Πώς η σοσιαλιστική βάση βοηθά την Κίνα να καταπολεμήσει τον κορονοϊό

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η Κίνα δείχνει στον κόσμο τι χρειάζεται και είναι δυνατό για την καταπολέμηση της επιδημίας ενός νέου, εξαιρετικά μεταδοτικού ιού.

Τα βήματα που έχει κάνει η Κίνα γύρω από τον κορονοϊό δεν έχουν ακουστεί στις καπιταλιστικές χώρες. Επαναβεβαιώνουν τον βασικό σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κινεζικού κράτους. Σε μια κρίση ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ευημερία του λαού προηγείται των καπιταλιστικών κερδών.

Στην Κίνα υπάρχει μια καπιταλιστική τάξη. Υπάρχουν εκατομμυριούχοι, ακόμη και δισεκατομμυριούχοι. Αλλά σε μια κρίση, το Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει το κράτος και έχει την επιρροή να λαμβάνει αποφάσεις που δεν υπαγορεύονται από καπιταλιστικά κέρδη.

Ξεκινώντας πριν από τρεις εβδομάδες, η Κίνα επέβαλε περιορισμένη καραντίνα σε 35 εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Wuhan και στην επαρχία Hubei. Αυτό έχει πλέον επεκταθεί πολύ και περιορίζει κάθε περιττή κοινωνική αλληλεπίδραση μέχρι να γίνουν περισσότερο γνωστές οι πληροφορίες για τον ιό.

Οι εορτασμοί για το Σεληνιακό Νέο Έτος ακυρώθηκαν σε εθνικό επίπεδο. Τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι χώροι εργασίας έκλεισαν μια επιπλέον εβδομάδα για τον έλεγχο της μετάδοσης. Ζητήθηκε από όλο τον πληθυσμό να μπει σε καραντίνα και να περιορίσει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Μόνο οι παραδόσεις τροφίμων και άλλες βασικές υπηρεσίες συνεχίστηκαν σε εθνικό επίπεδο.

Η Κίνα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μάθει και να μοιραστεί με τον κόσμο το γονιδίωμα του ιού, πόσο μεταδοτικό είναι, τα συμπτώματά του, τα όργανα που προσβάλλει, το ποσοστό θνησιμότητας και ποιες θεραπείες ή συνδυασμοί θεραπειών είναι πιο επιτυχημένες.

Γιατί η Κίνα ανησυχεί τόσο


Παγκοσμίως, η γρίπη προκαλεί έως 5 εκατομμύρια περιστατικά σοβαρής νόσου ετησίως, σκοτώνοντας έως 650.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ορισμένοι ιοί είναι νέοι και πιο επικίνδυνοι από άλλους, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη ανοσία σε αυτούς και δεν έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για τον έλεγχο της εξάπλωσής τους.

Ο ιός της γρίπης των χοίρων H1N1, ο οποίος ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2009 και εξαπλώθηκε παγκοσμίως, μόλυνε πάνω από 1,63 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε 284.500 θανάτους, με ποσοστό θανάτων 17,4 τοις εκατό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για να επιβραδύνει την εξάπλωση αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης γρίπης, η οποία στόχευε ειδικά τους νέους.

Ωστόσο, οι μαζικές προσπάθειες της Κίνας σχετικά με το τρέχον ξέσπασμα του κορονοϊού, έχουν περιορίσει το ποσοστό θανάτων μέχρι στιγμής σε περίπου 2,1 τοις εκατό. σε µικρότερο από το συνηθισμένο για µια νέα νόσο. Την 1η Φεβρουαρίου, ο αριθμός των ανθρώπων που θεραπεύτηκαν στην Κίνα υπερέβη τους θανάτους, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιδημία είναι ελέγξιμη. Αλλά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, και συνεχίζεται η αποφασιστική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης αλληλεγγύης με τη Wuhan.

Κάθε μέρα νέες ιατρικές ομάδες πηγαίνουν στη Wuhan και το Hubei από άλλα μέρη της Κίνας. Περισσότεροι από 6.000 ιατρικοί υπάλληλοι αφίχθησαν στις 9 Φεβρουαρίου, μετά από μια εθνική έκκληση για “συνεργατική υποστήριξη για τους Hubei.” Έχουν δημιουργηθεί συστήματα αλληλουποστήριξης σε 16 επαρχίες και δήμους για να βοηθήσουν τις πόλεις στο Hubei να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Τα ταχύτερα σχέδια διάγνωσης και θεραπείας δοκιμάζονται επιθετικά και διαδίδονται αμέσως παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολιτική


Αυτό που κάνει η Κίνα ανακουφίζει έντονα τις τρέχουσες πολιτικές των ΗΠΑ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης στις Η.Π.Α., η διατήρηση των σχέσεων ιδιοκτησίας είναι η πρώτη και η πιο έντονη αξία.

Ξανά και ξανά, οι μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιούνται για να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους να “λεηλατήσουν” καταστήματα για τις απαιτούμενες προμήθειες ή για να αποτρέψουν τους ανθρώπους να ξεφύγουν από πλημμύρες και σεισμούς από τη μετακίνηση σε μη κατειλημμένα ξενοδοχεία και θέρετρα. Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί κυβερνητικά μέτρα για να αποτραπούν οι επιχειρήσεις από την εκμετάλλευση, την κερδοσκοπία και τις αυξήσεις των τιμών. Ακόμα και τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και γεννήτριες που δωρίζονται σε φιλανθρωπίες μπορούν να καταλήξουν να κάθονται σε αποθήκες.

Αυτό συνέβη όταν ο τυφώνας Κατρίνα πλημμύρισε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, και συνέβη ξανά στην αμερικανική αποικία του Πουέρτο Ρίκο με τους καταστροφικούς τυφώνες του 2017 και τους πρόσφατους σεισμούς, καθώς και με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια το 2018 και το 2019. Εκατομμύρια εγκαταλείπονται να επιβιώσουν όσο καλύτερα μπορούν σε οπλοστάσια και συνωστισμένα γήπεδα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και ο Ερυθρός Σταυρός κατακλύζονται αμέσως.

Όσοι έχουν πόρους μπορούν να φύγουν από την περιοχή, να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, να υποβάλουν ασφαλιστικές αξιώσεις και να περιμένουν χρόνια για μετεγκακαταστάσεις. Αλλά οι διαταγές για εκκένωση δεν βοηθούν ανθρώπους χωρίς αυτοκίνητα ή με κανένα μέρος να φύγουν.

Όταν ένας μεταδοτικός ιός προκαλεί κρίση στην υγεία, εκατομμύρια εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους άρρωστοι επειδή περισσότεροι από 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν έχουν άδεια ασθενείας με αποδοχές. Το να μένει κανείς σπίτι για να φροντίζει άρρωστα μέλη της οικογένειας σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν μια δουλειά. Η συμβουλή σχετικά με το τι πρέπει να γίνει περιορίζεται στο να πει στους ανθρώπους να κάνουν ένεση γρίπης, μαζί με μια σειρά διαφημίσεων για βήχα και για φάρμακα κατά του πυρετού.

Το να ξοδεύουμε κυβερνητικά κονδύλια για την προετοιμασία μιας επικείμενης κρίσης υγείας ή φυσικής καταστροφής απλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα, ο ιός της γρίπης έχει αρρωστήσει 22 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, με 210.000 νοσηλευομενους και 12.000 θανάτους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων. Αλλά δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις, παρόλο που ο φόρος αίματος εδώ ήδη υπερβαίνει κατά πολύ τους 1.000 θανάτους από κορονοϊό στην Κίνα.

Νοσοκομειακές αίθουσες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ήδη κατακλυστεί, σύμφωνα με τους New York Times τις 8 Φεβρουαρίου. Ζωτικά ιατρικά εφόδια, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, αναπνευστήρων και αναπνευστικών μασκών, βρίσκονται σε κρίσιμη έλλειψη. Για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη και να μειωθούν τα έξοδα, οι μεγάλοι ιατρικοί όμιλοι με εκατοντάδες νοσοκομεία διατηρούν απογραφές ακόμα και βασικών αντικειμένων όπως μάσκες, ρούχα και γάντια σε έλλειψη.

Το CDC λέει ότι το 20 τοις εκατό των ανθρώπων στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν με γρίπη κάθε χειμώνα. Σε μια κακή εποχή, όπως αυτή του 2017-18, η γρίπη σκότωσε περισσότερους από 60.000.

Ωστόσο, η ιδέα του κλεισίματος εργοστασίων, σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, κινηματογραφικών αιθουσών, εστιατορίων και αθλητικών περιοχών για να σωθούν χιλιάδες ζωές είναι αδιανόητη.

Η Κίνα δείχνει το δρόμο


Η Κίνα μόλις κατασκεύασε δύο μεγάλα νοσοκομεία σε 10 ημέρες, με από κοινού χωρητικότητα 2.600 κλινών. Έχει κινητοποιήσει χιλιάδες εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πώς; Μέσω του σοσιαλιστικού σχεδιασμού και της συνεκτικής ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Χιλιάδες γιατροί εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να βοηθήσει τη Wuhan. Με τη μαζική μεταφορά να έχει διακοπεί για να μειώσει τη μόλυνση, ομάδες δωρεάν ταξί λειτουργούν για όσους χρειάζονται στην υγειονομική περίθαλψη ή τις αγορές. Τα τρόφιμα διατίθενται εύκολα και παραδίδονται γρήγορα. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποστέλλονται. Δεν υπάρχουν απελπισμένοι άνθρωποι που εισβάλλουν σε καταστήματα για φαγητό.

Από την 10η Φεβρουαρίου, το μεγάλο μετρό του Πεκίνου λειτουργεί και ριάλι. Οι σταθμοί του μετρό και τα διαμερίσματα των τρένων απολυμαίνονται κάθε ώρα.

Το China Global Television Network, το CCTV English, το People Daily και το Global Times παρέχουν διαρκή ενημέρωση. Η κάλυψη επικεντρώνεται στο ρόλο της επιστήμης, της τεχνολογίας και μιας ευρείας εκστρατείας των ανθρώπων για την τήρηση της καραντίνας και την τήρηση αυστηρών μέτρων υγείας. Οι ελλείψεις, οι σπείρες τιμών και το μαζικό χάος που προβλέπουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν συμβαίνουν.

Γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να το κάνει αυτό


Όταν η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε μερική καραντίνα στους 35 εκατομμύρια εργαζόμενους στην επαρχία Hubei, δήλωσε επίσης ότι το ενοίκιο και οι πληρωμές για δάνεια και πιστωτικές κάρτες πάγωσαν.

Θα μπορούσε μια καπιταλιστική κυβέρνηση να το κάνει αυτό; Θα ανέχονταν οι καπιταλιστικές τράπεζες να παγώνουν το χρέος των πιστωτικών καρτών, τις πληρωμές αυτοκινήτων, τα ασφάλιστρα και τα ενυπόθηκα δάνεια;

Θα ανεχόταν η μεγάλη βιομηχανία αθλητικών εκδηλώσεων να ακυρώνει το Σούπερ Κύπελλο ή άλλες επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις που παράγουν δισεκατομμύρια σε διαφημιστικά έσοδα;

Θα ανεχόντουσαν οι ιδιοκτήτες, μεγάλοι ή μικροί, να παγώνουν τα ενοίκια;

Θα επέτρεπαν οι εταιρικοί κολοσσοί να κλείνουν προσωρινά τα μεγάλα εργοστάσια όταν αναμένονταν να πληρωθούν οι επικερδείς παραγγελίες; Κάθε εβδομάδα που τα κινεζικά εργοστάσια κλείνουν περικόπτονται 26 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο εμπόριο. (New York Times, Φεβ. 8)

Θα επέτρεπε η φαρμακευτική βιομηχανία τη διανομή βασικών φαρμάκων με κόστος ή δωρεάν; Αυτή η βιομηχανία είναι ο πιο επικερδής τομέας της οικονομίας των ΗΠΑ, με το υψηλότερο κόστος για τα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή στον κόσμο. Εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ παρακάμπτουν τα φάρμακά τους λόγω υψηλών τιμών, σύμφωνα με τις Αναφορές Υγείας του Χάρβαρντ.

Αλλά αντί να δαπανήσει δισεκατομμύρια για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης ή των βασικών υποδομών, η Ουάσιγκτον διοχετεύει χρήματα σε στρατιωτικές βάσεις για να περικυκλώσει την Κίνα και νέα όπλα για να απειλήσει τον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι εδώ πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια για την Κίνα και να απαιτούν τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, τον έλεγχο και τον εθνικό σχεδιασμό που όλοι έχουν δικαίωμα να αναμένουν.


Πηγή: workers.org
 guernicaeu.wordpress.com
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ