Τα μνημόνια είναι ευλογία...

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Επιχειρηματική και κυβερνητική ελίτ συμμετέχουν στην βάπτιση του Ζαββού, συζητώντας για την οικονομία


ΑΘΗΝΑ 21-27, 2009 - Μία ασυνήθιστη βάπτιση έλαβε χώρα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από εβδομάδες, όταν ο Στυλιανός Ζαββός, ένα εξέχον μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και η Σοφία Δοξιάδη, κληρονόμος της ιστορικής οικογένειας, βάπτιζαν την κόρη τους, Χριστίνα-Ιζαμπέλα, στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι περήφανοι νονοί δεν ήταν άλλοι από τον Πέτρο Παππά, πλοιοκτήτη και συμμαθητή του κ. Ζαββού στο Κολλέγιο Αθηνών και τον Γιώργο Σόρος, τον χρηματιστή, φιλάνθρωπο και "προφήτη" της Wall Street που προσγειώθηκε στην Αθήνα ειδικά για αυτή την εκδήλωση.

Ο Σόρος, στενός προσωπικός φίλος του κ. Ζαββός, ήταν και κουμπάρος στο γάμο του. Στο τέλος της τελετής, διαβάστηκε μια προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με ευλογίες για την Isabella και τους γονείς της. Ηγετικές επιχειρηματικές, πολιτικές και κοινωνικές μορφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώθηκαν για να ευχηθούν στους υπερήφανους γονείς κατά τη διάρκεια της τελετής και στη δεξίωση κοκτέιλ στο Σαρόγλειο Μέγαρο. Μετά τη δεξίωση ακολούθησε ιδιωτικό δείπνο στην κατοικία του κ. Ζαββού, στο οποίο συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομίας, και η ελίτ της βιομηχανίας και της ναυτιλίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ένα κλειστό φόρουμ με πενήντα συμμετέχοντες στην Αθηναϊκή Λέσχη, που διοργανώθηκε από τον κ.
Ζαββός προς τιμήν του κ. Σόρος.
Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από πρεσβευτές, υπουργούς και πολιτικούς από τη νέα και την παλαιά γενιά της Ελλάδας, κορυφαίους βιομήχανους, δικαστές, πλοιοκτήτες και δημοσιογράφους.

Σημαντικά γεωπολιτικά θέματα αναφορικά με το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών, την Κίνα, τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές και τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Σε αυτά τα θέματα, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν οι Πρέσβεις, των ΗΠΑ στην Ελλάδα Daniel Speckhard με την οικογένειά του, και του Ηνωμένου Βασιλείου Δρ. David Landsman.

Μεταξύ των πολιτικών, ο υπουργός της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λουκά Κατσέλη, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο Κοινοβουλευτικός Πέτρος Ευθυμίου, υπουργοί μεταξύ των οποίων ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, Χρήστος Φώλιας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ήταν παρόντες, καθώς και μέλη του κοινοβουλίου όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ των πλοιοκτητών, ο Γιώργος Εμπειρίκος, οι κ. Νίκος και ο Αντώνης Λεμός, ο Γιώργος Προκοπίου, οι Παναγιώτης και Νικόλας Τσάκος, Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης παρακολούθησε, εκ των βιομηχάνων ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της η Ελληνικής Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Ευθύμιος Βιδάλης, Τάκης Κανελόπουλος, Αναστάσης Λεβέντης, Πάνος Μαρινόπουλος, Γιώργος Περιστέρης και Ευτύχης Βασιλάκης.

Άλλοι εξέχοντες πολιτικοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ των οποίων ο Έντι Ράμα, Δήμαρχος των Τιράνων και επικεφαλής του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Daniel
Daianu, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας και ο Rami Makhzoumi, μια κορυφαία πολιτική και επιχειρηματική προσωπικότητα του Λιβάνου
.

Όλες αυτές οι συναντήσεις που ακολούθησαν τη βάπτιση έγιναν για να κατανοήσει ο κ. Σόρος τη σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και να εξερευνηθούν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το National Herald προσθέτει τη δική του ειλικρινή ευχή για ό,τι καλύτερο στην Christianna Isabella και στους γονείς της.


THE NATIONAL HERALD,
NOVEMBER 21-27, 2009

 ________

NP Μαζεύτηκαν λοιπόν -μεταξύ άλλων- δικαστές και δημοσιογράφοι (γεμάτες και από δαύτους οι λίστες που παραγράφηκαν), σε ένα ιδιωτικό φόρουμ, να συζητήσουν για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Κι έπειτα ήρθε ο έρωτας (ο μνημονιακός) ..
 _________

Διαβάζουμε στα Παραπολιτικά 18.02.2019:

Στυλιανός Ζαββός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Managers Ltd, εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών, ο οποίος θεωρείται εκ των σημαντικών παικτών στη διεθνή σκακιέρα του χρήματος.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, ως πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Solidarity Now Foundation, μέσω της οποίας ο κ. Σόρος διοχέτευσε στην εγχώρια αγορά μόνον το 2016 πάνω από 500 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 

Στις αρχές Νοεμβρίου 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναλάβει μόλις την πρωθυπουργία, ο Σόρος έρχεται στην Αθήνα ως «ένας από τους 200 καλεσμένους της δεξίωσης που έδωσε ο επιχειρηματίας Στ. Ζαββός και η σύζυγός του, Σοφία Δοξιάδη, με αφορμή τα βαφτίσια της κόρης τους». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου, κατά το 48ωρο της παραμονής του πραγματοποιήθηκε δεξίωση προς τιμήν του, «που διοργανώθηκε από τον κ. Ζαββό στην Αθηναϊκή Λέσχη και στο ακροατήριο, που αποτελούνταν από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ο κ. Σόρος στη σύντομη τοποθέτησή του απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στη διεθνή κρίση και τις προοπτικές εξόδου από αυτή, αλλά ασχολήθηκε με περισσότερο γεωστρατηγικού περιεχομένου θέματα...».

Παράλληλα, είχε εκδηλώσει προθυμία για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή σε κερδοφόρες περιβαλλοντικές πολιτικές, που εκείνη την εποχή αποτελούσαν το προβεβλημένο σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου μετά το «λεφτά υπάρχουν». Από τα ίδια δημοσιεύματα -τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν- η κοινή γνώμη πληροφορείται ότι «ο κ. Σόρος είχε την ευκαιρία να αναλύσει επί τροχάδην τις απόψεις του επί του θέματος στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση ήταν τυχαία, όπως διευκρινίζεται. Οι απόψεις του κ. Σόρος επί του θέματος (σ.σ.: της “πράσινης ανάπτυξης”) είναι ευρύτατα διαδεδομένες».


Ο Τζ. Σόρος είχε και δεύτερη συνάντηση (σ.σ.: τουλάχιστον, δημοσιοποιηθείσα) με τον Γ. Παπανδρέου, μετά την ψήφιση του 1ου Μνημονίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 4 Απριλίου 2011, παρόντος του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειωτέον ότι εκείνη την περίοδο (2010- 2011) ο διεθνής Τύπος ανέφερε («Wall Street Journal», «New York Times» κ.λπ.) πως ο Σόρος κυριαρχούσε στην αγορά των CDs (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) με ποσοστό ελέγχου άνω του 90%.



«ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ»

Στην οικία του κ. Ζαββού έλαβε, όμως, χώρα ακόμα μία συνάντηση, τον Απρίλιο του 2011, αυτήν τη φορά με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Ο πανταχού παρών Σόρος, ο οποίος το ίδιο διάστημα πηγαινοερχόταν και στην Τουρκία, συζήτησε με τους Ελληνες την είσοδό του στην εγχώρια αγορά μέσω διαφόρων εταιρικών σχημάτων. Δεν έγινε γνωστό αν στη συγκεκριμένη συνάντηση παρίστατο και ο Γ. Παπανδρέου. Χρονικά πάντως, τα ραντεβού δεν απέχουν. Πιο γνωστό είναι, ή τουλάχιστον πιο δημοφιλές, ότι ο γηραιός μεγαλοεπενδυτής βρίσκεται σήμερα πίσω από σωρεία fund διαχείρισης ακινήτων στην Αθήνα και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2012, κατά την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ο Στέλιος Ζαββός παρέστη στη συνάντηση στο «Χίλτον» που είχε η κ. Μέρκελ με 12 επιχειρηματίες και στο κλειστό γεύμα που ακολούθησε. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, βρέθηκε το ζήτημα της ρευστότητας αλλά και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εξάλλου, ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, οι τραπεζίτες Γιώργος Ζανιάς, Νίκος Νανόπουλος, o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch στην Ελλάδα Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas, Joahim Kochlin, ο Στέλιος Ζαββός ως επικεφαλής της Zeus Capital και ο Δ. Φρουζής, εμπλεκόμενος σήμερα στην υπόθεση της Novartis. Τηρήθηκε πρωτόκολλο μυστικότητας όσον αφορά τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο και τα κριτήρια επιλογής ορισμένων προσκεκλημένων.


ΤΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Τον Μάρτιο του 2017 επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ, στις αρχές και στα τέλη του μήνα, δύο Ελληνες υπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Στο μεσοδιάστημα ο κ. Ζαββός προσκάλεσε για μία ακόμη φορά σε κλαμπ της Νέας Υόρκης δεσπόζουσες προσωπικότητες του επενδυτικού κύκλου για να συζητήσουν για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης. Στο εν λόγω γεύμα, πέραν των κ. Ζαββού και Σόρος, συμμετείχαν οι Μπάιρον Γουέιν, Βάις Τσέρμαν, Τζον Πόλσον, μέτοχος Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, Λούι Μπέικον, ιδιοκτήτης Moore Capital, Τζέφρι Ζακ , καθηγητής στο Columbia University, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, νομπελίστας καθηγητής και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και μετέπειτα του Γ. Βαρουφάκη, Nουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής, διεθνής αναλυτής, γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις στα χρόνια του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου, Γουέσλεϊ Κλαρκ, τ. αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζακ Φρένκελ, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, και Μάρτιν Ιντικ, επικεφαλής του Brookings Institution, το οποίο έχει επαφή και σχέσεις συνεργασίας με το Μέγαρο Μαξίμου (σσ επί ΣΥΡΙΖΑ). Σε σχετικά δημοσιεύματα για το «μενού», επισημαινόταν, μεταξύ άλλων:

«Ο Τζορτζ Σόρος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ ανέπτυξαν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης και τη σωτηρία της ίδιας της Ε.Ε.». Το ενδιαφέρον σημείο εκεί ήταν πως οι περισσότεροι από όσους πήραν τον λόγο τόνισαν ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην επίλυση του κρίσιμου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι «αυτά τα προβλήματα χρειάζονται θαρραλέες και εξωστρεφείς πολιτικές υπέρβασης από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που κάποτε κωλυσιεργούν ή ομφαλοσκοπούν...».

Συμπτωματικώς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης είχε λίγο νωρίτερα καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, χωρίς να λάβει απάντηση, για τις εταιρείες που επρόκειτο να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ. Ο κ. Κακλαμάνης διέθετε ενημέρωση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι τα funds του κουμπάρου του κ. Ζαββού και φίλου του Τζον Πόλσον ετοιμάζονταν να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά, έχοντας τεράστια εμπειρία στον κλάδο.

________

NP Κάποιες σημειώσεις.

Ο αδελφός του Στυλιανού Ζαββού, Γιώργος Ζαββός, ήταν νομικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τραπεζικά θέματα, πρώην ευρωβουλευτής και πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σοφία Δοξιάδη εργάζεται στο θυγατρικό του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εγκατασταθεί μόνιμα, γιατί εκεί είναι η εργασία του Στυλιανού, φίλου του George Soros, που έχει κάνει αθόρυβα μεγάλες δωρεές στα Βαλκάνια για την Παιδεία, όπως μάθαμε, και τα καλοκαίρια έρχεται με την οικογένειά του κρουαζιέρα στο Αιγαίο.

 Η είδηση ότι ο Γιώργος Ζαββός, στενός συνεργάτης επί χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητα τις τράπεζες (!) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί; Μα ο Γιώργος Ζαββός είναι αδελφός του Στέλιου Ζαββού.Και αν αναρωτιέστε ή δεν θυμάστε ποιος είναι ο Στέλιος Ζαββός, σας ενημερώνουμε ή σας θυμίζουμε πως είναι ο γνωστός επενδυτής και κουμπάρος του Τζορτζ Σόρος και διατηρεί σχέσεις με τον Τζον Πόλσον. Κρατείστε το σχήμα: Αρμόδιος για τις τράπεζες ο αδελφός του κουμπάρου του μεγαλύτερου κερδοσκόπου όλων των εποχών.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που αναφέρονται στις συναντήσεις, είναι είτε φοροφυγάδες (στις λίστες που παραγράφηκαν), είτε φοροαποφεύγουν "νόμιμα" με μεταφορά έδρας και διάφορα άλλα τεχνάσματα τα οποία έχουν αναγάγει σε επιστήμη, είτε πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους για να χαρούν τις περιουσίες τους κλπ κλπ. Φυσικά σε καπιταλισμό ζούμε και όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά. Είναι όμως αστείο να περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους να σώσουν τη χώρα με επενδύσεις. Για αυτούς η πτώχευση της χώρας ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να μεταφέρουν πλούτο από τους φτωχούς στην οικονομική ολιγαρχία μέσω των μνημονίων. Μεγάλο πλιάτσικο. Όπως είχε γίνει στην προηγούμενη γερμανική κατοχή.
Πλέον, με την κοινωνιοκτόνο πράσινη ανάπτυξη, τα κόκκινα δάνεια, την αγορά ακινήτων, τις μπιρ παρά ιδιωτικοποιήσεις και το προσφυγικό, η κερδοφορία τους θα εκτοξευτεί ενώ τα λαϊκά στρώματα θα απορροφήσουν τις ζημιές τους.
Όπως συχνά λένε,
και να μην υπήρχαν τα μνημόνια θα έπρεπε να τα έχουμε εφεύρει. Τα μνημόνια είναι ευλογία...

Μπράβο στον Σόρος, θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε το ταλέντο που έχει να οσμίζεται το αίμα και να οργανώνει την αφαίμαξη χωρίς αντιδράσεις, με τη θέληση του θύματος. Πιείτε μας το αίμα κύριε Σόρος φωνάζουν "δεξιοί κι αριστεροί", που τους μπούκωσε με 5-6 δις προσδοκώντας κέρδη δεκάδων ή εκατοντάδων δις για την παρέα του. Πάρε και τη Μακεδονία χάρισμα· φέρε και πεινασμένους από Ασία-Αφρική στην Ελλάδα κύριε Σόρος να έχεις φτηνούς σκλάβους για τις επιχειρήσεις των φίλων σου.
Να δείτε που κάποτε θα του φτιάξουν και άγαλμα στην Ελλάδα οι επόμενες γενιές Ελλήνων ...ή Αφγανών τέλος πάντων δεν έχει και σημασία. Οποιαδήποτε εθνικότητα δεν φτάνει να τη δηλώνεις· πρέπει και να την αποδεικνύεις, αλλιώς δεν τη δικαιούσαι.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ