ΟΗΕ: Θύμα ψυχολογικών βασανιστηρίων ο Τζ. Ασάνζ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019




Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μέλζερ, δήλωσε από τη Γενεύη ότι ο συνιδρυτής των Wikileaks υποφέρει από «ψυχολογικά βασανιστήρια», εξαιτίας της εκστρατείας δυσφήμησης που έχει υποστεί από τα ΜΜΕ, αλλά και από δικαστές και επιφανείς πολιτικούς.

Ο Νιλς Μέλζερ επισκέφθηκε τον Τζούλιαν Ασάνζ στη βρετανική φυλακή όπου κρατείται στις 9 Μαΐου και εξέφρασε την ανησυχία του μετά το νέο αμερικανικό κατηγορητήριο εις βάρος του και επέμεινε ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε ο εισηγητής του ΟΗΕ, ο συνιδρυτής των Wikileaks, «έχει εκτεθεί επίτηδες, επανειλημμένως και σταδιακά τα τελευταία χρόνια σε σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή υποτιμητικής συμπεριφοράς ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα των οποίων μπορούν να περιγραφούν ως ψυχολογικά βασανιστήρια».

Ο Νιλς Μέλζερ, καθηγητής νομικής και ανεξάρτητος σύμβουλος του ΟΗΕ, επισκέφθηκε τον Τζούλιαν Ασάνζ στις φυλακές υψίστης ασφαλείας μαζί με δύο γιατρούς, ειδικευμένους σε περιπτώσεις θυμάτων ψυχολογικής βίας και βασανιστηρίων. Εξέτασαν τον Ασάνζ και συνέταξαν «πλήρη και λεπτομερή ιατρική έκθεση».

«Ήταν προφανές ότι η υγεία του κ. Ασάνζ έχει επηρεαστεί πολύ σοβαρά από το ακραία επιθετικό περιβάλλον στο οποίο έχει εκτεθεί για πολλά χρόνια», τόνισε ο Μέλζερ.

«Εκτός από τις σωματικές βλάβες, ο κ. Ασάνζ εμφανίζει τυπικά συμπτώματα εκτεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων υπερβολικό στρες, χρόνιο άγχος και έντονα ψυχολογικά τραύματα».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν πολύ άρρωστος για να παραστεί χθες στην βιντεοκλήση για να καταθέσει στην πρώτη ακρόαση για την έκδοσή στις ΗΠΑ, ενώ λόγω της κατάστασης της υγείας του έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών.



presspublica.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ