Οι μεγαλύτεροι απατεώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017



Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εργαστούν πολύ σκληρά στη ζωή τους για να φτάσουν κάπου ψηλά. Η μεγαλύτερη δε, πλειοψηφία αυτών ενδέχεται –για ποικίλους λόγους- να μην τα καταφέρει ποτέ.
Στη ζωή υπάρχουν όμως κι εκείνοι που τα καταφέρνουν: συνήθως εντελώς ξαφνικά, με δόλιο τρόπο και φυσικά… πολλά ψέματα.
Είναι αυτοί που έχουν ένα μοναδικό τρόπο να ξεγελούν τους πάντες, είτε για να αποκομίσουν χρηματικό όφελος, μια θέση, για να αλλάξουν την ιστορία ή απλά για να νιώσουν την αδρεναλίνη να κυλά στο αίμα τους 
David Crookes


Είναι οι μεγαλύτεροι απατεώνες της ιστορίας.


Τζορτζ Πάρκερ


Πούλησε μέχρι και τη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους πιο διάσημους απατεώνες της Αμερικής έγινε γνωστός επειδή πούλησε πολλές φορές διάφορα μνημεία και τοπόσημα της Νέας Υόρκης. Το πιο συχνό «προϊόν» του ήταν η Γέφυρα του Μπρούκλιν, την οποία πουλούσε συνήθως σε ανυποψίαστους μετανάστες. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συχνά πυκνά μάζευε διάφορους κακομοίρηδες που προσπαθούσαν να στήσουν διόδια στην γέφυρα. Μεταξύ άλλων ο Πάρκερ είχε πουλήσει –παραπάνω από μια φορές– το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Η δράση του Πάρκερ έγινε τόσο γνωστή που πέρασε στην καθημερινότητα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν φράσεις όπως «αν το πιστεύεις αυτό, τότε έχω μια γέφυρα να σου πουλήσω». Καταδικάστηκε για απάτες με ισόβια κάθειρξη στη φυλακή Σινγκ Σινγκ. Πέρασε τα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του φυλακισμένος και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στους συγκρατούμενούς του όσο και στους φύλακες που πάντα απολάμβαναν τις ιστορίες με τα κατορθώματά του.



Βικτόρ Λουστίγκ


Πούλησε τον Πύργο του Άιφελ
Ένας από τους πιο διάσημους τυχοδιώκτες της σύγχρονης ιστορίας ο «κόμης» Βικτόρ Λουστίγκ έμεινε γνωστός όχι μόνο επειδή πούλησε τον Πύργο του Άιφελ αλλά και επειδή από τις απατεωνιές του δεν γλύτωσε ούτε ο διαβόητος μαφιόζος Αλ Καπόνε. Όταν ο Λουστίγκ έμαθε ότι ο διάσημος Πύργος του Άιφελ έχριζε επισκευών πλαστογράφησε Γαλλικά κυβερνητικά έγγραφα τα οποία τον εξουσιοδοτούσαν να πουλήσει τον πύργο για παλιοσίδερα! Τελικά κατάφερε να κάνει όχι έναν άλλα δύο εμπόρους μετάλλων να του δώσουν «μίζα» 200.000 δολάρια για να φροντίσει να πάρουν το συμβόλαιο με την Γαλλική κυβέρνηση. O Λουστίγκ συνέχισε την δράση του στις ΗΠΑ μέχρι που τον συνέλαβαν το 1935. Πέθανε στην φυλακή του Αλκατράζ.



Μπέρναντ Μάντοφ



Πουλούσε αέρα κοπανιστό

Ο Μπέρναντ Μάντοφ ήταν αυτός που τελειοποίησε την «Πυραμίδα Πόνζι» καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να προκαλέσει ζημιές άνω των 50 δισ. δολαρίων κυρίως σε πλούσιους εβραϊκής καταγωγής. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους απατεώνες της λίστας που όσο δρούσαν κρατούσαν χαμηλό προφίλ ο Μάντοφ ήταν πασίγνωστος και αξιοσέβαστος χρηματιστής που μάλιστα είχε διατελέσει και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq. Η σύλληψη του στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 έγινε υπό τηλεοπτική κάλυψη με έκτακτα δελτία ειδήσεων στις ΗΠΑ. Από εκεί εκατοντάδες άτομα που ο Μάντοφ εξαπατούσε για χρόνια έμαθαν ότι τελικά είναι πάμπτωχοι και οι περιουσίες τους ανύπαρκτες. Τι έκανε ο Μάντοφ; Λίγο πολύ ότι έκανε και ο Πόνζι αλλά καλύτερα. Υποσχόταν να επενδύσει τα κεφάλαια των πελατών του που προέρχονταν από την αφρόκρεμα της αμερικανικής κοινωνίας στις διεθνείς αγορές. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα του πήγαιναν σε λογαριασμούς του στην τράπεζα Chase Manhattan. Όμως ο Μάντοφ ήταν προσεκτικός: αντί για αποδόσεις 50% και υποσχέσεις για γρήγορα χρήματα, προσέφερε αποδόσεις 10% με 12%, αλλά σταθερά με το αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια κόσμος πρακτικά να τον παρακαλά για να διαχειριστεί τα χρήματα του. Εντέλει η απάτη αποκαλύφθηκε και ο Μάντοφ φυλακίστηκε με ποινή κάθειρξης 150 ετών που εκτίει έως και σήμερα.



Αλέξης Τσίπρας


Ο Πρωθυπουργός που 
αντέστρεψε την εντολή του λαού, σε δημοψήφισμα που ο ίδιος προκήρυξε και που ο ίδιος είχε προτείνει αυτό που τελικά αποφάσισε ο λαός.

Ίσως ο μεγαλύτερος απατεώνας της σύγχρονης ιστορίας. Το κόμμα του, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με προγραμματική δέσμευση τον τερματισμό της λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είχαν φτωχοποιήσει και εξαθλιώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. 
Σχημάτισε κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώ στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τοποθέτησε έναν πολιτικό των παλαιών κομμάτων, τα οποία κατηγορούσε για διαφθορά και υποτέλεια. 
Τον επόμενο μήνα αποδέχθηκε και υπέγραψε ότι δεν θα αμφισβητήσει τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων από τα οποία απέρρεαν οι πολιτικές λιτότητας.
Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα θεατρικό σόου παριστάνοντας τον δεινό διαπραγματευτή, εξαντλώντας τα αποθεματικά των ταμείων και κλείνοντας τις τράπεζες με αποκορύφωμα την προκήρυξη δημοψηφίσματος για το αν θα έπρεπε να εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές. Ο λαός απάντησε στο δημοψήφισμα με ένα βροντερό ΟΧΙ αλλά ο Τσίπρας αποφάσισε την υιοθέτηση των μέτρων των δανειστών. 
Αφού ψήφισε τα μέτρα στη Βουλή, προκήρυξε εκλογές διεκδικώντας τον ρόλο του καλύτερου εφαρμοστή των μνημονιακών μέτρων, και τις κέρδισε. Σύντομα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα εύσημα των δανειστών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών και πλούτου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη ευχέρεια στο να επινοεί ψέματα και να διαστρέφει τις έννοιες των λέξεων με χαρακτηριστική απάθεια, γομαροποιημένη αναισθησία και επιθετική ρητορική, παριστάνοντας το θύμα και καταφέρνοντας να πείσει πολλούς αφελείς.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ