Liberation: Ο Τσίπρας πήρε μία γεύση Grexit και αποφάσισε για συμφωνία

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015


Ο δημοσιογράφος της Liberation, Ζαν Κατρεμέρ επισκέφτηκε για μία εβδομάδα τη χώρα μας και αφηγείται την εμπειρία του για τις πολιτικές εξελίξεις προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία των Αθηνών με τους εταίρους.

«Στην Ελλάδα, όπου μόλις πέρασα μια εβδομάδα, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Μάλιστα, το ΠΑΜΕ ετοιμάζει διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την "παράδοση" του ΣΥΡΙΖΑ (που τον θεωρεί συνέχεια του ΠΑΣΟΚ με άλλα όμως ρούχα). Το μόνο που απουσιάζει στις αφίσες και τα πανό είναι η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση, εξηγεί γελώντας ο Νικόλας Θοδωράκης, γενικός γραμματέας διεθνών σχέσεων. Είναι γεγονός ότι στον ορίζοντα φαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία: οι διαπραγματεύσεις γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Liberation", «είμαστε πολύ μακριά από τις δηλώσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δήλωνε στους "New York Times" ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τότε, η αρχή του ρεαλισμού επιβλήθηκε στη νέα κυβέρνηση... Η Ελλάδα είναι σε ύφεση, οι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες (35 δισεκατομμύρια έφυγαν σε διάστημα έξι μηνών) βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα το οποίο επιβιώνει μόνο χάρη στα δάνεια της ΕΚΤ. Επιπλέον, οι εγχώριες και ξένες επενδύσεις κατέρρευσαν, ο τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια και το κράτος σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη του στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις» συμπληρώνει.

«Αυτή η μικρή γεύση από "Grexit" κατάφερε να πείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να λάβει την περίφημη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και να γλιτώσει την χρεοκοπία. Κυρίως να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης αφού η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα να βγει στις αγορές σε σύντομο διάστημα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 50 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης ως το 2030, ώστε να εξασφαλίσει κάποια ηρεμία» προστίθεται στο άρθρο της Liberation.


 http://www.sofokleousin.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ