ΟΟΣΑ: Η ενεργητική δωροδοκία δεν θεωρείται πλέον κακούργημα στην Ελλάδα.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019


Σοβαρές ανησυχίες ότι πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μπορεί να την οδηγήσουν σε παραβίαση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας εξέφρασε ο ΟΟΣΑ.


Συγκεκριμένα, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τη Δωροδοκία σημειώνει ότι η Ελλάδα τροποποίησε στις 11 Ιουνίου τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας, με αποτέλεσμα το κύριο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Η Ομάδα Εργασίας ανησυχεί ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως μία πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κώδικες ισχύουν από την 1η Ιουλίου.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία θα διεξάγει έναν συμπληρωματικό έλεγχο της Ελλάδας «για την 3η φάση» με επιτόπια επίσκεψη φέτος το Φθινόπωρο και τη δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), η οποία αποφάσισε, επίσης, να διεξάγει μία επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών που έκανε η Ελλάδα στον Ποινικό Κώδικά της.



eleftherostypos.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ