Προσφυγές στο ΣτΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 154 κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Τι ζητούν.

Την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο μεταβιβάζονται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 154 κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ

Με τους νόμους 4389/2016, 4425/2016 και 4425/2016 οι μετοχές των δύο εταιρειών μεταβιβάστηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών».

Η τελευταία αυτή εταιρεία είναι μια από τις 4 θυγατρικές εταιρείες της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας»και έχει ως θυγατρικές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΑΙΠΕΔ, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές πρέπει να διατηρήσουν το ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων τους προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές.

Εξάλλου, σημειώνεται στην προσφυγή των κατοίκων ότι από τη μεταβίβαση των μετοχών δεν εξασφαλίζονται κανόνες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε οι συνταγματικές επιταγές για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψίστης ζωτικής σημασίας που αφορούν ευθέως την υγεία των πολιτών, όπως είναι το νερό και η αποχέτευση, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην επαύξηση των εσόδων του Δημοσίου στο πλαίσιο της αποπληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους.

Επίσης αναφέρουν ότι με τη μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιρειών το Ελληνικό Δημόσιοαποξενώνεται από τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, ενώ αποδυναμώνεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Τέλος, υπενθυμίζουν ότι τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει αποφανθεί πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, ασκούν στην ουσία δημόσια υπηρεσία και πρέπει πάντοτε να λειτουργούν υπό τη νομική εγγύηση και εποπτεία του κράτους, ώστε να παρέχουν συνεχώς προς το κοινωνικό σύνολο καλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ