ΝΟVARTIS: Eνα διαρκές σκάνδαλο σε συσκευασία σκανδαλολογίας προς εκμετάλλευση

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017


Σύσκεψη με υπουργούς είχε στο Μαξίμου ο Τσίπρας, προκειμένου να σχεδιάσουν την αντιμετώπιση του σκανδάλου Novartis. Το μόνο που σχεδίασαν, όμως, είναι η πολιτική εκμετάλλευση και της παραμικρής αποκάλυψης που θα υπάρχει για στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει, το μόνο από το οποίο μπορούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία. Γιατί το σκάνδαλο Novartis είναι μια αμερικανο-ελβετική υπόθεση, καθώς είναι η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κινεί τα νήματα και που θα κλείσει την υπόθεση, αν η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «προσκυνήσει» το αμερικάνικο σύστημα.

Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, αυτό που είχε γίνει με τη Siemens και τη Volkswagen. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες, όταν πιαστούν στο δόκανο του αμερικάνικου τιμωρητικού μηχανισμού και διαπιστώσουν ότι δεν έχουν διέξοδο διαφυγής, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την τεράστια αμερικάνικη αγορά, κλείνουν κάποιο «ντιλ», πληρώνουν κάποιο μη ευκαταφρόνητο πρόστιμο και οι αμερικάνικες αρχές κλείνουν την υπόθεση, σφραγίζουν το φάκελο και αρνούνται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το παραμικρό στοιχείο.

Και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στο σκάνδαλο; Οταν στις ΗΠΑ ανοίγει μια τέτοια υπόθεση, οι ανταγωνίστριες εταιρίες που κινούν τα νήματα ενεργοποιούν δικηγορικές φίρμες και γραφεία ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν μάρτυρες. Στην περίπτωση της Novartis, η οποία στις ΗΠΑ φαίνεται πως είχε θωρακίσει την «αφανή» της δράση, ξαμολύθηκαν να βρουν μάρτυρες σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Σ' αυτούς τους μάρτυρες τάζουν «παρά με ουρά», που θα βγει από το πρόστιμο που θα πληρώσει η ερευνώμενη εταιρία. Ετσι, δύο Ελληνες, στελέχη της Novartis εδώ, βρέθηκαν να καταθέτουν στις αμερικάνικες και όχι στις ελληνικές αρχές! Αν σκεφτούμε ότι η Novartis απειλείται με πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το κίνητρο των «πληροφοριοδοτών» (whistleblowers στην αμερικάνικη δικαστική αργκό).

Ενα άλλο στέλεχος της Novartis απειλούσε χριστουγεννιάτικα να σαλτάρει από έναν ψηλό όροφο του «Χίλτον» στο κενό, διαμαρτυρόμενο ότι τζάμπα η εταιρία του φορτώνει ευθύνες και χρειάστηκε να παρέμβει «διαπραγματευτής» της αστυνομίας για να πειστεί να μη σαλτάρει. Φαίνεται ότι τον πέρασαν για έναν εκ των πληροφοριοδοτών και τον στρίμωξαν. 'Η φοβήθηκε μην έχει την τύχη του Κώστα Τσαλικίδη, που τον σκότωσαν γιατί κάτι ήξερε ή κάτι βρήκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και μ' αυτό τον τρόπο επέλεξε να δημοσιοποιήσει την περίπτωσή του, επιζητώντας αστυνομική προστασία. Εκτοτε, πάντως, δεν ξανακούσαμε τίποτα γι' αυτόν.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό από τον Τύπο ότι υπήρξαν καταθέσεις Ελλήνων, στελεχών της Novartis, στις αμερικάνικες αρχές, ο Κοντονής έστειλε τα δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητάς τους. Αυτό έγινε στις 14 Δεκέμβρη. Μετά, μάλλον διαπίστωσαν ότι υπάρχει «ψωμί» και αποφάσισαν να ετοιμαστούν για μια γερή δόση σκανδαλολογίας, που θα περιλάβει στελέχη που υπηρέτησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Διαρροές από το γνωστό κέντρο προπαγάνδας του Μαξίμου έκαναν λόγο για εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού και τουλάχιστον έξι υπουργών. Το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, δήλωσε ο Κοντονής, λες και είδε ξαφνικά αυτό που οι αρμόδιοι συνάδελφοί του (στο υπουργείο Υγείας) δεν έβλεπαν.

Στοιχεία από τους Αμερικανούς δεν πρόκειται να πάρουν, όπως είπαμε. Οπότε τι θα μείνει; Στοιχεία για κάποια πληρωμένα από την ελβετική εταιρία ταξίδια στελεχών σε συνέδρια στο εξωτερικό, καθώς και για χορηγίες σε κάποιες «παρένθετες» εταιρίες, όπως μια… οικογενειακή εταιρία της πανεπιστημιακού Μ. Γείτονα και μια εταιρία που είχε ο πρώην σύμβουλος υπουργών (από εποχής Καραμανλή ακόμα) Ν. Μανιαδάκης, μαζί με τη σύζυγό του, πρώην τραγουδιάρα, Χ. Φαρμάκη.

Αυτά τα στοιχεία, και άλλα που ενδεχομένως θα βρουν, είναι αρκετά για να στήσουν μια επιχείρηση σκανδαλολογίας ενάντια στη ΝΔ (ενδεχομένως και σε τμήμα του ΠΑΣΟΚ), πίσω από την οποία θα κρυφτεί το πραγματικό σκάνδαλο.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες λαδώνουν όποιον μπορεί να τους φανεί χρήσιμος. Είναι γνωστό ότι η όποια επιστημονική έρευνα γίνεται με τις «χορηγίες» αυτών των εταιριών και έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το «σπρώξιμο» των φαρμάκων τους και ιδιαίτερα των πιο ακριβών απ' αυτά. Προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει μ' αυτό το κύκλωμα; Εδώ γελάνε. Εδώ οι κλίκες των πανεπιστημιακών καμαρώνουν όταν παίρνουν «χορηγίες» από τις εταιρίες και το θεωρούν αυτό ως ένδειξη… επιστημοσύνης. Οσο πιο πολλά παίρνεις τόσο καλύτερος είσαι!

Επειδή θ' ακούσουμε μεγάλα λόγια, θα ρωτήσουμε το εξής απλό: δύο χρόνια στην εξουσία (μισή κυβερνητική θητεία) έκανε το παραμικρό ο ΣΥΡΙΖΑ για ν' αλλάξει αυτή την κατάσταση, για να πλήξει τα συμφέροντα των κολοσσών του φαρμάκου (ξένων και ντόπιων) και να διαλύσει το βρόμικο κύκλωμα που έχουν στήσει, για να οργανώνει το πλιάτσικο σε βάρος του ελληνικού λαού;


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ