Στρώνει χαλί σε µυστήρια funds να ελέγξουν αγροτικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων του πρωτογενούς τοµέα, η τελική ρύθµιση Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια. Έτσι, µετά τα πλήγµατα σε ασφαλιστικό και φορολογικό, πρόσωπο µε πρόσωπο µε τους πλειστηριασµούς για δάνεια που έλαβαν, δεν εξυπηρετούνται και έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» θα βρεθούν, οι επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 14 Μαΐου.
Ακόµα και στην περίπτωση δανείων που αφορούν κύρια κατοικία και «ακουµπούν» επιχειρήσεις, το δίχτυ προστασίας θα αφορά µόνο εκείνα, των οποίων η αντικειµενική αξία ακινήτων δεν ξεπερνά τα 140.000 ευρώ.
Αυτό γιατί, την άµεση απελευθέρωση της πώλησής τους, µε προστασία έως 1η Ιανουαρίου 2018 µόνο εκείνων που αφορούν σε κύρια κατοικία ληπτών ή είναι συνδεδεµένα µε αυτήν, προβλέπει το τελικό σχέδιο. Ωστόσο, ακόµα και στην περίπτωση όσων αφορούν την κύρια κατοικία και «ακουµπούν» επιχειρήσεις, το δίχτυ προστασίας θα αφορά µόνο εκείνα, των οποίων η αντικειµενική αξία ακινήτων δεν ξεπερνά τα 140.000 ευρώ.
Σηµειωτέον ότι για τα άλλα δάνεια, η απελευθέρωση θα είναι άµεση, καθώς οι δανειστές απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόµου Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να επιτραπεί στο µέλλον η πώληση του συνόλου των δανείων (κόκκινων και µη) σε νοµικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σε κάθε κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες εκτός αυτής και όχι µόνο σε εταιρείες funds που έχουν έδρα τους την Ελλάδα.
Αρνητική εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι στην κυβέρνηση νιώθουν ικανοποιηµένοι και µετά από αυτή την εξέλιξη, την οποία µάλιστα δεν δίστασε να εκφράσει από το βήµα της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης, όταν είναι γνωστό πως η κυβέρνηση εντελώς άλλες ρυθµίσεις επεδίωκε, από αυτές του υιοθετήθηκαν.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονοµίας, δήλωσε πως η συµφωνία για τα δάνεια κινείται πάνω στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους µε αυτή.
Στο νέο πλαίσιο την Κυριακή οι ρυθμίσεις
Στο «σφυρί» από τις αρχές του 2018 βγαίνουν και τα δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ για τα οποία υπάρχει τώρα πλαίσιο προστασίας. Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αδρέα Λοβέρδου.
Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δάνεια θα είναι κομμάτι του νομοσχεδίου σκούπα που θα ψηφιστεί το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής, ενώ επιχειρώντας να κάμψει τις αντιδράσεις που θα προκληθούν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που είχε δεσμευθεί αναφορικά με την προστασία των δάνειων πρώτης κατοικίας..
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι μετά την 1/1/2018 θα μπορούν να μεταβιβάζονται σε ιδιωτικές εταιρίες «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ καθώς και το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων αλλά και των καταναλωτικών δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία το προαναφερόμενο ποσό, τα οποία έως τώρα προστατεύονται.
Ο υπουργός επέμεινε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας σε ποσοστό 60%, ενώ με τις άλλες κατηγορίες (επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία) το ποσοστό προστασίας αγγίζει το 93%. «Έτσι διασφαλίζουμε ότι κανένα σπίτι του ελληνικού νοικοκυριού δεν θα βρεθεί σε κατάσταση εκποίησης» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Ραβασάκια για παλιά δάνεια
Ειδοποιητήρια από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ για παλιά δάνεια λαµβάνουν αυτή την περίοδο αγρότες, όπως κατήγγειλε στην Agrenda παραγωγός από τον Αλµυρό, στα οποία όµως αναγράφεται ολόκληρο το ποσό µε τόκους και προσαυξήσεις που έλαβαν στο παρελθόν, ακόµη και τη δεκαετία του ‘80.
Αυτό συµβαίνει, εξηγούν, παρά το γεγονός ότι επί Καραµανλή σβήστηκε ένα µέρος των πανωτοκίων, µε αποτέλεσµα τώρα αγρότες και επιχειρήσεις που τα έλαβαν, να καλούνται να επαναδιαπραγµατευτούν, χάνοντας τα ωφελήµατα της ρύθµισης.