Ο Ερντογάν έπαιξε βρόμικα για να μπλοκάρει τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ευρεία γκάμα όπλων και τακτικών υβριδικού πολέμου χρησιμοποίησε χθες η Τουρκία, ακόμα και ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, όπως αυτή άρχισε να καταγράφεται με δηλώσεις της προέδρου τη Κομισιόν χθες και θα κορυφωθεί με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των τριών προέδρων της ΕΕ στον Έβρο σήμερα.

Η Άγκυρα, θέλοντας να υπονομεύσει τη στήριξη της Αθήνας στο επίπεδο της εθνικής-ευρωπαίκής απειλής και την επίσκεψη των επικεφαλής της ΕΕ στον Έβρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες προσφύγων, προώθησε fake news, επιχείρησε να στήσει περιστατικά στο Αιγαίο και στον Έβρο και να πιάσει τις ελληνικές εκτός θέσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ρίψεις τουρκικών δακρυγόνων στην ελληνική πλευρά, οι χιλιάδες απόπειρες διάβασης κατά μήκος των συνόρων, τα fake news για δύο νεκρούς στον Έβρο και οι επιχειρήσεις προώθησης προσφύγων και μεταναστών με την κάλυψη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο. Εν τέλει, ακόμα και ο Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη, με δηλώσεις του, κατά της Ελλάδας, με στόχο να εμπεδωθεί η τουρκική προπαγάνδα στην Ευρώπη και διεθνώς.

Σε αυτά απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αργά το βράδυ της Δευτέρας επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν».
«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν.
Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ‘Αλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα»
σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Η διαφορετική γλώσσα και η απάντηση μέσω των καναλιών των social media, δείχνει ότι η ελληνική διπλωματία στόχευσε σε ευρύ κοινό και δεν επέλεξε να κρατήσει την αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο, θέλοντας να κατοχυρώσει την κατηγορία κατά της Άγκυρας για κατασκευή ψευδών ειδήσεων.


crisismonitor.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ