Λαφυραγώγηση, το Ανώτερο Στάδιο των Μνημονιακών Πολιτικών.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018





Στόχοι: 1ος) Διατήρηση του Δόγματος του Σοκ και 2ος) Κατασχέσεις

Ο τίτλος αυτού του κειμένου φαντάζει «υπερβολικός». Η παράθεση των παρακάτω στοιχείων και αποδείξεων ίσως αποδείξει το αντίθετο. Αισίως διανύουμε τον όγδοο χρόνο των μνημονίων και προβλέπεται να συνεχίσουμε εως το 2060. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και το σοβαρότερο της κοινωνίας, με ευθύνη κατά κύριο λόγο της διασπασμένης αριστεράς και κατά δεύτερο των εχόντων κοινό νού και έντιμων ελλήνων πολιτών. Τα νέα παιδιά μας μεταναστεύουν κάθε μέρα έχοντας κοστίσει στους γονείς τους και την κοινωνία τουλάχιστον 100.000,00 ευρώ έξοδα σπουδών και η Ελλάδα γηράσκει.

Οι νέες προσλήψεις μαζί με την «αύξηση» της απασχόλησης σε ποσοστό 53% έχουν την μορφή της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στο Α’- Οκτάμηνο του 2018 (Εργάνη-19/09/2018).

Οι κατασχέσεις πρώτων κατοικιών, επιχειρήσεων κλπ, θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση μετά απο την «πώληση» των δανείων, σε εξευτελιστικές τιμές στα διάφορα funds(κοράκια), όπως επίσης και των λογαριασμό των πολιτών που έχουν οφειλές.

Α) Η αξία της μεταβίβασης των δανείων στα funds (κοράκια):
Ακόμη και στο 3% της αξίας τους εκχωρούν τις επισφάλειές τους στις εταιρίες «κοράκια» την ώρα που οι οφειλέτες δεν έχουν δικαίωμα να τα αγοράσουν.

Οι τράπεζες εισπράττουν μόλις 3-5 λεπτά ανά ευρώ, αν πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, και 20-30 λεπτά ανά ευρώ, αν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις.
Αναλυτικά:
  • Η Τράπεζα Πειραιώς εκποίησε δάνεια ύψους 1,95 δισ. ευρώ στο 22% της αξίας τους και εισέπραξε 429.000.000,00 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο που διατέθηκε προς πώληση στο ξένο fund αφορά επιχειρηματικά δάνεια 180 επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις (1.737 καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κατοικίες κ.λπ.).
  • Η Eurobank μεταβίβασε στη σουηδική Intrum
  • Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, που πούλησε σε αμερικανοσουηδική κοινοπραξία πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων (300.000 καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες), αξίας 5,2 δισ. ευρώ αντί 110.000.000 ευρώ (ποσοστό 2% επί της αξίας των δανείων).
  • Η AlphaBankστον επενδυτικό όμιλο B2Holding για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής άνευ εξασφαλίσεων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Τ τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 90.000.000, ευρώ (ποσοστό 2% επί της αξίας των δανείων).
Παράλληλα ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί κι άλλα πακέτα δανείων, με την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών, κυρίως στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Οι στόχοι της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το Δεκέμβριο του 2019:
Πίνακας-1: Μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Πιστωτικών Ανοιγμάτων και Δανείων σε δισ. Ευρώ
ΕτοςΔεκέμβριος 2017Δεκέμβριος 2018Δεκέμβριος 2019
Μη Εξυπηρετούμενα Πιστωτικά Ανοίγματα95,981,564,6
Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια65,952,038,6
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος
Συνολικά τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πουλήσει τον τελευταίο χρόνο σε εταιρίες διαχείρισης δανείων «κόκκινα» δάνεια ύψους 13,5 δισ. ευρώ αντί περίπου 680.000.000 ευρώ (ποσοστό 5% της αξίας των δανείων). Παρουσιάζουν δε ιδιαίτερο «ενδιαφέρον», τα ακίνητα όπως, τα εξοχικά και παραθαλάσσια. Αλλά «ενδιαφέρον» παρουσιάζουν και τα ακίνητα σε υποβαθισμένες συνοικίες κοντά στο κέντρο της Αθήνας λόγω του Airbnb(βραχυχρόνια μίσθωση).
Αυτό σημαίνει τελικά «κούρεμα χρεών». Αυτό εννοούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έταζε κούρεμα δανείων.
Πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η επαίσχυντη πολιτική απόφαση απο τα μνημονιακά κόμματα και ειδικά απο τον ΣΥΡΙΖΑ; Βλασφημία των προηγούμενων γενεών Συνενοχή στην προδοσία, ή μήπως Ανάπτυξη, Αλήθεια πώς;
                                                                                                                       
B) Οφειλές και κατασχέσεις των πολιτών απο την Εφορία

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δ. Καμμένος,απάντησε η Α.Α.Δ.Ε.
Ο κ. Δ. Καμμένος ρώτησε το Υπ. Οικονομικών εάν οι 3,8 εκατ. οφειλέτες της εφορίας βαρύνονται, πέραν των 101,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, και με «κρυφά» χρέη επιπλέον 30 δισ. ευρώ ή ακόμη και 50 δισ. ευρώ. τα εξής ερωτήματα:
Πόσες και ποιες είναι τελικώς οι πραγματικές οφειλές στην εφορία; Παρακαλώ να προσκομιστεί παραλλήλως η σχετική λίστα των οφειλετών ανά ποσό κεφαλαίου.
Σε απάντηση των ανωτέρω, η ΑΑΔΕ («Ανεξάρτητη» Αρχή «Δημοσίων» Εσόδων) με το έγγραφο ΔΗΛΕΔ Β 1123731 ΕΞ2018, αντλώντας στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS, απαντάει με τα κατωτέρω. Σχετικά με τις οφειλές των φορολογούμενων, η ανάλυση σε πλήθους οφειλετών και ανά ποσό κεφαλαίου (στις 10/8/2018), αποτυπώνονται στον Πίνακα-2:
Πίνακας-2. Ανάλυση του Ληξιπρόθεσμου Κεφαλαίου σε Κατηγορίες Ποσών οφειλής και Πλήθους Οφειλετών
Κατηγορία Ποσού Οφειλής σε ευρώΠλήθοςΟφειλετώνΠοσοστό Πλήθους ΟφειλετώνΠοσόΠοσοστόΜέσος Ορος Οφειλής
0 -10.0003.593.00793%3.707.786.293,183,65%1.031,97
10.000 -100.000240.6946%6.617.511.890,256,51%27.493,46
Ανωτων100.00041.2321%91.263.462.586,7789,84%2.213.413,43
ΣΥΝΟΛΑ3.874.933100%101.588.760.770,00100,00%
Ας δούμε το «ζουμί» των χρεών στην ΑΑΔΑΕ. Το 1% οφείλει το 90% των οφειλών. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κομβικό σημείο των κατασχέσεων. Κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο έχουν αυξηθεί οι πολίτες που μέσα στα δυόμισι τελευταία χρόνια εναντίον των οποίων υπήρξαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Οι κατασχέσεις, ειδικά σε καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 440.000. Ενδεικτικό της φορο-εξόντωσης των πολιτών είναι το γεγονός ότι ενώ το 2015 ο αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων είχαν υπάρξει μέτρα όπως κατασχέσεις καταθέσεων ήταν 695.074, πλέον και με βάση τα στοιχεία ως τον Ιούλιο-2018 ο αριθμός είχε εκτοξευτεί στους 1.143.308. Στο στόχαστρο με βάση τα στοιχεία μπαίνουν κυρίως όσοι έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ και καθυστερούν την πληρωμή για περισσότερο από τρεις μήνες.
Μήπως εξάντλησαν τους 41.232 οφειλέτες (90%) των χρεών (91.263.462.586,77 ευρώ) και ακολούθησαν οι πολίτες με τα λιγώτερα χρέη;
Θα αποτελούσε αντιπροσωπευτικό δείγμα black χιούμορκάποιος φουκαράς που του κατάσχεσε χρήματα απο τον λογαριασμό του η ΑΑΔΕ, να του καταθέσουν το επίδομα αλληλεγγύης λόγω ύψους εισοδήματος.

Ο συνδυασμός των δύο δηλαδή τα δάνεια και οι οφειλές, δηλώνει ότι ο πρωταρχικός τους στόχος δεν είναι η είσπραξη των οφειλών, αλλά η κατάληψη και η εξόντωση της πατρίδας μας και των Ελλήνων πολιτών και μετά ότι αρπάξουν. Θα το πετύχουν μόνο εάν συνεχίσει να υπάρχει το σοκ.
Το «δόγμα του σοκ» εφαρμόζεται είτε η επιβολή από δικτατορικά καθεστώτα είτε δι’ εφαρμογής από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου: «ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες». Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το δόγμα αυτό είναι… να υπάρξει μια κρίση που μπορεί να οφείλεται είτε σε πολέμους, εμφύλιους πολέμους, είτε σε φυσικές καταστροφές είτε σε δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος.

Στον Μ. Φρίντμαν αποδίδεται η θεωρία του δόγματος του σοκ ή θεραπείας σοκ. Οπως ο ίδιος ισχυρίζεται η “επιτυχία” της πολιτικής αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της καταστροφής κάνει τους πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται. Σε μια τέτοια κατάσταση προσθέτει ο Friedman ήταν πεπεισμένος ότι, όταν ξεσπάσει μια κρίση, αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας η ακαριαία δράση. Εκτιμούσε ότι μια καινούργια κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 6 με 9 μήνες για να επιβάλει μείζονες αλλαγές».

Η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν επισημαίνει ότι «η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: οι χώρες σε κρίση (χρέους) χρειάζονται απεγνωσμένα μια επείγουσα βοήθεια… Οταν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου προωθούνται από κοινού με τη χρηματοοικονομική διάσωση (δάνειο) σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, οι χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν ολόκληρο το πακέτο» και όπως αναφέρει η ίδια, «η κρίση του χρέους, στην οποία βρέθηκαν χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατά τη δεκαετία του ’80, τις ανάγκασε να υποκύψουν στον εκβιασμό «Θέλετε να σώσετε τη χώρα σας; Ξεπουλήστε την».

Στη φαρέτρα τους έχουν ένα παλιό και δοκιμασμένο όπλο. Το «Make the economy scream» (κάντε την οικονομία να αναστενάξει). Με το όπλο αυτό επιδιώκουν στραγγαλισμό της οικονομίας και του Έθνους. Τα αρπακτικά συνέτριψαν μισθούς και συντάξεις, διέλυσαν την ελληνική επιχειρηματικότητα και βύθισαν στα τάρταρα την αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα, προκαλώντας άσκοπη εσωτερική υποτίμηση, για να δικαιολογήσουν τα υπέρογκα δάνεια που έπαιρναν και χρέωναν τον ελληνικό λαό. Η οικονομία της χώρας μας μειώθηκε περίπου όσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης. Το πρόγραμμα της τρόικας που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, οδήγησε στην «κοινωνία των 2/3», όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ο πλούτος συγκεντρώθηκε στα χέρια των λίγων.

Υπάρχει επίσης αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης με αφορμή τον ανασχηματισμό. Ενας αυταρχισμός και εντονότερη παρουσία του αστυνομικού κράτους, πλανιέται πάνω απο την χώρα.
1) Στοχοποιεί και διώκει τον Γραμματέα της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνη, γιατί αγωνίζεται ενάντια στους πλειστηριασμούς, υπερασπιζόμενος τη λαϊκή κατοικία, και καταγγέλλει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωσή του για την κλήση του γραμματέα της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνη για παροχή εξηγήσεων, περιπλέκει τα πράγματα. Η νεομφανισθείσα τρομοκρατική οργάνωση, με συγχωρείτε ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου, της κρατικής υπηρεσίας Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ελέγχεται ναι ή οχι απο το αρμόδιο υπουργείο;
ή μήπως ο έλεγχος της υπηρεσίας αυτής δόθηκε στον κ. Τζέφρι Πάιατ (πρέσβη των ΗΠΑ).
2) Πρωτόγνωρα συμβάντα και συμπεριφορές επιβάλλουν οι πετρελαϊκές εταιρείες, με την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση να περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Επιχειρούν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία για να καταστρέψουν ανενόχλητοι το περιβάλλον της Ηπείρου. Τζιπ σεκιουριτάδων αλωνίζουν τα χωριά, ρίχνοντας τους προβολείς τους μαύρα μεσάνυκτα σε συγκεκριμένα σπίτια πολιτών που είναι ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Λίγο αργότερα 20μελης ομάδα της ασφάλειας εισβάλει για έρευνες σε σπίτια πολιτών που εναντιώνονται στις εξορύξεις. Μέρες τρομοκρατίας στην Ήπειρο!!!

Ο Τζώρτζ Oργουελ έγραφε, «Θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε, και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τα συμφέροντά μας». Σας θυμίζει τίποτα από τις μέρες που ζούμε;

Θα `ρθουν καιροί
που ακόμη και τα βαλσαμωμένα πουλιά
θα ανοίξουν τις φτερούγες τους
και θα αποχωρήσουν περήφανα
από τις βιτρίνες μας.
Και εμείς οι δήθεν ζωντανοί και παντοδύναμοι
πιο ηττημένοι από ποτέ
θα τα κυνηγάμε ασθμαίνοντας
και θα ανεμίζουν στον αέρα
ανήμπορες οι μπαλωμένες μας απόχες. (Γ. Αγγελάκας)


Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος

Πηγές:
Taxhaven
ΝΟΣΤΙΜΟ ΗΜΑΡ
Tο Δόγμα του Σοκ», (enet.gr, Μανόλης Γ. Δρεττάκης)



sxedio-b.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ