Άδεια οδήγησης και… εκκαθαριστικό παρακαλώ!

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017


Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στον Τύπο τις σκέψεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κυριαρχεί η πρόταση πως το πρόστιμο της παράβασης θα έχει σχέση με την οικονομική κατάσταση του παραβάτη. Αλίμονο αν μια τέτοια σκέψη δεν περνούσε από το μυαλό μιας αριστερής κυβέρνησης!

Μια νέα καινοτόμος πρακτική μπορεί να έρθει πλέον στη διαχείριση των τροχαίων παραβάσεων: ο «τροχονόμος-έφορος»! Και πλέον οι αξιωματικοί της Τροχαίας, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα ανάγνωσης των οικονομικών στοιχείων των παραβατών, θα μπορούν να κρίνουν το οικονομικό τους επίπεδό τους και να αποφασίζουν πιο πρόστιμο τους αρμόζει. Γιατί τα αυτοκίνητα της Τροχαίας να έχουν online σύνδεση με το TAXIS και να μη διαθέτουν, μάλιστα, πρόσβαση και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραβατών; Οι πλούσιοι, επιτέλους, θα πληρώσουν πολύ ακριβά το χόμπι τους να κάνουν παραβάσεις, σε αντίθεση με τους οικονομικά ασθενέστερους που μάλλον τις κάνουν από ανάγκη.

Στην παραπάνω σκέψη μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες, εξίσου πρωτότυπες. Για παράδειγμα, το πρόστιμο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Άλλο να είναι το πρόστιμο στον παραβάτη που έχει πιεί Johnny 16άρι και άλλο σε αυτόν που έχει πιεί ρετσίνα χύμα. Έτσι θα επιτύχουμε έναν τέλειο διαχωρισμό της κοινωνίας. Αν, μάλιστα, ο παραβάτης έχει και επιχείρηση, να του ζητείται να φέρει μαζί του και τον τελευταίο ισολογισμό της εταιρίας του μαζί με τα αποτελέσματα χρήσεως.

Η λογική μας ξεπερνά. Αν ένας τρελός παραβιάζει διπλή γραμμή και άρα αποτελεί με την οδήγησή του δημόσιο κίνδυνο, έχει σχέση σε ποια κοινωνική κατηγορία ανήκει; Αν σκοτώσει κάποιον, ο δικαστής θα λάβει υπόψη του αυτή τη διάκριση; Το πρόστιμο αποτελεί τιμωρία. Και πρέπει να είναι παραδειγματική για όλους όσοι νιώθουν εξουσιαστές της ασφάλτου και κάνουν σοβαρές παραβάσεις. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη της χώρας. Και στην ποινή η Πολιτεία πρέπει να εφαρμόζει ίσους κανόνες. Αν θεωρεί ότι το πρόστιμο ως είδος ποινής δεν συμβάλλει στον συνετισμό του παραβάτη, ας σκεφτεί άλλη ποινή. Ας είναι αφαίρεση διπλώματος. Ας του επιβάλει ως κοινωνική εργασία να καθαρίσει τον χώρο πρασίνου γύρω από τον Λευκό Πύργο. Αλλά ποινή ίδια για κάθε παραβάτη που έκανε την ίδια παράβαση. Δεν μπορεί η ποινή να έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Γιατί τότε δεν τιμωρείται η πράξη, αλλά η κοινωνική προέλευση. Σε κάθε περίπτωση, προετοιμαστείτε την επόμενη φορά που θα σας σταματήσει η Τροχαία να δείξετε μαζί με το δίπλωμα και το εκκαθαριστικό σας…



του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη
Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη
Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ