«Mην το αφήσετε να συμβεί, από σας εξαρτάται» - George Orwell

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Αληθινές όσο ποτέ οι αφηγήσεις του Τζωρτζ Όργουελ. Το «1984», η «Νέα Ομιλία», η «Διπλή σκέψη», που συγκλόνισαν τον κόσμο και μίσησαν οι ολοκληρωτισμοί κάθε είδους, βρίσκονται προς τον εφιαλτικό δρόμο της υλοποίησης τους.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, ζούμε ήδη την αντιστροφή της πραγματικότητας και την διγλωσσία της εξουσίας. Οι λέξεις και οι όροι δεν είναι κοινά συμφωνημένα νοήματα, αλλά φορούν τα ρούχα της κυριαρχικής τάξης και μιλούν τη γλώσσα της. Τα μηνύματα είναι μπερδεμένα και αντιφατικά. Η γλώσσα της νέας εποχής, αντιστρέφει το νόημα των λέξεων. Δεν είσαι σίγουρος, γι’αυτό που ακούς. Η ολοκληρωτική εξουσία σε βιάζει να αμφισβητείς την λογική σου, τον ίδιο σου τον εαυτό, αυτό που βλέπεις, την ιστορία την ίδια.

Και στον κόσμο ολόκληρο, τα καθεστώτα της ολιγαρχίας και του κεφαλαίου, μέσα από τον αυτοκρατορικό οργασμό τους, κυριεύουν τη συνείδηση και το φαντασιακό των ανθρώπων (ΜΜΕ, Πανεπιστήμια, Διεθνείς Οργανισμού, κ.α), για να μπορούν ευκολότερα να ελέγχουν και τους ίδιους τους ανθρώπους. Με μια μορφή ελέγχου που θεωρεί οποιαδήποτε αλλαγή υπέρ των λαών, αδύνατη και αφύσικη.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την ταινία : GeorgeOrwell — A Life in Pictures


Μολονότι, η κατάσταση είναι εφιαλτική, ο Τζώρτζ Όργουελ, αφήνει μια παρακαταθήκη ευθύνης για την κοινωνία και τους πολίτες. Μια αισιόδοξη προτροπή, μια συμβουλή επιβίωσης!

«Αν θέλετε ν’απεικονίσετε το μέλλον,
φανταστείτε μια μπότα πάνω στο ανθρώπινο
πρόσωπο…για πάντα.

Παρόλα αυτά το ηθικό δίδαγμα που μπορεί να
βγει από αυτή την επικίνδυνη εφιαλτική κατάσταση…είναι απλό :

ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ! ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ…»


 Δημ. Ναπ. Γ
tokoinonikoodofragma.wordpress.com
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ