Βαρουφάκης: Το κράτος έχει συνέχεια, όχι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015


Η φιλοσοφία της λειτουργίας του ΥΠΟΙΚ αλλάζει όχι κατά μία, αλλά κατά... τρεις σελίδες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης - παραλαβής από τον προκάτοχό του Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για συμφωνία γέφυρα ανάμεσα στο παλιό πρόγραμμα και την νέα συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ «με στόχο μια Ελλάδα που θα μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά».
Η πρώτη σελίδα είναι η λογική της αντιμετώπισης της κρίσης, που προκλήθηκε από την επιλογή του 2010, να βλέπουμε το πρόβλημα πτώχευσης του κράτους ως πρόβλημα ρευστότητας.


Με τη λογική αυτή δόθηκε το μεγαλύτερο παγκοσμίως δάνειο, με τον όρο να συρρικνωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων ώστε να αποπληρωθεί και αυτό και παλαιότερα δάνεια. «Δεν χρειάζεται οικονομολόγος για να καταλάβει κανείς ότι μπαίναμε σε διαδικασία συνεχών αποτυχιών», είπε ο κ.Βαρουφάκης.«Ζωές χάθηκαν και υπονομεύτηκαν».

Οι ίδιοι οι εταίροι μας επίσης ζημιώθηκαν, καθώς έδωσαν πολύ περισσότερα από όλα θα έπρεπε, απλώς αυτά έπεσαν σε μία «μαύρη τρύπα», προσέθεσε. Η λογική της αυτή θα αλλάξει.

Μνημονεύοντας τον προκάτοχό του κ. Αλέκο Παπαδόπουλο ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του λιτού βίου αλλά εναντίον της λιτότητας. «Δεν είμαστε υπερ του να έχουμε πιο πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους, ούτε πιο πολλά σκουπίδια στις παραλίες είπε» και υποσχέθηκε μια πορεία από από την πυραμιδική λιτότητα σε ένα λιτό βίο με αξιοπρέπεια.


Οι πρόγονοί μας ήταν περήφανοι γιατί ξόδευαν λιγότερα, επένδυαν τις αποταμιεύσεις τους σε σπουδές, ήταν περήφανοι γιατί δεν είχαν κάρτες και δάνεια. είπε ο κ.Βαρουφάκης.

Είναι όμως άλλο ο λιτός βίος και άλλο η «πυραμιδική λιτότητα», που φορτώνει συνεχώς γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα. Θα ξεκινήσουμε μέσα από το σπίτι μας, το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοικονομήσουμε πόρους με τον περιορισμό των συμβούλων, ώστε να επαναπροσλάβουμε τις απολυμένες καθαρίστριες.


Η τρίτη σελίδα αφορά τον λιτό αλλά και αποτελεσματικό βίο, είπε ο νέος υπουργός, που εξήγγειλε αξιοποίηση του προσωπικού του ΥΠΟΙΚ αντί της χρήσης συμβούλων και κομματικών στελεχών.

Θα δημιουργήσουμε συλλογικό πνεύμα, όπως υπογράμμισε.

Ο υπουργός γνωστοποίησε πως με περικοπές συγκεκριμένων δαπανών και μη πρόσληψη συμβουλών θα χρηματοδοτηθεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ γνωστοποίησε πως εκτός από τη συνάντησή του με τον Γ. Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών και δρομολογείται αντίστοιχη συνάντηση και με τον Ιταλό ομόλογό του. Στόχος είναι νέα συμφωνία-γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων πραγμάτων και της νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους δανειστές και την ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο κ.Βαρουφάκης προειδοποίησε ότι η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, καθώς και η Ευρώπη προσπαθεί να βρει το βηματισμό της σε μία κρίση για την οποία η Ευρωζώνη δεν ήταν σχεδιασμένη. Ωστόσο, όπως είπε, είμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους μας, που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μία νέα ευκαιρία για ένα reboot.

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», κατέληξε ο κ.Βαρουφάκης.

Ο Χαρδούβελης

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στην παρουσία εξαιρετικών υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι επέδειξαν εξαιρετική απόδοση εργαζόμενοι πολύ χωρίς να αμοίβονται ανάλογα.

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστηκε τους συνεργάτες του στο υπουργείο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον αναπληρωτή του υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα,

«Ιδρώσαμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι όταν ο ίδιος είχε αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομικών υπήρχε πολύ μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, κάτι που δεν ισχύει πλέον.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ