Στην αποκάλυψη πως ο παγκόσμιος ηγέτης των αναψυκτικών «χάριζε» εκατομμύρια δολάρια σε μεμονωμένους επιστήμονες, ερευνητικές ομάδες αλλά και κρατικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας που «αποσυνέδεαν» την παχυσαρκία με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, προχώρησαν οι βρετανικοί Times
Συγκεκριμένα, το βρετανικό μέσο κάνει λόγο για 13, 25 εκατ. δολάρια με
τα οποία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η Coca Cola «επένδυσε» σε
έρευνες που διεξήγαγαν «κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες» σχετικά με την
υγειινή διατροφή και οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αμφισβητούσαν
την ευρέως αναγνωρισμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των αναψυκτικών
με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης με την όλο και περισσότερο αυξανόμενη
παχυσαρκία, αθωώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ποτό με το οποίο η
συγκεκριμένη πολυεθνική καταφέρνει τζίρους που ξεπερνούν ακόμη και
προϋπολογισμούς χωρών.
Μέχρι στιγμής, εμφανίζονται περίπου 27 Βρετανοί επιστήμονες να έχουν λάβει ποσά της τάξεως των 350.000 £ (US $ 520.000) από την Coca Cola ενώ, ήδη από το πρωί της Παρασκευής, η ίδια η πολυεθνική στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει οκτώ περιπτώσεις Συμβούλων της Βρετανικής Κυβέρνησης για θέματα Υγιεινής Διατροφής, οι οποίοι ελάμβαναν από αυτήν χρηματικά ποσά ως «αμοιβές» και «έξοδα ταξιδίων».
Από τις περιπτώσεις όμως αυτών των ιδιότυπων «χορηγιών» προς όσους πραγματοποιούσαν έρευνες που αφορούσαν τη σχέση ζάχαρης και παχυσαρκίας, και πάντα σύμφωνα με τους βρετανικούς Times δεν έλειπαν ούτε κρατικά ιδρύματα όπως το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής το οποίο έλαβε συγκεκριμένα το ποσόν των 224.769 λιρών, το Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία (£ 67.300), αλλά και δίκτυα ενημέρωσης όπως το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ((£ 30.000) και μεγάλα ακόμη ποσά σε διάφορα ΜΜΕ που εξειδικεύονταν περισσότερο ή λιγότερο σε θέματα Υγείας.
Ανάμεσα σε ονόματα που έλαβαν μεγάλα ποσά ως «δώρα» διακεκριμένοι καθηγητές μεγάλων Πανεπιστημίων που συμμετείχαν σε κρατικές επιτροπές όπως ο Stuart Biddle του Loughborough University ο οποίος το 2010 ήταν πρόεδρος σε ομάδα του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας σχετικά με την παχυσαρκία, καθώς και ο καθηγητής του Bristol University, Κen Fox που κατείχε αντίστοιχη θέση κατά το 2009.
Επίσης «αμοιβές» από την Coca Cola ελάμβανε (μέχρι το 2013) ο Διευθυντής Τοξικολογίας και Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και καθηγητής του Imperial College, Αlan Boobis, ο οποίος παραδέχθηκε πως έλαβε ποσόν για να συμμετάσχει σε βίντεο που αφορούσε την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρόσθετα των αναψυκτικών.
Άλλη ιατρός που βρισκόταν στο ίδιο «pay roll» της εταιρίας, και η Carrie Ruxton, του τμήματος Προδιαγραφών Τροφίμων Σκωτίας η οποία συμμετείχε σε αντίστοιχες Κρατικές Επιτροπές και με τις θέσεις της εμμέσως αθώωνε την Coca Cola για την παχυσαρκία του πληθυσμού κάτι που δηλώνει ξεκάθαρα και στην προσωπική της ιστοσελίδα γράφοντας πως «δεν βρήκε αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της παχυσαρκίας».
Το ποσόν των 4.800.000 λιρών όμως έλαβε από την ίδια εταιρία και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, ένα ερευνητικό ίδρυμα το οποίο «συμβούλευε» τους αθλητές για τα ενεργειακά ποτά που ήταν πλέον κατάλληλα γι' αυτούς και τα οποία φυσικά δεν έλειπαν από τις γραμμές παραγωγής της εταιρίας.
Από την πλευρά της η ίδια η Coca-Cola επιχειρώντας να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το μείζον θέμα που ανακύπτει, δια του Γενικού της Διευθυντή στο Ηνωμένο Βασίλειο, Jon Wood, απαντά πως «η εταιρία έχει επενδύσει περισσότερες από 30 εκατ. λίρες προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη της ζάχαρης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η αλλαγή της συνταγής των προϊόντων της».
Πηγή: Τhe Times
thepressproject.gr
Μέχρι στιγμής, εμφανίζονται περίπου 27 Βρετανοί επιστήμονες να έχουν λάβει ποσά της τάξεως των 350.000 £ (US $ 520.000) από την Coca Cola ενώ, ήδη από το πρωί της Παρασκευής, η ίδια η πολυεθνική στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει οκτώ περιπτώσεις Συμβούλων της Βρετανικής Κυβέρνησης για θέματα Υγιεινής Διατροφής, οι οποίοι ελάμβαναν από αυτήν χρηματικά ποσά ως «αμοιβές» και «έξοδα ταξιδίων».
Από τις περιπτώσεις όμως αυτών των ιδιότυπων «χορηγιών» προς όσους πραγματοποιούσαν έρευνες που αφορούσαν τη σχέση ζάχαρης και παχυσαρκίας, και πάντα σύμφωνα με τους βρετανικούς Times δεν έλειπαν ούτε κρατικά ιδρύματα όπως το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής το οποίο έλαβε συγκεκριμένα το ποσόν των 224.769 λιρών, το Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία (£ 67.300), αλλά και δίκτυα ενημέρωσης όπως το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ((£ 30.000) και μεγάλα ακόμη ποσά σε διάφορα ΜΜΕ που εξειδικεύονταν περισσότερο ή λιγότερο σε θέματα Υγείας.
Ανάμεσα σε ονόματα που έλαβαν μεγάλα ποσά ως «δώρα» διακεκριμένοι καθηγητές μεγάλων Πανεπιστημίων που συμμετείχαν σε κρατικές επιτροπές όπως ο Stuart Biddle του Loughborough University ο οποίος το 2010 ήταν πρόεδρος σε ομάδα του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας σχετικά με την παχυσαρκία, καθώς και ο καθηγητής του Bristol University, Κen Fox που κατείχε αντίστοιχη θέση κατά το 2009.
Επίσης «αμοιβές» από την Coca Cola ελάμβανε (μέχρι το 2013) ο Διευθυντής Τοξικολογίας και Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και καθηγητής του Imperial College, Αlan Boobis, ο οποίος παραδέχθηκε πως έλαβε ποσόν για να συμμετάσχει σε βίντεο που αφορούσε την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρόσθετα των αναψυκτικών.
Άλλη ιατρός που βρισκόταν στο ίδιο «pay roll» της εταιρίας, και η Carrie Ruxton, του τμήματος Προδιαγραφών Τροφίμων Σκωτίας η οποία συμμετείχε σε αντίστοιχες Κρατικές Επιτροπές και με τις θέσεις της εμμέσως αθώωνε την Coca Cola για την παχυσαρκία του πληθυσμού κάτι που δηλώνει ξεκάθαρα και στην προσωπική της ιστοσελίδα γράφοντας πως «δεν βρήκε αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της παχυσαρκίας».
Το ποσόν των 4.800.000 λιρών όμως έλαβε από την ίδια εταιρία και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, ένα ερευνητικό ίδρυμα το οποίο «συμβούλευε» τους αθλητές για τα ενεργειακά ποτά που ήταν πλέον κατάλληλα γι' αυτούς και τα οποία φυσικά δεν έλειπαν από τις γραμμές παραγωγής της εταιρίας.
Από την πλευρά της η ίδια η Coca-Cola επιχειρώντας να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το μείζον θέμα που ανακύπτει, δια του Γενικού της Διευθυντή στο Ηνωμένο Βασίλειο, Jon Wood, απαντά πως «η εταιρία έχει επενδύσει περισσότερες από 30 εκατ. λίρες προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη της ζάχαρης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η αλλαγή της συνταγής των προϊόντων της».
Πηγή: Τhe Times
thepressproject.gr