Μία απάντηση στην Αυγή (και στο left.gr) για το ξεπούλημα του νερού.
Και ξαφνικά η Αυγή θυμήθηκε το νερό και την ιδιωτικοποίηση του (από κάποιους)!
Με ένα ρηχό και γενικόλογο άρθρο- αλλά με επιλεκτικά σημεία προπαγάνδας- η Αυγή προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του από τους άλλους, τους προηγούμενους, τους κακούς.
Δε θα μπαίναμε στην διαδικασία της αντιπαράθεσης αν στο άρθρο δεν συμπεριλαμβανόταν στρεβλώσεις οι οποίες μάλλον σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις στον αναγνώστη και γιατί όχι και στον υποψήφιο ψηφοφόρο.
Πρώτη στρέβλωση ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ ματαιώθηκε λόγω των εκλογών του 2015.
Η ιδιωτικοποίηση σταμάτησε τον Ιούνιο του 2014 όταν το ΤΑΙΠΕΔ στη γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι: ¨Παγώνει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης λόγω της απόφασης 1906/2014 του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη¨.
Για τον νέο και αμαθή αρθρογράφο της Αυγής, να τον ενημερώσουμε ότι κοινωνικές αντιδράσεις είναι ένα πρωτόγνωρο αμεσοδημοκρατικό δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε από το SOSτε το ΝΕΡΟ! την ΠΕΔ ΚΜ και άλλους φορείς στις 18/5/2014, όπου το 98,3% ψήφισε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Όπως φαίνεται ακόμη και το ΤΑΙΠΕΔ το έλαβε υπόψη, αλλά δυστυχώς το ξέχασε η τότε αντιπολίτευση - και σημερινή κυβέρνηση- που τόσο το είχε στηρίξει. Τώρα για το ποιος έλιωσε το πάγωμα της ιδιωτικοποίησης και αναθέρμανε την πώληση των εταιρειών, είναι γνωστό πλέον!
Ο αρθρογράφος συνεχίζει την στρέβλωση της πραγματικότητας γράφοντας ότι από 1/1/2018 πέρασαν τα πλειοψηφικά πακέτα στο Ελληνικό Δημόσιο επιτέλους, ενώ για όσα απέμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται να υπάρχει σκέψη για πώληση (είπαμε, ξεπουλούσαν οι άλλοι, οι κακοί).
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ (1906/2014) λόγω ανάγκης! Όταν δημιούργησε το Υπερταμείο , έπρεπε να μεταφερθούν οι μετοχές από το Ελληνικό Δημόσιο στο Υπερταμείο, έλα όμως που δεν έλαβαν υπόψη ότι οι μετοχές ήταν όλες στο ΤΑΙΠΕΔ! Και όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει διάταξη που ορίζει το πώς βγαίνει κάτι από το εθνικό μεσιτικό γραφείο, το ΤΑΙΠΕΔ.
Μόνο η ιστορική απόφαση του ΣτΕ διέτασσε από το 2014 να βγει η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Μια απόφαση γροθιά στις μη εναλλακτικές των Μνημονίων.
Η κυβέρνηση λοιπόν, μετά τρία χρόνια στην εξουσία, εφάρμοσε την απόφαση αυτή για να μεταφέρει την πλειοψηφία των μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο και από εκεί στο Υπερταμείο επειδή δεν είχε άλλο τρόπο.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, πολύ άκομψα, ο αρθρογράφος αποκρύπτει ότι το 50%+1 μετοχή των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ έχουν περάσει στο Υπερταμείο! Δεν στρεβλώνει μόνο, αλλά κρύβει και την πραγματικότητα, προφανώς στην Αυγή ξέχασαν και τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και όχι η απόκρυψη της.
Τώρα για την μη πώληση των ποσοστών των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ που απέμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ, θα συμβουλεύαμε τον αρθρογράφο να επικοινωνήσει με το επιτελείο του Υπ.Οικονομικών, μάλλον θα τον απογοητεύσουν. Εμείς τον ενημερώνουμε ότι το σενάριο για δημιουργία ΣΔΙΤ στα νερά (ή στρατηγικού επενδυτή) είναι επάνω στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ ως προτεραιότητα.
Κάνει και μια ελαφρά νύξη για τα κέρδη των εταιρειών ότι πηγαίνουν στο Δημόσιο.
Τα κέρδη των εταιρειών, πηγαίνουν στους μετόχους (10% της ΕΥΔΑΠ έχει μόνο ο Πόλσεν), και στο Υπερταμείο. Το οποίο Υπερταμείο έχει 5μελές εποπτικό συμβούλιο ελεγχόμενο από την τρόικα το οποίο και αποφασίζει για όλα, άρα δεν υπάρχει και δημόσιος έλεγχος.
Τα κέρδη του Υπερταμείου μοιράζονται ως εξής: 50% πάει στο Δημόσιο Χρέος, 25% ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και 25% στην Υπερταμείο (για όλα αυτά βλ. άρθρα 191, 199, 200 ν 4389/2016 όπως ισχύει με τις τροποποιήσεις του ν 4512/2018). Άρα το δημόσιο εισπράττει ένα μικρό μέρος μόνο των κερδών!
Τώρα για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΑΘ να θυμίσουμε ότι ήταν το Σωματείο μας που ζήτησε από τον Φλεβάρη του 2015 από την διοίκηση της ΕΥΑΘ να το αναβαθμίσει όταν καθημερινά βλέπαμε το δράμα των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το βασικό αγαθό, το νερό. Η σημερινή διοίκηση πήγε το κοινωνικό πρόγραμμα ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζοντας την δωρεάν παροχή μιας ποσότητας σε όλους τους πολίτες. Εδώ να πούμε ότι θα θέλαμε η ποσότητα αυτή να αυξηθεί, πιστεύουμε ότι ο διάλογος θα το καταφέρει.
Τέλος να πούμε ότι στην Γαλλία δεν υπήρξαν αντιδράσεις, απλά έληξε το 25ετές συμβόλαιο του Σιράκ με τις πολυεθνικές από το 1985, αντίθετα αντιδράσεις υπήρξαν στο Βερολίνο, το οποίο ήταν και αυτό που πλήρωσε το υψηλό κόστος εξαγοράς του συμβολαίου από τις πολυεθνικές (1,3 δις ευρώ).
Μιας και η Αυγή επέλεξε λοιπόν να φρεσκάρει τον διάλογο για το νερό, εμείς που δεν τον κλείσαμε ποτέ, υπενθυμίζουμε μερικές από τις θέσεις και προτάσεις μας:
- · Συνταγματική αναθεώρηση με ξεκάθαρο όρο «απαγόρευσης οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης του νερού κ της αποχέτευσης», ο αόριστος όρος δημόσιος έλεγχος τίθεται εκ του πονηρού από όποιον το κάνει.
- · Μη εφαρμογή της ΚΥΑ τιμολόγησης νερού η οποία ουσιαστικά μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και με την περίφημη ανάκτηση κόστους θα επιφέρει αυξήσεις στους πολίτες.
- · Καθιέρωση της δωρεάν παροχής της ελάχιστης απαιτούμενης ποσότητας νερού για την ανθρώπινη διαβίωση σε όλους τους πολίτες.
- · Αναγνώριση του νερού ως Ανθρώπινο Δικαίωμα.
- · Να βγουν οι ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ και οι μετοχές να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο με κοινωνικό έλεγχο.