Τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, αντί να αντιμετωπίσουν την ανεργία, μεταφέρονται στην ΤτΕ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016



Τη συνεχιζόμενη μεταφορά των αποθεματικών του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, που μόνο τις δυο τελευταίες βδομάδες έφτασαν τα 146 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχουν υψηλά πλεονάσματα, ωστόσο, δεν πάνε σε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. 

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι: «οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Ε.Δ. ούτε θα σταματήσουμε να εκφράζουμε την άποψη μας στο Δ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ., ούτε εκφοβιζόμαστε από ΚΑΝΕΝΑΝ. Οι εποχές που κάποιοι εκφόβιζαν με ποινικές διώξεις τους εκπροσώπους εργαζομένων και οι εκπρόσωποι δεν αντιδρούσαν έχουν περάσει καιρό τώρα». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ –τΟΕΕ-τΟΕΚ έχει ως εξής: 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ εκφράζουμε τη πλήρη αντίθεση μας στη συνεχιζόμενη μεταφορά των αποθεματικών του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα τόσο τη προηγούμενη Τρίτη όσο και χτες, 4/10/16 το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε τη μεταφορά 116 και 30 εκατ. αντίστοιχα από τους λογαριασμούς του ΟΑΕΔ, με την αιτιολογία του μεγαλύτερου κέρδους που θα έχει ο Οργανισμός αφού η ΤτΕ προσφέρει σχεδόν τριπλάσιο επιτόκιο από τις εμπορικές τράπεζες.
Συνολικά δηλαδή ο ΟΑΕΔ έχει μεταφέρει πάνω από μισό ΔΙΣ ευρώ στην ΤτΕ, η οποία είναι υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επισημαίνουμε ότι ο ΟΑΕΔ δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση αλλά ο μοναδικός Οργανισμός υπεύθυνος για τη καταπολέμηση της ανεργίας, αποκλειστικός και καθολικός διάδοχος της στεγαστικής πολιτικής του ΟΕΚ και των προγραμμάτων ΟΕΕ. Μας είναι ακατανόητο το γεγονός ότι τα ποσά που διαθέτει ετησίως ο Οργανισμός για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και για τα επιδόματα ανεργίας δεν είναι μεγαλύτερα από τα κονδύλια που ο ΟΑΕΔ εκταμίευε στα χρόνια προ κρίσης καθώς επίσης και ότι ο ΟΑΕΔ εξακολουθεί να τοκίζει τα αποθεματικά τόσο του ΟΕΚ & ΟΕΕ όσο και του ΟΑΕΔ αντί να εκπονεί προγράμματα για τους ανέργους και να βελτιώνει τις παροχές των υπηρεσιών του προς τους εργαζόμενους της χώρας.
Γι' αυτό καλούμε τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να δημοσιεύσει αναλυτικά τα ποσά που έχει διαθέσει για τη καταπολέμηση ανεργίας (επιδόματα & προγράμματα απασχόλησης) ανά έτος από το 2005 μέχρι και σήμερα έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν το Κράτος έχει αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας με την παράλληλη αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο ΟΑΕΔ έχει υψηλό πλεόνασμα προϋπολογισμού το οποίο μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά είναι μια απτή απόδειξη ότι δυστυχώς δεν εξαντλούνται ετησίως τα ποσά για την εκπόνηση των προγραμμάτων.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ ούτε θα σταματήσουμε να εκφράζουμε την άποψη μας στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, ούτε εκφοβιζόμαστε από ΚΑΝΕΝΑΝ. Οι εποχές που κάποιοι εκφόβιζαν με ποινικές διώξεις τους εκπροσώπους εργαζομένων και οι εκπρόσωποι δεν αντιδρούσαν έχουν περάσει καιρό τώρα.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ