου έτους.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν εισακούστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν μόνον η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ