Η επιθετικότητα Ερντογάν και η άμυνα της χώρας

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018



Υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι η χώρα μας είναι πλήρως ασφαλισμένη έναντι της επιθετικότητας της αντιδραστικής κυβέρνησης Ερντογάν. Το ίδιο υποστηρίζουν σε παραλλαγές και όλα εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ακολουθούν το μονόδρομο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θεωρούν όλοι τους ότι η παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποτελεί ασπίδα. Είναι όμως έτσι;

Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καταρχήν υπάρχει ο παραλογισμός ότι η Τουρκία (το αντιδραστικό καθεστώς της, όχι ο λαός) η οποία απειλεί την Ελλάδα είναι σύμμαχος μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σχέσεις με την ΕΕ και διεκδικεί να γίνει μέλος της τελευταίας. Η ιστορική πείρα μας έχει δείξει επίσης ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ στις κρίσιμες στιγμές παίρνουν θέση -στην καλύτερη περίπτωση- ίσων αποστάσεων. Όταν παίρνουν θέση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον επιτιθέμενο και στον θιγόμενο, αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ευνοούν τον επιτιθέμενο.

Στις σπάνιες περιπτώσεις, που για συγκυριακούς γεωπολιτικούς λόγους, δείχνουν ότι αντιτάσσονται στην Τουρκία, αυτό έχει πολύ κοντά ποδάρια. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πουλήσουν την Ελλάδα, όπως εξάλλου έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν. Κορυφαία ιστορικά παραδείγματα είναι η μικρασιατική καταστροφή και η Κύπρος. Σήμερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κάποια κόντρα με την Τουρκία. Ποιος μας λέει ότι δεν θα τα βρουν σε βάρος της Ελλάδας;

Η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αφοπλίζει πολύπλευρα τη χώρα και της στερεί τα μέσα για την περιφρούρηση της εδαφικής της κυριαρχίας και ακεραιότητας. Όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, άρα δεν έχουμε περιθώρια ελιγμών. Δεν έχουμε περιθώρια συμμαχιών που θα σταθεροποιήσουν τη θέση μας. Αμυντικά είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από το ΝΑΤΟ το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει τη ροή ανταλλακτικών και εφοδίων και να μας καταστήσει άοπλους.

Από την άλλη, η ΕΕ έχει καταστρέψει ουσιαστικά όχι μόνο την αμυντική βιομηχανία της χώρας αλλά συνολικότερα την οικονομία. Μας έχει υπό επιτροπεία. Χωρίς αυτοδύναμη οικονομία όμως δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική αμυντική δυνατότητα. Αν θέλει η χώρα μας να έχει τέτοια δυνατότητα θα πρέπει να αψηφήσει τις κατευθύνεις της ΕΕ και να χαράξει τη δική της ανεξάρτητη οικονομική πολιτική. Θα πρέπει δηλαδή να απελευθερωθεί από την ΕΕ.

Από όλες τι απόψεις, η παραμονή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν προσφέρει ασφάλεια στο λαό και στη χώρα μας. Εξυπηρετεί μόνο την ντόπια άρχουσα τάξη που είναι ιστορικά δεμένη με χίλια δυο νήματα μαζί τους. Αντίθετα, καθιστά την Ελλάδα όμηρο στα παζάρια τους με την Τουρκία.

Είναι ώρα να αναπτυχθεί και πάλι ένα μεγάλο, ενωτικό, μαζικό κίνημα ενάντια στο ΝΑΤΟ (το οποίο αναμοχλεύει τα σύνορα και τους διάφορους εθνικισμούς με βάση τα ιμπεριαλιστικά σχέδια) και ενάντια στην επικίνδυνη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαιτείται μαζικό ενωτικό κίνημα. Οι όποιες κομματικές εκδηλώσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται κίνημα λαού στο οποίο θα συμβάλλουν συνδικάτα, άλλοι φορείς, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, όλος ο λαός.




Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης - ΓΙΑΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ