Κοζάνη: Συγκλονίζει άνεργος καρκινοπαθής πατέρας που του έκοψαν το ρεύμα με -6 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021




“Δεν θέλω τίποτα άλλο. Μόνο να μου συνδέσουν το ρεύμα. Θα τους πληρώνω αυτό που θα καίω. Τα χρήματα από τις οφειλές δεν μπορώ να τα πληρώσω με τα 473 ευρώ επίδομα που παίρνω ως καρκινοπαθής»


Ο Μάριος Τεντζογλίδης είναι 40 χρονών. Άνεργος με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκινοπαθής). Παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά. Το ένα εξ αυτών έχει διαγνωστεί με αυτισμό. Μένει στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το φουγάρο της μεγαλύτερης λιγνιτικής μονάδας της χώρας. Κι όμως σήμερα στο σπίτι του δεν έχει ρεύμα.

Χθες το πρωί, συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ συνοδευόμενο από πέντε αστυνομικούς προχώρησαν σε διακοπή ρεύματος της οικείας του άνεργου πρώην εποχιακού βιομηχανικού εργάτη της ΔΕΗ για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Και σήμερα το θερμόμετρο αγγίζει τους -6 με -7 βαθμούς Κελσίου.

Αναγκάστηκα να μείνω σε άλλο σπίτι. Ήταν αδύνατο να μείνω στο δικό μου. Από το κρύο κάποια στιγμή η κόρη μου με ρώτησε, μπαμπά γιατί είσαι ροζ; Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου” αναφέρει ο Μάριος Τεντζογλίδης και προσθέτει: “Έχω χάσει τη μητέρα μου από καρκίνο, έχω χάσει τον πατέρα μου από την ίδια ασθένεια, πρόσφατα “έφυγε” και ο αδερφός μου με καρκίνο. Τώρα έχω κι εγώ. Δεν μπορώ να εργαστώ πάνω από χρόνο. Πήγαινα στη δουλειά με κλάματα από τους πόνους. Κάποια στιγμή κατέρρευσα. Και τώρα αναγκάζομαι να κάνω κάθε μήνα χημειοθεραπείες στο Θεαγένειο”.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει με τη ΔΕΗ συμπληρώνει ότι “δεν θέλω τίποτα άλλο. Μόνο να μου συνδέσουν το ρεύμα. Θα τους πληρώνω αυτό που θα καίω. Τα χρήματα από τις οφειλές δεν μπορώ να τα πληρώσω με τα 473 ευρώ επίδομα που παίρνω ως καρκινοπαθής. Προσπάθησα να έρθω σε διακανονισμό, όμως το σπίτι είναι γραμμένο στο όνομα του πατέρα μου, ο οποίος έχει πεθάνει. Ζήτησα πάνω από τέσσερις φορές να γίνει κάτι, να βρούμε μια λύση. Ο ένας με στέλνει στον άλλον. Η ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΔΕΗ. Επιπλέον μου ζήτησαν να ακολουθήσω μια διαδικασία με γραφειοκρατία. Κοστοβόρα και χρονοβόρα. Και τώρα με την ασθένειά μου δεν μπορώ να ανταπεξέλθω”.

Σημειώνει με νόημα ότι “μέσα στο σπίτι μου έχω κολώνα της ΔΕΗ. Από το παράθυρό μου, βλέπω το φουγάρο της μεγαλύτερης λιγνιτικής μονάδας που υπάρχει στη χώρα. Μου το κρατάνε, επειδή κάποτε μαζί με τους συναδέλφους μου συμμετείχα στον αγώνα για την εξάλειψη του εξασθενούς χρωμίου, ουσία που προκαλεί καρκίνο από τον οποίο έχασα τη μισή μου οικογένεια. Με πήγαν στα δικαστήρια για αυτό. Και το άγχος της ανεργίας χτύπησε πάνω μου”.

Σε ερώτηση για το τι του είπαν οι άνθρωποι που χθες το πρωί πήγαν στο σπίτι του να του κόψουν το ρεύμα, ο Μάριος Τεντζογλίδης αναφέρει πως “οι αστυνομικοί με ειρωνεύτηκαν. Ρώτησα έναν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ ποιας κλάσης είναι. Του είπα πως εμείς δώσαμε μάχη με αίμα για να μπορέσει σήμερα να εργάζεται” και συμπληρώνει: “Είμαι σε απόγνωση, δεν ξέρω τι να κάνω. Ξέρω ότι υπάρχει κόσμος που εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, όπως και τα παιδιά του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια που είναι στο πλευρό μου”.

Την συγκεκριμένη υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης – καταγγελίας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ).

Κάναμε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο περιστατικό στα γραφεία της Εμπορίας στην Κοζάνη. Αναδείξαμε το ζήτημα αλλά δεν μας ενημέρωσαν για περαιτέρω εξελίξεις, αν δηλαδή θα επανασυνδεθεί το ρεύμα” τόνιζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Σταύρος Μωυσιάδης και προσθέτει ότι “πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι βιομηχανικός εργάτης, που περιστασιακά δουλεύει κάποια 8μηνα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άνεργος. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν πληρώνει το ρεύμα από άποψη, αλλά επειδή δεν έχει”.

Την τραγικότητα δε της κατάστασης, συμπληρώνουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου η θερμοκρασία αγγίζει τους -6 με -7 βαθμούς Κελσίου, με αίσθηση του κρύου ωστόσο ακόμη πιο έντονη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δίνουν και τη ζωή τους για να παράξουν το αγαθό, τώρα δεν μπορούν να το απολαύσουν. Το χωριό που μένει αυτός ο άνθρωπος δεν απέχει ούτε χιλιόμετρο από τη μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας” εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ