Παγώνοντας στη Μαλακάσα

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το κρύο των τελευταίων ημερών, σε μια τοποθεσία με δυνατούς ανέμους και με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και, κυρίως, η πολλοστή διάψευση της υπόσχεσης των αρχών ότι θα έχουν εγκατασταθεί αυτή την εβδομάδα οι πρώτοι 20 από τους 200 οικίσκους που εξακολουθούν να παραμένουν σε κακά χάλια και ανεπισκεύαστοι εδώ και περίπου έναν μήνα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε και πάλι το ποτήρι στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας και οδήγησε ομάδες προσφύγων έξω στον δρόμο, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, αφού πρώτα ζήτησαν από τη διοίκηση του καταυλισμού και τις ΜΚΟ να αποχωρήσουν.

Αν είναι να πεθάνουν τα παιδιά μας απ’ το κρύο στις σκηνές, καλύτερα να πεθάνουν έξω στον δρόμο, να τα δει ο κόσμος 
έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».



Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι 20 πρώτοι οικίσκοι θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα συνεχίσουν να τοποθετούνται ανά 20 τις επόμενες, ενώ σήμερα θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία 200 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πια τις υποσχέσεις.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου μιλούσε για εγκατάσταση όλων των προσφύγων σε οικίσκους μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Οι άθλιες συνθήκες γεννούν τη βία», 9/11), είναι πιθανό να πάρει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η εγκατάσταση των οικίσκων στη Μαλακάσα, όταν πια θα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα.


Φωτιά σε τενεκέδες

Σε κενό έχει πέσει και η υπόσχεση ότι θα λυθεί το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα, που πέφτει κάθε τρεις και λίγο από τις πολλές συνδέσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζεσταθούν καίγοντας ό,τι μπορούν να βρουν μέσα σε τενεκέδες.

Ελάχιστες σκηνές έχουν σκεπαστεί με προστατευτικά καλύμματα για το κρύο, ενώ έχουν τοποθετηθεί πάνω στο χώμα, που μετατρέπεται σε κρύα λάσπη με την πρώτη βροχή.

Πολλοί πρόσφυγες, ακόμα και παιδιά, αναγκάζονται να κυκλοφορούν σ’ αυτές τις θερμοκρασίες με σαγιονάρες και χωρίς πανωφόρι.

«Είμαστε κι εμείς άνθρωποι, παρακαλούμε μην κάνετε διακρίσεις», γράφουν σε μια απεγνωσμένη έκκλησή τους στη σελίδα τους στο φέισμπουκ.

■ Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες της Μαλακάσας γίνεται στην Ακαδημία Πλάτωνος, Γαστούνης 8 και Πλάτωνος, Πέμπτη και Παρασκευή, 6 μ.μ.-11 μ.μ. Υπάρχει ανάγκη για παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, όλα τα νούμερα), αντρικά παντελόνια, ζεστά παιδικά ρούχα και κάλτσες.


Δημήτρης Αγγελίδης
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ