Πουλήστε τα Όλα Αδίστακτοι Εφιάλτες

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018



Πουλήστε τα Ολα Αδίστακτοι Εφιάλτες

Η αρχή του ξεπουλήματος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς έγινε με τις Θερμοπύλες. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει πουθενά, εάν δεν την σταματήσουμε.

Οι φυσικοί αυτουργοί:

1ος) ΟΔήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης (γαλάζιος πρώην «αντάρτης» βουλευτής) εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει ενέργειες για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών και βεβαίως των ιαματικών πηγών!
Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε λίγο πολύ:«Μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και ο χώρος των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών και για το λόγο αυτό έχω ενημερώσει κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες».
Το Μάρτιο που μας πέρασε, είχε εκλεκτούς καλεσμένους: Επίσημοι καλεσμένοι του κου Σταυρογιάννη η Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μ. Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, εκπρόσωποι του ΚΑΣ, η προϊσταμένη της δικής μας Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ε. Καράτζαλη  και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ! Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών αποτελεί «οικόπεδο» ζώνης Α για την αρχαιολογία μας, κάτι που σημαίνει πως χωρίς τη συνεργασία όλων των παραπάνω φορέων δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σχέδιο.
Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Β. Αργύρη είχε ενημερώσει το σώμα ότι στο ΚΙΕΘ η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί και το Καινοτομικό Μουσείο ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας μας κάτι που δείχνει την επιμονή του Δήμου για ολοκλήρωση των σχεδίων του για την περιοχή! Τον Σεπτέμβριο του 2017 διοργανώθηκε και επιστημονικό συνέδριο στις Θερμοπύλες με θέμα«1η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση» με θέμα: «Βιώσιμη αξιοποίηση ιαματικού πλούτου»…

2ος) Το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο το 2013 μεταβιβάσθηκε ξεσηκώνοντας τότε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από φορείς, κατοίκους της περιοχής και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδεύεται η πώληση στο πλαίσιο της γενικότερης επένδυσης των ιαματικών πηγών των Καμένων Βούρλων, του Κονιαβίτη και των Θερμοπυλών.
Αυτή είναι η επένδυση στις Θερμοπύλες! Ερχεται 5αστερο ξενοδοχείο με spa… φεύγουν οι πρόσφυγες!
 Η εκποίηση του κέντρου υδροθεραπείας, των δύο ξενοδοχείων που σήμερα φιλοξενούνται 400 περίπου πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 τ.μ. έχει προχωρήσει στο διαγωνιστικό στάδιο μαζί με το Ξενία της Υπάτης και των Καμένων Βούρλων!
Το μοναδικό εμπόδιο,είναι ότι όλα τα παραπάνω στις Θερμοπύλες βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, όπου δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Εδώ κολλάει και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Βέβαια έχουν ασκηθεί πολλές πιέσεις έτσι ώστε να αποχαρακτηριστεί η περιοχή και να προχωρήσουν οι επενδύσεις! Ενα 5στερο ξενοδοχείο με υπερσύχγρονες υπηρεσίες spa με δυναμικότητα τουλάχιστον 200 κλινών είναι η αρχική πρόταση των επενδυτών! Σε συνδυασμό με πολλά καλοπιστικά έργα θα αλλάξει η εικόνα όλης της περιοχής.

3ος) Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με μια απόφαση σκάνδαλο, της οποία το βάρος επωμίζεται στο ακέραιο η κυβέρνηση, κατέληξε χτες το αποχαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α των Θερμοπυλών, σε ζώνη Β, ώστε να επιτραπεί η δόμηση και η πώληση του χώρου για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΚΑΣ αποχαρακτηρίζεται έκταση που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών δύο ξενοδοχεία που σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση κι ένα εκκλησάκι. Δεδηλωμένη επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε επενδυτές, οι οποίοι, κάτω από «προϋποθέσεις», θα την δομήσουν και θα την αναδιαμορφώσουν με στόχο να αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία, να προχωρήσουν σε κέντρο υδροθεραπείας αλλά και σε σειρά άλλων επικερδών δραστηριοτήτων. Είναι προφανές ότι αυτός ο σχεδιασμός θα αλλοιώσει πλήρως και θα καταστρέψει το ιστορικό τοπίο των Θερμοπυλών, το οποίο αντί να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί περαιτέρω ως χώρος με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική αξία, θα βεβηλωθεί βάναυσα και θα παραδοθεί προς χάριν των πιστωτών σε ευτελή μεταχείριση, που κάθε άλλο θα έχει σχέση με την σημασία του.

4ος) O κύριος φυσικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Είναι επικίνδυνοι διότι είναι ανιστόρητοι και αλαζόνες ανόητοι υπόδουλοι «στοχαστές». Οι περισσότερο επιρρεπείς στην κοσμοπολίτικη παραπλάνηση είναι οι «ιστορικοί αριστεροί»: οι σοσιαλδημοκράτες και οι «μετανιωμένοι» κομμουνιστές. Και είναι αυτά τα ναυάγια της αριστεράς που δίνουν σήμερα το ιδεολογικό και ηθικό άλλοθι στην πλανητική εξουσία. Είναι αυτοί που αποτελούν σήμερα το προνομιακό ιδεολογικό, πολιτικό και πολιτισμικό πεδίο του υπερκαπιταλιστικού κοσμοπολιτισμού, της καταναγκαστικής και συνοπτικής «αμερικανοποίησης» και «ευρωποίησης», της πλήρους διάλυσης των πολιτισμικών παραδόσεων, κάθε συλλογικής κοινωνικής και εθνικής συνείδησης.

Απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό σκάνδαλο στάθηκαν στο ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Β. Λέβα, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαμίας, και η δημοτική Σύμβουλος επίσης του Δήμου Λαμίας Μ. Αντωνίου. Διάβημα επίσης για την απαράδεκτη και σκανδαλώδη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη στη ζούλα, και με αίτημα την ανάκληση της θα κάνει ο Παναγ. Λαφαζάνης στην υπουργό Πολιτισμού από την οποία και ζήτησε επείγουσα συνάντηση.
Επίσης Αντιδράσεις για τα σχέδια της «εκμετάλλευσης» Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς: Κάτω τα χέρια από τις Θερμοπύλες!

Παρέμβαση στη συνεδρίση του Κ.Α.Σ της Μ. Αντωνίου και Β. Λέβα, δημοτικών συμβούλων της δημοτικής κίνησης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ» και του Α. Χρονά Δ. Συμβούλου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.

Ονομάζομαι Μ. Αντωνίου είμαι Δ. Σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και μαζί με την κα Λέβα Β. εκπροσωπούμε την Δημοτική κίνηση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ». Ο κ. Χρονάς Αναστάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της « Λαϊκής Συσπείρωσης» προσυπογράφει το κείμενο αλλά για προσωπικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί. Ζητήσαμε να παραστούμε στη σημερινή σας συνεδρίαση για να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αγωνία μας για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και να ζητήσουμε την αρωγή σας ώστε αυτός ο ιστορικός χώρος να μη γίνει βορά στα χέρια των όποιων «επενδυτών» από το ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη από το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ είχε εντάξει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών που βρίσκονται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών στα ακίνητα προς άμεση αξιοποίηση. Τότε και εμείς αλλά και άλλοι κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες είχαμε αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εκποίησης ακόμη και με προσφυγή στο ΣΤΕ. Έκτοτε μεθοδεύτηκαν και μεθοδεύονται ενέργειες έτσι ώστε οι ιαματικές πηγές και ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών να δοθούν προς αξιοποίηση σε «επενδυτές». Ο σκόπελος που υπάρχει είναι το γεγονός πως όλα αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου που δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Πληροφορούμαστε ότι ασκούνται πιέσεις όχι μόνο να απενταχθεί η επίδικη περιοχή από τη ζώνη Α προστασίας, αλλά να αλλάξουν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, να κατακερματιστεί ο αρχαιολογικός χώρος και η δόμησή του σε τμήματα.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα επιτρέψει να συμβεί αυτό το έγκλημα σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο, σύμβολο παγκόσμια κληρονομιάς, στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.
Οι Θερμοπύλες, για όλους εμάς τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, αποτελούν μέρος της ιστορικής μας ταυτότητας, της δικής μας κληρονομιάς. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας μαζί με την Αλαμάνα και το Γοργοπόταμο.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε δίπλα στον λόφο του Κολωνού, τον μικρό χώρο που έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.χ. στα 500 μ. να ξεφυτρώσει μεγάλο 5άστερο ξενοδοχείο με υπερσύχρονες υπηρεσίες SPA δυναμικότητας τουλάχιστον 200 κλινών και με άλλα συνοδευτικά έργα στο χώρο. Σε έναν χώρο όπου δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση από ανθρώπινες παρεμβάσεις και όσες έχουν γίνει είναι μικρής κλίμακας, σε ένα χώρο με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, προστατευόμενο από τη NATURA, ξαφνικά να δούμε πισίνες, μπάρ, νεροτσουλήθρες … Αντιλαμβάνεστε πως ο τόπος όλο το φυσικό και ιστορικό τοπίο, θα αλλάξει τελείως μορφή. Δεν αποτελεί άραγε ύβρη αυτό προς όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή του σε αυτό τον ηρωικό τόπο. Ήδη επικρατεί μια αναστάτωση, ανησυχία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ανακοινώσεις και καταγγελίες από Δημοτικές Παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης, αναρτήσεις σε τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας έντυπα και SITES, μερικές από τις οποίες σας καταθέτουμε. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου το οποίο αντιδρά, το οποίο θεωρεί πως η ιστορία μας δεν «βγαίνει στο σφυρί» για την «δήθεν ανάπτυξη», στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.
Αποτελεί προσβολή για την ιστορία μας, στο προσκλητήριο πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιαματικές πηγές και τα τουριστικά ακίνητα, να αναφέρονται οι Θερμοπύλες «ως περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.χ. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο ‘Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή προκειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του».
Εμείς αυτό το θεωρούμε ντροπή και ευτελισμό της ιστορίας μας, την μνήμης μας, της αξιοπρέπειάς μας.
Ο χώρος των Θερμοπυλών με τις ιαματικές του πηγές αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού.
Είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η ταυτότητά μας και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν.
Ζητάμε από εσάς, ως οι κατεξοχήν ειδικοί και αρμόδιο να σταθείτε δίπλα μας. Εσείς σήμερα καλείστε να αποφασίσετε για την τύχη αυτού του εμβληματικού χώρου.
Σας ζητάμε για άλλη μία φορά «να φυλάξετε Θερμοπύλες»
Σας ζητάμε να επαναφέρετε το ερώτημα στην αρχική και μοναδική του ουσία, δηλαδή την προστασία της ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς από τις αγορές, εκδοχές της χρήσης γής.
Είμαι μαζί σας και δεν με ενδιαφέρει και ποιοί είστε και τι πρεσβεύετε.
Οι ανιστόρητοι έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους. Στον ιερό αυτό τόπο ζωντανεύει η ένδοξη ιστορία των αρχαίων Ελλήνων και όχι μόνο. Εδώ κι όχι λιγότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ένα όνομα αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο πρόσωπο της προδοσίας όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς ακόμα λαούς της Δύσης.
Ο μεγάλος αντιήρωας της Αρχαίας Ελλάδας που οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών του Λεωνίδα μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται, αποτελώντας το οικουμενικό πρόσωπο της προδοσίας αλλά και της υπέρτατης ύβρης έναντι της πατρίδας. Η εικόνα του Εφιάλτη, του εκάστοτε Εφιάλτη, έρχεται και επανέρχεται στην παγκόσμια ιστορία και σίγουρα στα του τόπου μας. Ο γιος του Ευρυδήμου πρόδωσε τις ελληνικές θέσεις στους ξενόφερτους εισβολείς από την Περσία, κάποιος άλλος θα έκανε κάτι αντίστοιχο κατά την Επανάσταση του 1821, το Επος του 1940 και πάει λέγοντας. Εφιάλτες δεν λείπουν από πουθενά, κανείς τους ωστόσο δεν θα αποκτούσε την περίβλεπτη ιστορικά θέση του αρχαίου έλληνα προδότη, ο οποίος απεικονίστηκε από τον Ηρόδοτο ως σύμβολο της αρνησιπατρίας και της φιλοχρηματίας.

 

Το τέλος του προδότη


Με την προδοτική υπόδειξη του Εφιάλτη, οι Πέρσες απώθησαν τους Φωκείς και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους Ελληνες, μετρώντας μια δανεική νίκη στο πεδίο της μάχης. Ο ελληνικός στόλος, μαθαίνοντας τα νέα, απομακρύνθηκε από το Αρτεμίσιο και υποχώρησε στη Σαλαμίνα, όπου θα πετύχαινε αργότερα μια αποφασιστικής σπουδαιότητας νίκη, η οποία με τους θριάμβους των Πλαταιών και της Μυκάλης θα ματαίωναν οριστικά τα σχέδια των Περσών για κατάκτηση του ελλαδικού χώρου. οσο γίνονταν αυτά, ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει τον δικό του ρόλο στην Ιστορία και κρυβόταν τώρα με την αναμφίβολα γενναία χρηματική ανταμοιβή που απέσπασε από τον πέρση αυτοκράτορα. Οταν απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος, η Δελφική Αμφικτιονία επικήρυξε τον Εφιάλτη έναντι εξίσου μεγάλης χρηματικής αμοιβής. Ο Εφιάλτης κατέφυγε καθώς λέγεται για χρόνια στη Θεσσαλία και έπειτα από αρκετό καιρό, νιώθοντας προφανώς ασφαλής, επέστρεψε στη γενέτειρά του. Όπου και θα τον αναγνωρίσει ένας συμπατριώτης του, ο Αθηνάδης ο Τραχίνιος, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Το τέλος του ήταν αντάξιο του προδοτικού του βίου, ζώντας κατατρεγμένος και φοβισμένος στη Θεσσαλία πριν συναντήσει τη μοίρα που του επιφύλαξε η δράση του.

Οι Λακεδαιμόνιοι τίμησαν τον δολοφόνο του και ο Εφιάλτης απαθανατίστηκε στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου…





Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος
sxedio-b.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ