Η συμφωνία του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεσμεύει τη χώρα οριστικά στο ρόλο της αποικίας χρέους

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ξεπουλά όλα και καθιστά τον ελληνικό λαό εσαεί δέσμιο των δανειστών-«οικονομικών δολοφόνων»

Η συμφωνία του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεσμεύει τη χώρα οριστικά στο ρόλο της αποικίας χρέους

Η πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παραποίησης της πραγματικότητας, ακραίου ψεύδους και πρωτοφανούς υπονόμευσης των συμφερόντων ενός ολόκληρου λαού για πολλά χρόνια ακόμη. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση για να διατηρηθεί στην εξουσία για λίγο χρονικό διάστημα χωρίς πιεστικά αδιέξοδα, αποφασίζει τη διατήρηση βαριάς λιτότητας για τη χώρα και καταδικάζει την κοινωνία σε φτώχεια και εξαθλίωση για δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό χρέος παραμένει ακριβώς το ίδιο (323,7 δισ. ευρώ) η ελάφρυνση που αποφασίστηκε είναι εντελώς έωλη και μετατίθεται για τα επόμενα…44 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2060! Η εξυπηρέτηση του θα κοστίσει με αυτόν τον τρόπο πολύ περισσότερο στην Ελλάδα ενώ θα επιφέρει πρόσθετα κέρδη στους δανειστές, αφού το μέσο επιτόκιο από το 0,8% που είναι σήμερα, αυξάνεται στο 1,5%.

Οι προτάσεις αυτές είναι πίσω ακόμα και από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που είχαν υποσχεθεί οι δανειστές από το 2012 στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, διότι περιορίζονται στην επιμήκυνση των ομολόγων, κατά μέσο όρο από 28 σε 32,5 χρόνια (γεγονός το οποίο θα παρατείνει το ζυγό του χρέους στην Ελλάδα) και στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων αποπληρωμής σε σταθερά.

Η πρόβλεψη ότι το χρέος θα μειωθεί μέχρι το 2060, κατά 22%, είναι εντελώς αβέβαιη και ατεκμηρίωτη, διότι προϋποθέτει ότι οι οικονομικές συνθήκες και το ΑΕΠ θα παραμείνουν ακριβώς τα ίδια, για τα επόμενα… 44 χρόνια!

Το βασικότερο είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε «ακέραιο» το χρέος και την αξίωση του Σόιμπλε να αποπληρωθεί μέχρι και το τελευταίο σεντ και επέτρεψε στους δανειστές να «κλωτσήσουν» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη, δήθεν, ελάφρυνση του χρέους μετά το καλοκαίρι του 2018. Όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο και θα προετοιμάζεται το… τέταρτο και ακόμη πιο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό.

Το πλέον βέβαιο είναι, όμως, ότι για αυτές τις «ελαφρύνσεις» για το χρέος, που είναι «στον αέρα» και τελείως υποχωρητικές στις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση αποδέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 5 ίσως και 10 χρόνια, που σημαίνει διαρκής λιτότητα αλλά και «εγκλωβισμό» της οικονομίας.

Σήμερα στη χώρα μας για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7%, μειώνονται οι συντάξεις, περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες, αυξάνεται η φορολογία, «εκμηδενίζεται» το εισόδημα του λαού. Για να πετύχουμε 3,5% θα χρειαστεί ακόμη πιο «σκληρή» φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Οι περικοπές των συντάξεων θα συνεχιστούν, η φορολογία θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές και οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία θα μειωθούν στο μισό.

Το κυριότερο είναι όμως ότι για να τα πετύχει αυτά, θα επεκτείνει και επισήμως την ισχύ του δημοσιονομικού «κόφτη» για όσα χρόνια απαιτηθεί. Ο «κόφτης» συνδυάζεται με αυταρχικά μέτρα επιβολής περαιτέρω λιτότητας και μέτρα περιορισμού της Δημοκρατίας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους κατά 46 δισ. μέχρι το… 2060, είναι καθαρά θεωρητική υπόθεση. Οδυνηρό για τον λαό γεγονός είναι, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμεύτηκε η ίδια, αλλά και δέσμευσε (εντελώς αντισυνταγματικά) και τις κυβερνήσεις, που θα τη διαδεχτούν, για αβάσταχτα, υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Όχι μόνο για το 2018 αλλά και σε «μεσοπρόθεσμη βάση».

Η μεταλλαγμένη μνημονιακά συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την άτακτη υποχώρηση του 2015, λίγο πριν τελειώσει το 2016, τα «ξεπουλά» όλα κάνοντας εσαεί δέσμιο τον ελληνικό λαό προς όφελος των δηλητηριωδών, νέων, ακόμη πιο οδυνηρών απαιτήσεων, που θέτουν οι επικυρίαρχοι δανειστές – «οικονομικοί δολοφόνοι».

Τα μνημόνια, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά δομικά εργαλεία αναδιαμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτεύματος, με συνέπεια την οριστική απώλεια της κυριαρχίας της χώρας τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με αυτή τη συμφωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διατηρηθούν στο διηνεκές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, να παρουσιάσει τη συμφωνία ως «επιτυχία». Έρχονται όμως να τη διαψεύσουν οι ίδιοι οι σύμμαχοι της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως: «Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Μόνο ένας πραγματικός παλλαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να αποτρέψει τη διαιώνιση της κοινωνικής-οικονομικής καταστροφής και την καθήλωση της Ελλάδας στο ρόλο της αποικίας χρέους των δανειστών της.

Αυτή την ώρα γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο όλων των αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος προοδευτικής ανατροπής με τη θέσπιση εθνικού νομίσματος, τη σύγκρουση και ρήξη με την γερμανική ΕΕ και τον νεοφιλελευθερισμό.

Κάθε άρνηση στον ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για τη συγκρότηση τώρα ενός μετώπου αντιμνημονιακής και προοδευτικής ανατροπής, βοηθά μόνο στη διαιώνιση της κυριαρχίας στη χώρα μας ενός μνημονιακού μπλοκ πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων με συνέπεια τη λεηλασία και εξαθλίωση του ελληνικού λαού.


laiki-enotita.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ