Μανάβικα και πλυντήρια της Ανάπτυξης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ποιος είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή ;

Ποιος επιμένει να παραβλέπει την αξία και τον ρόλο των πλυντηρίων στην ανάπτυξη ;

Αεριτζήδες, Εκβιασμοί, Εγκλήματα, Τοκογλυφία, Ναρκωτικά, Μπράβοι, Όπλα, Πορνεία, Συμμορίες με γραβάτες και χωρίς, Κτηματομεσιτικά, Ενεχυροδανειστήρια, Κράτος, Επιχειρηματίες, Τράπεζες.


Τζόγος… Τζόγος… Τζόγος…


Η Απληστία του Κεφαλαίου Εθίζει, Απανθρωπίζει, Καταστρέφει.


Εμπόριο Εθισμών κι Ελπίδων στον απόηχο του χρηματιστηριακού 1999, της ολυμπιακής δόξας του 2004.


Άφθονος τζόγος για ξέπλυμα και παραμύθιασμα




Κουλοχέρηδες σε κάθε γωνιά

Από πού να ξεκινήσει κανείς σχετικά με το νέο κανονισμό που αφορά τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες. Το Φλεβάρη του 2015 εγκρίνεται κανονισμός από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με πρόεδρο τον Ευγένιου Γιαννακόπουλο (φίλος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου). Οι κανόνες είναι ελαστικοί διευκολύνοντας τον ανάδοχο του έργου (ΟΠΑΠ Α.Ε.) σε ό,τι αφορά το ποσό της ημερήσιας δαπάνης, το ΑΦΜ, το χρόνο συμμετοχής, το ωράριο λειτουργίας κ.α.

Τον Ιούνη του 2015, με νέο Πρόεδρο της ΕΕΕΠ, τον Αντώνη Στεργιώτη, εγκρίνεται νέος κανονισμός που αυστηροποιεί τους κανόνες λειτουργίας των ηλεκτρονικών παιγνίων. Η μέγιστη δαπάνη περιορίζεται σε 80 ευρώ, η εγγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική, ο χρόνος συμμετοχής ανά εβδομάδα μειώνεται καθώς και οι ώρες λειτουργίας. Ο ΟΠΑΠ ανταπαντά, κάνοντας προσφυγή, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας 1 δις ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τον Ιούνη του 2016, ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ αλλάζει, και τη θέση του κ Στεργιώτη παίρνει ο κ. Καραγρηγορίου. Βέβαια οι «κακιές» γλώσσες λένε ότι αυτή την αλλαγή ζήτησε η διοίκηση του ΟΠΑΠ αφού ο κος Στεργιώτης θεωρήθηκε persona non grata. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ο νέος Πρόεδρος, λοιπόν, κος Καραγρηγορίου, ήταν από τους πασόκους που «αντέδρασαν» στη μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και έφυγαν στηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της ΕΕΕΠ την περίοδο της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος κανονισμός με συνοπτικές διαδικασίες


Κι ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αυτά τα μηχανήματα έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί, στη χώρα μας, πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών κουλοχέρηδων. Οι αλλαγές είναι τέτοιες που θα τις ζήλευε ακόμα κι ένας ακραιφνής νεοφιλελεύθερος.

Πιο συγκεκριμένα. Το ωράριο λειτουργίας είναι σχεδόν απεριόριστο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και τα σαββατοκύριακα μέχρι τα ξημερώματα. Επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη για 24ωρη λειτουργία, 15 ημέρες το χρόνο. Καμία υποχρέωση για εγγραφή του ΑΦΜ στην κάρτα του παίκτη. Κανένα όριο στο ποσό που παίζει και χάνει κάποιος. Καταργείται δηλαδή το ημερήσιο όριο των 80 ευρώ που υπήρχε. Καταργούνται τα όρια της απόστασης, των 200 μέτρων, ανάμεσα στα καταστήματα με ηλεκτρονικά φρουτάκια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξεφυτρώσουν παντού σε κάθε γειτονιά. Καταργείται η δυνατότητα «αυτοπεριορισμού» του παίκτη. Μπορούσε ο ίδιος να ζητήσει τον αποκλεισμό του για τουλάχιστον 6 μήνες. Το πιο σημαντικό όμως είναι η «φιλοσοφία» του νέου κανονισμού. Η ευθύνη για τα όρια του παιχνιδιού δηλώνουν μέλη της επιτροπής που τον συνέταξαν, δεν ανήκει πλέον σε κάποια εποπτεύουσα αρχή, αλλά στον ίδιο τον παίκτη.

Με μεγάλο ενθουσιασμό πάντως υποδέχτηκε η διοίκηση του ΟΠΑΠ τον νέο κανονισμό, αφού σύμφωνα με δηλώσεις τους: «καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLT για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του» και «ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLT που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017». Παρόλα αυτά η προσφυγή του ΟΠΑΠ στο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν αίρεται αλλά προσαρμόζεται το ποσό που απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο…

Επί της ουσίας

Η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά ενισχύεται. Τα έσοδα του ΟΠΑΠ δεν είναι δημόσια έσοδα και το συμφέρον του ΟΠΑΠ δεν είναι δημόσιο συμφέρον. Το αντίθετο μάλιστα. Η κυβέρνηση και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν κινήθηκε με γνώμονα την προστασία της κοινωνίας, αλλά των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτούς υπηρετεί καταστρέφοντας και λεηλατώντας τα λαϊκά στρώματα. Αρκεί ένα νεύμα και όλα εναρμονίζονται με τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων.

Παρένθεση: κάποιοι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους αφού είχαν κάνει ερώτηση στη βουλή, που όμως έμεινε αναπάντητη σχετικά με τον περιορισμό της διάδοσης παιχνιδομηχανών, τύπου VLT από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και καθιέρωση αριθμητικών περιορισμών ανά πόλη και συνοικία.

Σε μια χώρα-αποικία, που οι αποφάσεις παίρνονται αλλού, η εθνική κυριαρχία πετσοκόβεται, η κοινωνία λεηλατείται, ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται, η αξιοπρέπεια του καθενός μας δοκιμάζεται καθημερινά. Γινόμαστε και μια χώρα-καζίνο, όπου ο κάθε φτωχός κι ανήμπορος θα παραμυθιάζεται ζώντας έστω και για μια στιγμή το όνειρο ότι κάτι στη ζωή του μπορεί να αλλάξει. Θα εθίζεται σε μια συνήθεια, χάνοντας όχι μόνο τα λιγοστά ευρώ που έχει στην τσέπη, αλλά και το μυαλό του. Άλλωστε, το μυαλό είναι ο στόχος τους.


e-dromos.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ